Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ
Σελίδα τίτλου πρώτης έκδοσης της νουβέλας
ΣυγγραφέαςΡόμπερτ Λούις Στίβενσον
ΤίτλοςStrange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίαςΟκτώβριος 1885[1]
Ημερομηνία δημοσίευσης1886[2]
Πολιτιστικό κίνημαρομαντισμός
Μορφήνουβέλα
Θέμακαλό και κακό[3]
ηθικότητα[3]
ανθρώπινη φύση[3]
δυϊσμός[3]
Απώθηση[4]
externalization[5]
ΧαρακτήρεςDr. Jekyll, Mr. Hyde, Mr. Ut, Sir Danvers Carew, Dr. Lanyon, Maid, Mr. Poole, Mr. Guest, Inspector Newcomen, Little Girl, Mr. Enfield και housekeeper
ΤόποςΛονδίνο[6]
LC ClassOL24160W[7]
LΤ ID12349
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η παράξενη υπόθεση του δόκτορος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ (πρωτότυπος τίτλος The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) ή αλλιώς Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ (Dr. Jekyll and Mr. Hyde) είναι μια νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας γραμμένη από τον Σκωτσέζο συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο[8].

Το βιβλίο βασίστηκε σε έναν εφιάλτη που είχε ο συγγραφέας[9], και έγινε ένα από τα πιο γνωστά του έργα. Έγινε μεγάλη επιτυχία αμέσως μετά την κυκλοφορία του και μέσα σε λίγο διάστημα ανέβηκε στο θέατρο στη Βοστώνη και το Λονδίνο. Αργότερα έγινε η βάση για αναρίθμητες παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Κύριος Άτερσον, ο δικηγόρος, μαθαίνει από τον εξάδερφό του, τον κο Ένφιλντ, πως ένας απεχθής άντρας με το όνομα Χάιντ έχει πληγώσει ένα μικρό κοριτσάκι. Ο Άτερσον ξέρει πως ο Χάιντ είναι ο μοναδικός κληρονόμος του πελάτη και φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο Άτερσον αρχίζει να παρατηρεί παράξενα φαινόμενα μεταξύ των Τζέκιλ και Χάιντ, που ποτέ δεν τους βλέπει μαζί: ο Κύριος Χάιντ μπαινοβγαίνει στο σπίτι του Τζέκιλ, είναι ένοχος για το φόνο του μέλους του κοινοβούλιου Σερ Ντάνβερς, και επίσης, φαίνεται να είναι δεμένος μαζί με τον Τζέκιλ στον ξαφνικό θάνατο του δόκτορ Λάνιον, ενός φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο ιατρός κλειδώνεται στο εργαστήριό του και στέλνει τους υπηρέτες του σε αναζήτηση ενός φάρμακου. Ο Άτερσον ειδοποιείται από τον μπάτλερ του γιατρού, και οι δύο μπαίνουν μετά βίας στο εργαστήριο. Εκεί βρίσκουν τον Χάιντ, που έχει αυτοκτονήσει, και ένα γράμμα από τον δόκτωρ Τζέκιλ, που αποκαλύπτει πως ο Χάιντ και εκείνος ήταν ο ίδιος άνθρωπος: Ο δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο. Το πείραμα πήγε στραβά, και ο ιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ.

Κεντρικά πρόσωπα του έργου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Δρ Χένρι Τζέκιλ, Έντουαρντ Χάιντ
  • Γαβριήλ Τζoν Ούτερσον ή Άτερσον, ο δικηγόρος
  • Δρ Χέιστι Λάνιον
  • Πούλ, ο μπάτλερ του Δρ Τζέκιλ
  • Κύριος Γκέστ, ο αρχηγός των υπαλλήλων του κύριου Ούτερσον ή Άτερσον
  • Μπράντσοου, ένας υπηρέτης του Δρ Τζέκιλ
  • Επιθεωρητής Νιούκαμεν της Σκότλαντ Γιάρντ
  • Ρίτσαρντ Ένφιλντ, ο ξάδερφος του κύριου Ούτερσον ή Άτερσον
  • Η οικονόμος του σπιτιού του κύριου Χάιντ στο Σόχο

Κινηματογραφικές & τηλεοπτικές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας ήταν το 1908, οι πιο κάτω ταινίες θεωρούνται οι πιο σημαντικές μεταφορές.

Κωμικές και παροδικές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]