Διεθνής αναγνώριση του Ισραήλ
Η διεθνής αναγνώριση του Ισραήλ αναφέρεται στη διπλωματική αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε με την Ισραηλινή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας στις 14 Μαΐου 1948. Το καθεστώς του Ισραήλ αμφισβητείται λόγω της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Εκτός των 192 κρατών μελών του ΟΗΕ, τα άλλα 161 αναγνωρίζουν σήμερα το Ισραήλ.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 14 Μαΐου 1948 ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ με την Ισραηλινή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας.[1] Ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι αραβικές χώρες αντιτίθονταν σε οποιαδήποτε διαίρεση της Παλαιστίνης και στην εγκαθίδρυση του Ισραήλ και ανέλαβαν στρατιωτική δράση εναντίον του νεοσυσταθέντος κράτους κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.
Παρούσα κατάσταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Επί του παρόντος, συνολικά 25 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ: 14 από τα 21 μέλη του ΟΗΕ στον Αραβικό Σύνδεσμο: Αλγερία, Κομόρες, Τζιμπουτί, Ιράκ, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Συρία, Τυνησία και Υεμένη. 9 επιπλέον μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας: Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Ινδονησία, Ιράν, Μαλαισία, Μάλι, Νίγηρας και Πακιστάν. Άλλες χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ είναι η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.[2] Το 2002, ο Αραβικός Σύνδεσμος πρότεινε την αναγνώριση του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες ως μέρος της επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουσης στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Israel Ministry of Foreign Affairs: Declaration of Establishment of State of Israel: 14 May 1948: Retrieved 15 December 2013 Αρχειοθετήθηκε 21 March 2012 στο Wayback Machine.
- ↑ United States Congress (5 Ιουνίου 2008). «H. RES. 1249» (PDF). Since the publication of this document, Maldives has recognized Israel.