Διαμερίσματα του Βοργία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Διαμερίσματα του Βοργία είναι σύνολο δωματίων στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό, που προσαμόστηκαν για προσωπική χρήση του Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄ Βοργία. Στο τέλος του 15ου αι. ανέθεσε τη διακόσμησή τους με τοιχογραφίες στον Ιταλό ζωγράφο Πιντουρίκκιο και στο εργαστήριό του.

Οι νωπογραφίες, που εκτελέστηκαν το διάστημα 1492-94, έχουν πολύπλοκη θεματολογία: εμπνέονται από μεσαιωνικές εγκυκλοπαίδειες, προσθέτουν εσχατολογικές αναφορές και θριαμβολογούν στην υποτιθέμενη θεϊκή καταγωγή των Βοργία. Πρόσφατη συντήρηση της τοιχογραφίας Η Ανάσταση αποκάλυψε μία σκηνή, που ζωγραφίστηκε δύο μόλις έτη μετά την επιστροφή του Χρ. Κολόμβου από τον Νέο Κόσμο και παριστά ιθαγενείς Αμερικανούς· πιστεύεται ότι είναι η πρώτη τους απεικόνιση στην Ευρώπη.

Ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ Βοργίας, κάτω αριστερά στην τοιχογραφία "Η Ανάσταση του Χριστού", που παρήγγειλε τη διακόσμηση στον Πιντουρίκκιο.

Οι νωπογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα βρίσκονται νότια της αυλής Μπελβεντέρε, στον 1ο όροφο και κάτω από τις Αίθουσες του Ραφαήλ· περιλαμβάνουν 12 δωμάτια, τα εξής: ανατολικά είναι η αίθουσα του ποντίφικα, το δωμάτιο των ακροάσεων, η αίθουσα του παπαγάλου, των αμφίων, του στρώματος, το δωμάτιο (cubiculum) του Νικολάου Ε΄. Βόρεια είναι: η αίθουσα των Μυστηρίων, η αίθουσα των Αγίων (οι δύο αίθουσες έχουν νότια την αυλή του Παπαγάλου), αίθουσα των Ελευθέρων Τεχνών/7 Μαθημάτων (νότια είναι το υπνοδωμάτιο και το θησαυροφυλάκιο του Αλεξάνδρου ΣΤ΄), η αίθουσα της Πίστης, η αίθουσα των Σιβυλλών (οι δύο αίθουσες βρίσκονται στον πύργο Βοργία και νότια έχουν την αυλή του Βοργία). Δυτικά υπάρχει η Βιβλιοθήκη του Βατικανού και νότια αυτής η Καπέλα Σιστίνα. Όταν το 1503 απεβίωσε ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄, η οικογένεια Βοργία έχασε την εύνοια που είχε, και τα διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν λίγο τους επόμενος αιώνες. Μόλις το 1889 ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ αποκατέστησε τα δωμάτια και τα άνοιξε στο ευρύ κοινό. Οι τοιχογραφίες των διαμερισμάτων υπάγονται τώρα στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Τα περισσότερα των δωματίων χρησιμοποιούνται τώρα για τη Συλλογή Σύγχρονης Θρησκευτικής Τέχνης του Βατικανού, που εγκαινίασε ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ το 1973. Η Συλλογή περιλαμβάνει 600 συγκεντρωμένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και σχέδια. Σύγχρονοι καλλιτέχνες που έκαναν δωρεές είναι, μεταξύ άλλων, οι Πωλ Γκωγκέν, Μαρκ Σαγκάλ, Πάουλ Κλέε, Σαλβαδόρ Νταλί και Βασίλι Καντίνσκι.

Το επάνω μέρος των τοίχων και τα τόξα καλύφθηκαν από τον Πιντουρίκιο με ζωγραφική και εμπλουτίστηκαν με εκλεπτυσμένα γύψινα ανάγλυφα. Το κύριο θέμα καθενός από τα δωμάτια είναι: τα Μυστήρια και η Πίστη, οι Άγιοι, οι "Ελεύθερες Τέχνες" ie Διδασκόμενα Μαθήματα (Trivium και Quadrivium), οι Σίβυλλες, Προφήτες και Απόστολοι, οι Πάπες. Ο Περίν ντελ Βάγκα ζωγράφισε μερικά άλλα από τα υπόλοιπα δωμάτια.

Τα Τρία Μαθήματα είναι η Γραμματική, Λογική - Διαλεκτική, Ρητορική. Τα Τέσσερα Μαθήματα είναι Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία, Μουσική. Υπάρχουν 12 Σίβυλλες, 12 απόστολοι, 16 προφήτες. Οι προφήτες Αμώς, Ησαΐας, Ιερεμίας, Μαλαχίας, Οβδιού επαναλαμβάνονται δύο φορές και οι Ζαχαρίας, Ωσηέ τρεις. Υπάρχει ο Βαρούχ, του οποίου βιβλίο περιλαμβάνεται στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των προφητών (είναι μαθητής του Ιερεμία). Μερικές μορφές έχουν υποστεί φθορές από την υγρασία. Κρατούν ταινία, που στροβιλίζεται στον αέρα και έχει γράμματα, π.χ. του Αγγαίου γράφει ET EGO MOVEBO CAELUM ET TERRA ET VENI DESIDERATUS CUNTIS GENTIBUS, δηλ. "Θα σείσω τον ουρανό και τη γη και έρχομαι, ο επιθυμητός που ποθούν όλοι" (Αγγαίος 2:7-8, περιληπτικά).

Η αίθουσα των Μυστηρίων και της Πίστης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα των Αγίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα των Ελευθέρων Τεχνών: Τριών Μαθημάτων (Trivium) και των Τεσσάρων Μαθημάτων (Quadrivium) διδασκαλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H αίθουσα των Σιβυλλών και Προφητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]