Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία 2019
Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Οι Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν στην Αλβανία στις 30 Ιουνίου 2019. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους εκτελεστικούς και τους νομοθετικούς εκπροσώπους των κοινοτήτων τους, δηλαδή τους 61 δημάρχους και τους 1595 δημοτικούς συμβούλους. Η Κεντρική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Πρόκειται για τις δεύτερες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία μετά τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις του 2014, σύμφωνα με τις οποίες καταργήθηκε η κοινότητα της Κουμούνας και ταυτόχρονα μείωθηκε ο συνολικός αριθμός των δήμων από 373 σε 61.
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας με μεγάλη πλειοψηφία σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Στις 9 Ιουνίου 2019, οι εργασίες στους δήμους της χώρας αναστάλθηκαν προσωρινά.
Αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει κατά τους τελευταίους μήνες το κοινοβούλιο της Αλβανίας και να μην συμμετέχει τελικά στις δημοτικές εκλογές.
Δημοσκοπήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2019. Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας μόνο έναν υποψήφιο για το γραφείο του δημάρχου σε 34 δήμους, και κανέναν υποψήφιο στο σύνολο των δήμων. Όπως στις κομμουνιστικές εποχές, έτσι και τώρα μόνο ένας υποψήφιος θα ήταν διαθέσιμος, έγραψαν οι δημοσιογράφοι. Σε κάποιες κοινότητες, οι δήμαρχοι απέφυγαν να παραχωρήσουν δημόσια κτίρια για την διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων.
Η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να μην εμπλακούν στις βιαιότητες. Ωστόσο υπήρξαν εντάσεις με την αστυνομία. Σε κάποιες περιοχές, το υλικό των εκλογών κάηκε και σχολεία καταστράφηκαν. Οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα παραιτούνταν από τις θέσεις τους επειδή θεωρούσαν τις εκλογές παράνομες.
Τις εκλογές έλεγξε καθ'όλη την διάρκειά τους το Γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν παραβάσεις όπως δώρα για τους ψηφοφόρους και μια πρώιμη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Αρκετά γραφεία δημοσκοπήσεων παρέμειναν κλειστά.
Συμμετέχοντα κόμματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξαιτίας του μποϊκοτάζ, ο αριθμός των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές ήταν σημαντικά μικρότερος από τις προηγούμενες εκλογές. 36 κόμματα εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στις φετινές εκλογές. Οι σοσιαλιστές συνασπίστηκαν με αρκετά κόμματα ; έξι ακόμα κόμματα εισήχθησαν αργότερα στον συνασπισμό αυτό, που είχε τον τίτλο "Ελπίδα για αλλαγή".
Υφίσταται κανονισμός στην Αλβανία που υποστηρίζει ότι το 50% των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες στην λίστα του κάθε κόμματος για το δημοτικό συμβούλιο.
Διαδικτυακοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Αρχειοθετήθηκε 2019-07-01 στο Wayback Machine.
- OSZE (14. Ιουνίου 2019): Αλβανία, Δημοτικές Εκλογές, 30 Ιουνίου 2019: Εσωτερική αναφορά (PDF, αγγλικά)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Central Elections Commissions Αρχειοθετήθηκε 2013-11-09 στο Wayback Machine.