Δημήτριος Νεγρεπόντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Νεγρεπόντης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Απριλίου 1915
Λωζάνη
Θάνατος1996
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής
αθλητής του αλπικού σκι
Οικογένεια
ΣύζυγοςCatherine Coumantaros
ΤέκναΝίκολας Νεγρεπόντε
Τζον Νεγκροπόντε[1]
ΓονείςJean Negroponte και Hélène Stathatos

Ο Δημήτριος Νεγρεπόντης (1915-1996) ήταν Ελβετός–Έλληνας εφοπλιστής[2] και αθλητής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1915 στη Λωζάννη[3] της Ελβετίας και ήταν γιος του Ιωάννη Νεγρεπόντη, γεννημένου στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας και γόνου της χιώτικης εμπορικής οικογένειας Νεγρεπόντη, και της Ελένης Σταθάτου. Μεγάλωσε στο Νταβός της Ελβετίας και ορφάνεψε σε νεαρή ηλικία. Μετά την ενηλικίωσή του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εν συνεχεία στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πεθερού του, Νικόλαου Κουμάνταρου, εφοπλιστή καθώς και σε αυτές του Σταύρου Νιάρχου, πρώτου ξαδέλφου της γυναίκας του, Αικατερίνης Κουμάνταρου. Το 1939 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη[3], ύστερα από απαίτηση του πεθερού του, παραμένοντας εκεί μέχρι το 1972, οπότε και επέστρεψε στο Λονδίνο.

Υπήρξε αθλητής του σκι και ήταν ο πρώτος[4] που συμμετείχε με τα χρώματα του ελληνικού κράτους σε χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες και συγκεκριμένα σε αυτούς στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν το 1936. Συμμετείχε στα αγωνίσματα της Αλπικής Χιονοδρομίας και Χιονοδρομίας Δρόμου Αντοχής χωρίς όμως να σημειώσει κάποια ιδιαίτερη[3] επιτυχία.

Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1996 στο Λονδίνο[2]. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Κουμάνταρου[3], κόρη του Νικόλαου Κουμάνταρου και είχαν αποκτήσει τέσσερα[3] παιδιά: το Νικόλαο Νεγρεπόντη, καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης και δημιουργό του φορητού υπολογιστή των 100 δολαρίων, το Τζων Νεγρεπόντη, διπλωμάτη και πολιτικό, το Μισελ Νεγρεπόντη, κινηματογραφιστή & καθηγητή πανεπιστημίου, και το Τζωρτζ Νεγρεπόντη, ζωγράφο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. 2,0 2,1 Πληροφορίες για τον Νεγρεπόντη, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Βιογραφικό Νεγρεπόντη Αρχειοθετήθηκε 2009-03-02 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα sports-reference.com
  4. Η ελληνική παρουσία στους αγώνες[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα Η Καθημερινή