Οικογένεια Νεγρεπόντη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Νεγρεπόντη είναι μία παλαιά, αριστοκρατική [1]οικογένεια της Ελλάδας, που άκμασε ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα στα τέλη του 19ου αιώνα ως μέλος του λεγόμενου Χιώτικου δικτύου.

Μέλη της φεουδαρχίας κατά τη Φραγκοκρατία στην Ελλάδα, τους συναντάμε για πρώτη φορά, τον 14ο αιώνα, στην Εύβοια, να κατέχουν μεγάλες εκτάσεις γης ιδιαίτερα στη «Βαρωνεία της Χαλκίδας» ή "Negroponte" (από όπου πήραν και το επώνυμό τους).

Ωστόσο από τον 16ο αιώνα, κάποια μέλη της οικογένειας εγκαθίστανται στη Χίο όπου κατέχοντας και εκεί μεγάλες εκτάσεις γίνονται από τους ισχυρούς του νησιού. Μέλη της Δημογεροντίας της Χίου, ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και τη ναυτιλία, και χάρη στην ένωσή τους με τις άλλες ισχυρές οικογένειες του νησιού, μέσω εμπορικών συμφωνιών ή και γάμων, επεκτείνουν τις εργασίες τους και στο εξωτερικό όπου μέλη της εγκαθίστανται δημιουργώντας νέες ανθηρές εμπορικές, ναυτιλιακές και τραπεζιτικές επιχειρήσεις.

Μετά τη Σφαγή της Χίου μεταναστεύουν και αυτοί, όπως πάρα πολλές οικογένειες του νησιού, στη Σύρο, στην Κωνσταντινούπολη, και όπου αλλού υπάρχει παροικιακός Ελληνισμός σχηματίζοντας καινούριους κλάδους.

Η οικογένεια Νεγρεπόντη υπήρξε ανέκαθεν ευεργέτης της Χίου αλλά και του παροικιακού Ελληνισμού ενώ εννέα μέλη της έχουν τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος.[2] Γνωστότερα μέλη της είναι σήμερα οι: Δημήτριος Νεγρεπόντης, εφοπλιστής, ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης οικονομολόγος και πολιτικός, η Ελένη Ουράνη, θεατρικός και λογοτεχνικός κριτικός, κόρη του Μιλτιάδη Νεγρεπόντη, και ο Νίκολας Νεγρεπόντε, καθηγητής στο Μ.Ι.Τ..

Μέλη της οικογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά του επιθέτου Νεγρεπόντη, αφορά στον Παύλο Νεγρεπόντη, κάτοικος Χίου τον 16ο αιώνα, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία. Αντίθετα ο γιος του, Αμβρόσιος Νεγρεπόντης, αναφέρεται ως κτήτορας της εκκλησίας της Παναγίας της Παχειάς στον Κάμπο της Χίου, ενώ ένας από τους γιους του του Αμβρόσιου, ο Αυγούστης (Αμβροσίου) Νεγρεπόντης φέρεται να γεννήθηκε το 1654 στη Χίο και να πέθανε το 1674 στη Ρώμη της Ιταλίας.

Ο Αμβρόσιος (Παύλου) Νεγρεπόντης που πέθανε το 1732 θα παντρευτεί την Αικατερίνη (Μιχαήλ) Μαυροκορδάτου και έτσι θα ενώσει τις δυο αριστοκρατικές οικογένειες του νησιού.
Η Δέσποινα (Τζανή) Νεγρεπόντη θα παντρευτεί τον Παύλο (Πέτρου) Ροδοκανάκη και η Αγγελική (Τζανή) Νεγρεπόντη που θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της Σφαγής της Χίου το 1822, τον Αυγουστή Αγέλαστο. Εξάλλου και ο Παντελής (Τζανή) Νεγρεπόντης θα ενώσει ακόμα μια ισχυρή οικογένεια, αυτή των Ζιζίνια με των Νεγρεπόντη, αφού θα παντρευτεί την Αικατερίνη (Στεφάνου) Ζιζίνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]