Δημήτριος Καραβίας (Μισόλιτρος)
Ο Δημήτριος Καραβίας ή Καραβιάς ήταν γόνος της αριστοκρατικής Οικογένειας Καραβία της Ιθάκης και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης που γεννήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα και δραστηριοποιήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία.[1] Συγγενείς του ήταν ο Στρατιωτικός και φιλικός Βασίλειος Καραβίας που επικεφαλής 150 Θιακοκεφαλλονιτών ανύψωσε την Ελληνική σημαία στο Γαλάτσι της Ρουμανίας την 21η Φεβρουαρίου 1821 σηματοδοτώντας την έναρξη της Επανάστασης, ο Εθνομάρτυρας Ευγένιος Καραβίας, διαπρεπής κληρικός, λόγιος και Μητροπολίτης Αγχιάλου καθώς και πλήθος άλλων σημαντικών μορφών που προήλθαν από την ιστορική αυτή οικογένεια.[2]
Παρακινούμενος από αισθήματα πατριωτισμού και θέλοντας να συνδράμει στον εθνικό αγώνα, το 1822 ο Δημήτριος Καραβίας μαζί με τον Παναγή Καραβία (Τζεμπέρη) και άλλους άνδρες της οικογένειας, αναχώρησαν από την Ιθάκη και πέρασαν στην Ακαρνανία, στο χωριό Βάρνακας όπου ήταν εγκατεστημένοι και άλλοι Καραβιάδες όπως οι Γεωργάκης, Νικόλαος και Θεόδωρος Καραβίας οι οποίοι επέδραμαν εναντίον των Τούρκων πλάι σε ξακουστούς οπλαρχηγούς του Ξηρομέρου όπως τους Μαγουλιάνο, Κουσούρη, Μούρτο, Καραγιάννη κ.α [3]
Μαζί τους διεκπεραιώθηκαν στην ακαρνανική ακτή οι Ιθακήσιοι Ευστάθιος Αρσένης, Αναστάσιος Μελιδόνης και οι αδελφοί Μπαλούρδου.
Τα ακαρνανικά εκείνη την εποχή ήταν καταφύγιο κλεφτών και αρματολών και ο Βάρνακας υπήρξε έδρα του Αρματολικίου Ξηρομέρου.
Από εκεί οι Ιθακήσιοι αγωνιστές έφτασαν στο Μακρυνόρος όπου είχε συσταθεί ελληνικό στρατόπεδο του οποίου αρχηγοί ήταν οι Ανδρέας Καραίσκος, Γεώργιος Βαρνακιώτης και ο Βαλτινός Σκαμίτζος.
Ο τελευταίος με τριακοσίους στρατιώτες μεταξύ των οποίων και ο Δημήτριος Καραβίας (Μισόλιτρος) και ο Παναγής Καραβίας Τζεμπέρης συμμετείχε στη σύγκρουση που έλαβε χώρα στο Πέτα της Άρτας έναντι των τουρκοαλβανών.[4]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Νικόλαος Καραβίας Γρίβας. Ιστορία της Νήσου Ιθάκης. Αθήνα, 1849: Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία. σελ. 115. ISBN 978-960-258-113-1.
- ↑ «Ιθακήσιοι Πνευματικοί Δημιουργοί». Επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης. Δήμος Ιθάκης. 13 Φεβρουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2023.
- ↑ Καραβίας, Ιωάννης. Η Ζωή ενός Στρατιώτου. Αθήνα: Ιδιωτική. σελίδες 1–2.
- ↑ Νικόλαος Καραβίας Γρίβας. Ιστορία της Νήσου Ιθάκης. Αθήνα: Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία. σελ. 160. ISBN 978-960-258-113-1.
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ν. Καραβία Γρίβα Ιθακήσιου (1849), Ιστορία της Νήσου Ιθάκης, Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία, Αθήνα, ΜΜΧ (Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών)
- Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη, Τόμος Έβδομος, σελ. 263
- Καραβίας, Ιωάννης (1978). Η Ζωή ενός Στρατιώτου. Αθήνα: Ιδιωτική. σελ. 1-2.