Δημήτριος Α΄ Στάρσυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Α΄ Στάρσυ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1327
Θάνατος12  Αυγούστου 1399
ποταμός Βόρσκλα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnna Aleksandrovna
ΤέκναΜιχαήλ Τρουμπέτσκυ
ΓονείςΑλγκίρντας και Μαρία του Βιτέμπσκ
ΑδέλφιαΑλεξάνδρα της Λιθουανίας
Αγριπίνα της Λιθουανίας
Λενγκβένις
Καριμπούτας
Αντρέι του Πολότσκ
Βλαντίμιρ Ολγκέρντοβιτς
Καριγκάιλα
Feodor Olgerdovich
Σβιτριγκάιλα
Βυγκάντας
Βλαδίσλαος Β΄ Γιαγκέλο
Σκιργκάιλα
Ελένη της Λιθουανίας
Οικογένειαοίκος των Γκεντιμινιδών
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη του Κουλίκοβο
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Τσέρνιγοβ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δημήτριος Α΄ ο Γέρων, λιθουαν. Dmitrijus I Starshy (απεβ. 12 Αυγούστου 1399) από τον Οίκο των Γκεντιμινιδών ήταν δούκας τού Μπρυάνσκ (1356-79, 88-99).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Αλγκίρντα μεγάλου δούκα της Λιθουανίας και της Μαρίας, κόρης τού Γιαροσλάβ πρίγκιπα τού Βιτέμπσκ.

Το 1356 ο Αλγκίρντας έλαβε την περιοχή τού Μπρυάνσκ, που περιελάμβανε το Τρουμπέτσκ και το Στάρομπουντ από το πριγκιπάτο τού Σμολένσκ και το παραχώρησε στον Δημήτριο για να το κυβερνήσει. Η περιοχή ήταν βορειοανατολικά, μακριά από το κέντρο της Λιθουανίας και συνόρευε με το μεγάλο πριγκιπάτο της Μόσχας. Το 1370 ο Ντμίτρι Ντονσκόι μεγάλος πρίγκιπας της Μόσχας προσπάθησε να καταλάβει την περιοχή χωρίς επιτυχία. Το 1372 ο Δημήτριος συνυπέγραψε τη συνθήκη τού Λιούμπουτσκ μεταξύ τού Αλγκίρντας και του Ντονσκόι.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1377, ο Δημήτριος υποστήριξε τον μεγαλύτερο αδελφό του Αντρέι δούκα τού Πσκοβ-Πολότσκ εναντίον τού νεότερου, ετεροθαλούς αδελφού του Γιαγκιέλλον, που έγινε μεγάλος δούκας της Λιθουανίας. Ο Αντρέι, που θεωρούσε τον εαυτό του νόμιμο διάδοχο τού θρόνου, οργάνωσε έναν αντι-Λιθουανικό συνασπισμό με το Πσκοβ-Πολότσκ, το Λιβονιακό Τάγμα και τη Μόσχα. Κράτησε παθητικό ρόλο: δεν επιτέθηκε άμεσα στη Λιθουανία και δεν αμύνθηκε την περιοχή του, όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι το 1379. Ο Δημήτριος και η οικογένειά του ακολούθησαν την υποχώρηση τού Ρωσικού στρατού ως τη Μόσχα, όπου τού χορηγήθηκε το Περεσλάβλ-Ζαλέσκυ. Το 1380 ο Δημήτριος οδήγησε ένα Ρωσικό τμήμα στη μάχη τού Κουλίκοβο εναντίον της Χρυσής Ορδής. Τα Ρωσικά Χρονικά επαινούν την επιδεξιότητα τακτικής αυτού και τού αδελφού του.

Μετά το 1380 ο Δημήτριος αναφέρεται στις γραπτές μόνο δύο φορές. Όταν ο Αντρέι αιχμαλωτίστηκε από τον αδελφό τους Σκιργκάιλα και φυλακίστηκε στην Πολωνία, ο Ντμίτρι συμφιλιώθηκε το 1388 με τον Γιαγκιέλλο, τώρα βασιλιά της Πολωνίας· επέστρεψε στην πρότερη περιοχή του στο Μπρυάνσκ. Στη μάχη τού ποταμού Βόρσκλα εναντίον της Χρυσής Ορδής το 1399 απεβίωσε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

  • Μιχαήλ Τρουμπέτσκυ, γενάρχης τού Οίκου των Τρουμπετσκόι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Matulevičius, Algirdas (2004). "Dmitrijus Algirdaitis". In Vytautas Spečiūnas. Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas (in Lithuanian). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. p. 53. ISBN 5-420-01535-8.