Βυγκάντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βυγκάντας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος28  Ιουνίου 1392
Βίλνιους
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Βίλνιους
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑλγκίρντας[1] και Ουλιάνα του Τβερ[1]
ΑδέλφιαΑγριπίνα της Λιθουανίας
Αλεξάνδρα της Λιθουανίας
Λενγκβένις
Καριμπούτας
Δημήτριος Α΄ Στάρσυ
Καριγκάιλα
Feodor Olgerdovich
Σβιτριγκάιλα
Βλαδίσλαος Β΄ Γιαγκέλο[1]
Σκιργκάιλα
Αντρέι του Πολότσκ
Ελένη της Λιθουανίας
Οικογένειαοίκος των Γκεντιμινιδών

Ο Βυγκάντας, λιθουαν. Vygantas (απεβ. 28 Ιουνίου 1392) από τον Οίκο των Γκεντιμινιδών ήταν κυβερνήτης της Κουγιάβια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

σφραγίδα, 1388

Ήταν γιος τού Αλγκίρντας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας και της Ουλιάνα των Ρουρικιδών, κόρης τού Αλεξάνδρου πρίγκιπα τού Τβερ.

Το 1355 υποστήριξε τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιαγκιέλο υπογράφοντας την Ένωση τού Κρέβο. Το 1386 βαπτίστηκε Αλέξανδρος και έκανε τον γάμο του με την κόρη τού Βλαδίσλαου Β΄ δούκα τού Οπόλε. Οι Πολωνοί ευγενείς περίμεναν, πως ο Βλαδίσλαος Β΄ θα τού έδινε ως προίκα τη Γη Ντομπζύνι, διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Πολωνίας και Τευτόνων ιπποτών· όμως έλαβε την Κουγιάβια. Το 1388 υποστήριξε την Πολωνία σε μία στρατιωτική σύρραξη με τους Τεύτονες ιππότες. Υποστήριξε τον Γιαγκέλο στον Λιθουανικό εμφύλιο πόλεμο (1389-92) εναντίον τού εξαδέλφου τους Βυτάουτας. Ο Βυγκάντας εθεωρείτο ως αντικαταστάτης τού μη δημοφιλούς αδελφού του Σκιργκάιλα στο μεγάλο δουκάτο της Λιθουανίας. Ωστόσο σύντομα απεβίωσε. Οι φήμες έλεγαν, ότι δηλητηριάστηκε από τον Βυτάουτας ή τον Σκιργκάιλα. Τάφηκε στον καθεδρικό τού Βίλνιους μαζί με τον αδελφό του Καριγκάιλα, που είχε αποβιώσει στον εμφύλιο το 1390.

Να μη συγχέεται με τον αδελφό του Βίγκουντ-Αντρέι δούκα τού Πολότσκ. Ο αδελφός του Θεόδωρος πρέπει να είναι διαφορετικό πρόσωπο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Χέντβιγκ των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρη τού Βλαδισλάου Β΄ δούκα τού Οπόλε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gudavičius, Edvardas (2004). "Vygantas". In Vytautas Spečiūnas. Lietuvos valdovai (XIII-XVIII a.): enciklopedinis žinynas (in Lithuanian). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. p. 55. ISBN 5-420-01535-8.
  • Urban, William (2006). Samogitian Crusade. Chicago: Lithuanian Research and Studies Center. p. 206. ISBN 0-929700-56-2.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vygantas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).