Γλώσσες της Ολλανδίας
Η επίσημη γλώσσα της Ολλανδίας είναι τα ολλανδικά, που ομιλούνται από σχεδόν όλους τους ανθρώπους στην Ολλανδία. Τα ολλανδικά επίσης ομιλούνται και είναι επίσημα στην Αρούμπα, το Μποναίρ, το Βέλγιο, το Κουρασάο, τη Σάμπα, τον Άγιος Μαρτίνος και το Σουρινάμ. Είναι μια Δυτική Γερμανική, Χαμηλή Φραγκονική γλώσσα που προέρχεται από τον Πρώιμο Μεσαίωνα (γ. 470) και τυποποιήθηκε τον 16ο αιώνα.
Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αναγνωρισμένες επαρχιακές γλώσσες και τοπικές διάλεκτοι.
- Τα Δυτικά Φριζιανά είναι συνεπίσημη γλώσσα της επαρχίας του Φρίσλαντ. Τα Δυτικά Φριζιανά ομιλούνται από 453.000 ομιλητές.[2]
- Τα Αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα στους ειδικούς δήμους της Σάμπα και Άγιος Ευστάθιος (Νησιά BES), καθώς και στα αυτόνομα κράτη του Κουρασάο και του Αγίου Μαρτίνου. Είναι ευρέως διαδεδομένα στη Σάμπα και τον Άγιο Ευστάθιο (βλ. επίσης: Αγγλική γλώσσα στην Ολλανδία). Ο δήμος του Άμστερνταμ, αναγνωρίζει επίσης τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα[3] αλλά σε χαμηλότερη θέση από την ολλανδική, που σημαίνει ότι η επικοινωνία με το δήμο μπορεί να γίνει στα αγγλικά, αλλά τα ολλανδικά παραμένουν η γλώσσα των δημοσιεύσεων, συναντήσεων και διοίκησης. Μια μεγάλη πλειοψηφία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Άμστερνταμ παραμένει μόνο στην ολλανδική γλώσσα, αλλά υπάρχουν και κάποια δίγλωσσα αγγλο-ολλανδικά σχολεία. Στη Σάμπα και τον Άγιο Ευστάθιο, η πλειοψηφία της εκπαίδευσης είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα, με κάποια δίγλωσσα αγγλο-ολλανδικά σχολεία.
- Τα Παπιαμέντο είναι μια επίσημη γλώσσα στον ειδικό δήμο Μποναίρ. Είναι επίσης η μητρική γλώσσα των αυτόνομων κρατών του Κουρασάο και Αρούμπα.
- Αρκετές διάλεκτοι των Ολλανδικών Κάτω Σαξονικών (Nederlands Nedersaksisch στα ολλανδικά) ομιλούνται σε σημαντικό μέρος του βορειοανατολικού μέρους της χώρας και αναγνωρίζονται ως περιφερειακές γλώσσες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες. Τα Κάτω Σαξονικά ομιλείται από 1.798.000 ομιλητές.
- Μια άλλη Χαμηλή Φραγκονική διάλεκτος είναι τα Λιμβουργιανά, η οποία ομιλείται στη νοτιοανατολική επαρχία της Λιμβουργίας. Τα Λιμβουργιανά ομιλούνται από 825.000 ομιλητές. Αν και υπάρχουν κινήματα να αναγνωριστούν τα Λιμβουργιανά ως επίσημη γλώσσα (με ποικίλες ποσότητες επιτυχίας,) είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Λιμβουργιανά στην πραγματικότητα αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών διαλέκτων που μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, αλλά είναι αρκετά διαφορετικές.[4]
Ωστόσο, τα Κάτω Σαξονικά και τα Λιμβουργιανά έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα ολλανδογερμανικά σύνορα και ανήκουν σε ένα κοινό ολλανδογερμανικό διαλεκτικό συνεχές.
Η Ολλανδία έχει επίσης τη ξεχωριστή Ολλανδική Νοηματική Γλώσσα, που ονομάζεται Nederlandse Gebarentaal (NGT). Είναι ακόμα σε αναμονή για αναγνώριση και έχει 17,500 χρήστες.[5]
Υπάρχει μια τάση για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στην Ολλανδία: μεταξύ 90% και το 93%[6] του συνολικού πληθυσμού είναι σε θέση να συνομιλούν στα αγγλικά, το 71% στα γερμανικά, το 29% στα γαλλικά και το 5% στα ισπανικά.
Μειονοτικές γλώσσες, περιφερειακές γλώσσες και διάλεκτοι του Μπενελούξ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δυτικές Φριζικές διάλεκτοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα Δυτικά Φριζικά είναι μια επίσημη γλώσσα στην ολλανδική επαρχία Φρίσλαντ (Fryslân στα Δυτικά Φριζικά). Η κυβέρνηση της επαρχίας του Φρίσλαντ είναι δίγλωσση. Από το 1996 τα Δυτικά Φριζικά έχουν αναγνωριστεί ως επίσημη μειονοτική γλώσσα στην Ολλανδία κάτω από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, αν και είχε αναγνωριστεί από την ολλανδική κυβέρνηση ως δεύτερη κρατική γλώσσα (tweede rijkstaal), με επίσημο καθεστώς στο Φρίσλαντ από τη δεκαετία του 1950.
- Φριζικά Γουέστλάουερς
- Δασικά Φριζικά
- Λασπώδη Φριζικά
- Νόορντχουκς
- Ζέιντγουεστχουκς
- Χιντελόοπερς
- Γουέστερς
- Άαστερς
- Σίρμονικόογχς
Κάτω Σαξονικές διάλεκτοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Γκρόνινγκς-Ανατολικά Φριζικά
- Κολλουμερπόμπστερς
- Χοογχελάντστερς
- Ολνταμπτστέρς
- Βέστερβολντς
- Φεενκολονιάαλς
- Σταντσγχρόνινγκς
- Νοορντενφέλντς (Νοόρντ-Ντρεντς)
- Βεστερκβάρτιερς
- Μίντεν-Ντρεντς
- Ζέιιντ-Ντρεντς
- Στέλινγκγουερφς
- Γκουελντερικά-Οφεράισσελ
- Ουρκικά
- Σάλλαντς
- Αχτερχουκς
- Τβεντς
- Οόστ-Τβεντς
- Βριζενφίνς (αυτή είναι στην πραγματικότητα μια ξεχωριστή διάλεκτος λόγω της Δυτικής Φριζικής επιρροές)
- Τβεντς-Γχράαφσαπς
- Φελούβς
- Οόστ-Φελούβς
- Γουεστ-Φελούβς
Χαμηλές Φραγκονικές διάλεκτοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Δυτικά Φριζικά
- Ηπειρωτικά Δυτικά Φριζικά
- Νησιωτικά Δυτικά Φριζικά
- Στάντσφρις
- Μίντλαντς
- Άμελαντς
- Μπιλντς
- Ολλανδικές
- Κενεμερλανδικά
- Ζάανς
- Γουάτερλανδικά
- Άμστερνταμς
- Στραντ-Χόλλαντς
- Χάαγχς
- Ρόττερνταμς
- Ουτρέχτς-Αλμπλασσερβάαρντς
- Γουέστχουκς
- Ζηλανδικές-Δυτικές Φλαμανδικές (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Φλάνδρας)
- Ζηλανδική
- Μπούργκερ-Ζηλανδικά
- Παράκτια Δυτικά Φλαμανδικά
- Ηπειρωτικά Δυτικά Φλαμανδικά
- Ανατολικής Φλάνδρας
- Νότια Γκελντερικά (Κλέβερλαντς)
- Ριβίρενλαντς
- Λίμερς
- Ναϊμέεγχς
- Βόρεια Λιμβουργιανά
- Βραβαντιανά
- Βορειοδυτικά Βραβαντιανά
- Βορειοκεντρικά Βραβαντιανά
- Ανατολικά Βραβαντιανά
- Βραβαντιανά Κέμπεν
- Νότια Βραβαντιανά
- Λιμβουργιανά
- Δυτικά Λιμβουργιανά
- Κεντρικά Λιμβουργιανά
- Νοτιοανατολικά Λιμβουργιανά
- Χαμηλά Ντιέτς
Κεντρικές διάλεκτοι της Φραγκονίας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σημειώστε ότι τα Ριπουαριανά δεν αναγνωρίζονται ως περιφερειακή γλώσσα της Ολλανδίας.
Διάλεκτοι πλήρως εκτός της Ολλανδίας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα Λουξεμβουργιανά διαιρούνται στα Λουξεμβουργιανά του Μοζέλλα, τα Δυτικά Λουξεμβουργιανά, τα Ανατολικά Λουξεμβουργιανά, τα Βόρεια Λουξεμβουργιανά και τα Αστικά Λουξεμβουργιανά.[εκκρεμεί παραπομπή] Οι διάλεκτοι Όιλ του Μπενελούξ είναι τα Βαλλωνικά (χωρίζεται στα Δυτικά Βαλλωνικά, Κεντρικά Βαλλωνικά, Ανατολικά Βαλλωνικά και Νότια Βαλλωνικά), Λορρέν (συμπεριλαμβανομένων των Γκαουμέ), τα Σαμπενουά και τα Πικαρδικά (συμπεριλαμβανομένων των Τουρναϊσίς).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υποσημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «EUROPEANS AND THEIR LANGUAGES» (PDF). Ec.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ «Taal in Nederland .:. Fries». taal.phileon.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ «Amsterdam wordt 'Emsterdem'». Telegraaf.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ «Taal in Nederland .:. Limburgs». taal.phileon.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ Rapport "Meer dan een gebaar" en "actualisatie 1997-2001
- ↑ «"English in the Netherlands: Functions, forms and attitudes" p. 316 and onwards» (PDF). Alisonedwardsdotcom.files.wordpress.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ «Gemeente Kerkrade - Kirchröadsj Plat». www.kerkrade.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- ↑ «Cittaslow Vaals: verrassend, veelzijdig, veelkleurig». Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. The PDF file can be accessed at the bottom of the page. The relevant citation is on the page 13: "De enige taal waarin Vaals echt te beschrijven en te bezingen valt is natuurlijk het Völser dialect. Dit dialect valt onder het zogenaamde Ripuarisch."
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Taal in Nederland .:. Fries». taal.phileon.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- «Taal in Nederland .:. Nedersaksisch». taal.phileon.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.
- «Taal in Nederland .:. Limburgs». taal.phileon.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.