Γκότφριντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκότφριντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση640
Θάνατος709[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΌντα της Βαυαρίας[2]
ΤέκναΟδίλος της Βαυαρίας
Χουόχινγκ
Λάντφριντ
Θευδεβάλδος, δούκας της Αλαμανίας
Σεγκάρντη της Αλαμανίας[3]
ΓονείςLeuthari II[3] και Άκκα του Φρίουλι[3]
ΟικογένειαΟίκος των Αγιλολφιδών

Ο Γκότφριντ, γερμ. Gotfid, gotefrid, Gottefried, λατιν. Gotfridus, Cotefredus (π. 650 - 709) ήταν δούκας της Αλαμανίας στα τέλη του 7ου αι. και ως το τέλος του. Η σύζυγός του ανήκε στον Οίκο των Αγιλολφιδών, Φραγκική δυναστεία στο δουκάτο της Βαυαρίας.

Η βάπτιση του Θέοδου δούκα της Βαυαρίας, του οποίου την κόρη ίσως νυμφεύτηκε ο Γκότφριντ δούκας της Αλαμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα έγγραφο του έτους 700 στο Κάνστατ στο μοναστήρι του Αγ. Γάλλου, αναφέρεται ότι ο Γκότφριντ, μετά από αίτημα ενός ιερέα ονόματι Μαγούλφους, δώρισε το κάστρο του Μπίμπερμπουργκ στη μονή του Αγ. Γάλλου.

Ο Γκότφριντ, που ήταν de facto ανεξάρτητος από τους Φράγκους Μεροβιγγείους, έκανε πόλεμο για την πλήρη ανεξαρτησία του με τον μαγιορδόμο Πεπίνο του Χέρσταλ. Ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει, όταν ο Γκότφριντ απεβίωσε το 709. Οι γιοί του Λάντφριντ και Θευδεβάλδος είχαν την υποστήριξη του Πεπίνου και διαδέχθηκαν τον πατέρα τους.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο Γκότφριντ παντρεύτηκε την κόρη του Θέοδου δούκα της Βαυαρίας, αλλά δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτόν. Η άποψη βασίζεται στην εικασία, ότι ο τρίτος γιος του Όδίλος κυβέρνησε αργότερα τη Βαυαρία. Επιπλέον ο Γκότφριντ απεβίωσε αρκετά έτη πριν, από τότε που πιστεύουμε ότι γεννήθηκαν τα περισσότερα παιδιά του Θέοδου. Ακόμη και αν είχε μνηστευθεί με μία κόρη του Θέοδου, που δεν ξέρουμε το όνομά της, θα ήταν λίγο μεγαλύτερη από παιδί, μη μπορώντας να ολοκληρώσει τον γάμο πριν το τέλος του, πόσο μάλλον να τού κάνει και πολλά παιδιά.

Μία θεωρία προτείνει ότι είχε σύζυγο από τον Οίκο των Μεροβιγγείων, με βάση το γεγονός ότι αρκετοί απόγονοί του έφεραν τα ονόματα Μεροβιγγείων, συμπεριλαμβανομένων των τέκνων της 2ης δισεγγονής του Χιλδεγάρδης του Φίντσγκαου, συζύγου του Καρλομάγνου. Οι Αγιλολφίδες κυβερνούσαν πράγματι τη Βαυαρία και την Αλαμανία υπό την επικυριαρχία της δυναστείας των Μεροβιγγείων την εποχή αυτή, έτσι μία τέτοια επιγαμία δεν είναι απίθανη. Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, που να το επιβεβαιώνουν.

Από τον γιο του Χουόχινγκ (Χουόκιν, Χουόχι, Χουγκ) προήλθε ο Οίκος των Αχαλολφιδών. Η κόρη του Ρεγάρδη παντρεύτηκε τον Χιλδεπράνδο δούκα του Σπολέτο και άφησε έναν γιο με το όνομα Λιούτφριντ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μάλλον μία κόρη του Θεόδου δούκα της Βαυαρίας ή μάλλον μία των Μεροβιγγείων και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Geuenich, Dieter. Geschichte der Alemannen. Kohlhammer Verlag: Stuttgart, 2004. ISBN 3-17-018227-7
  • Gotfrid at Mittelalter-Geneaolgie

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 138743401. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  2. p67214.htm#i672133. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.