Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκράνι Σμιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Malus 'Granny Smith'

Το Γκράνι Σμιθ, επίσης γνωστό ως πράσινο μήλο ή ξινόμηλο, είναι μια ποικιλία μήλων που πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία το 1868.[1] Η ποικιλία πήρε το όνομά της από τη Maria Ann Smith, η οποία πολλαπλασίασε την ποικιλία από ένα τυχαίο σπορόφυτο. Το δέντρο πιστεύεται ότι είναι υβρίδιο του Malus sylvestris, του ευρωπαϊκού άγριου μήλου, με το εξημερωμένο μήλο Malus domestica ως γονιμοποιητή.

Ο καρπός είναι σκληρός, σφιχτός και με ανοιχτή πράσινη φλούδα και τραγανή, ζουμερή σάρκα. Η γεύση είναι ξινή και όξινη. Παραμένει σφιχτό όταν ψήνεται, καθιστώντας το ένα δημοφιλές μήλο μαγειρικής που χρησιμοποιείται σε πίτες.[2] Το μήλο από εντελώς πράσινο γίνεται κίτρινο όταν είναι υπερώριμο. Η Ένωση USApple ανέφερε το 2019 ότι το Γκράνι Σμιθ ήταν το τρίτο πιο δημοφιλές μήλο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.[3]

Η ποικιλία Γκράνι Σμιθ προήλθε από το Eastwood, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας (τώρα προάστιο του Σίδνεϊ) το 1868. Η γυναίκα που το ανακάλυψε, η Maria Ann Smith, είχε μεταναστεύσει στην περιοχή από το Beckley του Ανατολικού Σάσεξ το 1839 με το σύζυγό της Θωμά.[4]  Αγόρασαν ένα μικρό περιβόλι στην περιοχή το 1855-1856 και άρχισαν να καλλιεργούν φρούτα.

Η πρώτη περιγραφή της προέλευσης του μήλου Granny Smith δημοσιεύτηκε μόλις το 1924. Σύμφωνα με την ιστορία η κυρία Σμιθ είχε ανακαλύψει τυχαία αυτή την ποικιλία μήλων από την καλλιέργεια πυρήνων άλλων μήλων. Αργότερα ανέλαβε να πολλαπλασιάσει τη νέα ποικιλία στο κτήμα της, βρίσκοντας τα μήλα καλά για μαγείρεμα και για γενική κατανάλωση.[5] Τα μήλα αυτά άρχισε να τα πουλάει σε έναν πάγκο στην αγορά George Street του Σίδνεϊ, όπου έγιναν δημοφιλή.

Τα μήλα Γκράνι Σμιθ έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και ξινή γεύση. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά πιάτα με μήλο, όπως μηλόπιτα, κραμπλ μήλου και κέικ μήλου. Επίσης τρώγονται συνήθως ωμά και τουλάχιστον μία εταιρεία (Woodchuck Hard Cider) παρασκευάζει μηλίτη με βάση τα μήλα Γκράνι Σμιθ.

Το μήλο Γκράνι Σμιθ έχει αντιοξειδωτική δράση αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι εξαιρετική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και είναι ιδανικό για απώλεια βάρους. Το μήλο μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ισορροπία, κάτι πολύ σημαντικό για την πρόληψη εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.[6][7]

Το μήλο Γκράνι Σμιθ διατηρείται πολύ πιο εύκολα από άλλα μήλα, παράγοντας που έχει συμβάλει πολύ στην επιτυχία του στις εξαγωγές του φρούτου. Η μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης του έχει αποδοθεί στα σχετικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής αιθυλενίου.

  1. Ltd, Orange Pippin. «Apple - Granny Smith - tasting notes, identification, reviews». www.orangepippin.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2024. 
  2. «Your Guide to the Best Apples for Baking and Cooking». Allrecipes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2024. 
  3. «After 50+ years, Red Delicious falls to #2 as most grown U.S. apple, Gala takes #1 Spot». U.S. Apple Association. 23 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2024. 
  4. «Who was the real Granny Smith?» (στα αγγλικά). 2018-10-19. https://www.bbc.com/news/uk-england-45434973. Ανακτήθηκε στις 2024-05-30. 
  5. Symons, Michael (2007). One continuous picnic: a gastronomic history of Australia (2nd ed έκδοση). Carlton, Vic: Melbourne University Press. ISBN 978-0-522-85323-0. CS1 maint: Extra text (link)
  6. NewshaDrinks. «newshadrinks». newshaDrinks. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2024. 
  7. «Here are 6 Health Benefits to Eating Granny Smith Apples». SmoothieBox (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2024.