Γιούι (τραγουδίστρια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούι (τραγουδίστρια)
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
YUI (Ιαπωνικά)
Γέννηση26  Μαρτίου 1987[1]
Κόγκα
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός, ηθοποιός, μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης, τραγουδιστής και μουσικός ηχογραφήσεων
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςJ-pop, ποπ ροκ και ποπ-φoλκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γιούι (αγγλικά:Yui) , στυλιζαρισμένος ως YUI ή yui,γεννημένη στις 26 Μαρτίου του 1987 είναι Ιαπωνέζα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και πολυοργανίστας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιούι (αγγλικά:Yui) γεννήθηκε στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας . Σύμφωνα με το Associated Press το πλήρες όνομά της είναι Yui Yoshioka. [2] [3]

Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια.Ο πατέρας της άφησε τη μητέρα της όταν εκείνη ήταν τριών. Μεγαλώνοντας, η Γιούι ισχυρίστηκε ότι ήταν πάντα κοντά στη μουσική, καθώς θυμόταν τους ρυθμούς από τη μουσική που άκουγε στο ραδιόφωνο και θα μπορούσε να την τραγουδήσει.

Όταν η Γιούι πήγε στο γυμνάσιο, άρχισε να γράφει τραγούδια. Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, δούλευε με μερική απασχόληση σε ένα κινέζικο εστιατόριο για να πληρώσει τα δίδακτρα. Μεταξύ μουσικής, σχολείου και δουλειάς, ωστόσο, κοιμόταν μόνο μία ή δύο ώρες και πίστευε ότι δεν είχε πλέον τον χρόνο να πραγματοποιήσει τα όνειρά της για μια μουσική καριέρα, [4] στη συνέχεια αρρώστησε. Ωστόσο, στο νοσοκομείο ήταν που κυριεύτηκε από την επιθυμία να ασχοληθεί με τη μουσική.

Η Γιούι εγκατέλειψε το λύκειο.Σπούδασε κιθάρα και σύνθεση τραγουδιών στο μουσικό σχολείο «Voice» στη γενέτειρά της Φουκουόκα. [4] [5] Φιλοδοξώντας να γίνει επαγγελματίας, βγήκε στο δρόμο κάνοντας εμφανίσεις στο σταθμό Tenjin της Φουκουόκα. Αυτές οι παραστάσεις στο δρόμο βοήθησαν τη Γιούι να ξεπεράσει τη συστολή της.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαγγελματική σταδιοδρομία της Γιούι ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, όταν, μετά από σύσταση των δασκάλων της στο σχολείο, έκανε αίτηση για μια ακρόαση που διοργανώθηκε από τη Sony Music Japan . [6]Οι κριτές της έδωσαν τη μέγιστη βαθμολογία.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2004, η Γιούι κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ με τον τίτλο "It's Happy Line" από τη δισκογραφική εταιρεία Leaflet Records.Το τραγούδι ήταν σε συνδιασμό με το κομμάτι "I Know".

Φεύγοντας από τη γενέτειρά της στη Φουκουόκα για το Τόκιο, η Γιούι έγραψε το τραγούδι " Feel My Soul " ως φόρο τιμής για την γενέτειρά της.Η Γιούι κυκλοφόρησε το πέμπτο σινγκλ της με το όνομα " Good-bye Days ", που γράφτηκε για την ταινία Song of the Sun. Η Γιούι έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός στη ταινία Song of the Sun.

Το σινγκλ κατέχει τις υψηλότερες πωλήσεις, με περισσότερα από 200.000 αντίτυπα.Αργότερα κυκλοφόρησε το σινγκλ , " I Remember You ".


Το 2005 κυκλοφόρησε το σινγκλ με τον τίτλο "Life" το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως το πέμπτο τραγούδι για τους τίτλους τέλους του Bleach.Το έβδομο σινγκλ της Γιούι με τίτλο " Rolling Star " επιλέχθηκε ως το πέμπτο τραγούδι για τους τίτλους αρχής του Bleach .


Η Γιούι είναι από τους πρώτους επερχόμενους καλλιτέχνες που ερμήνευσε τραγούδια για το Bleach.Αργότερα ακουλούθησαν τα συγκροτήματα Aqua Timez & Scandal.


Η Γιουί και ο Τάτσουγια Κιτάνι είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τραγούδια για τους τίτλους έναρξης και τους τίτλους τέλους του Bleach. Με τη διαφορά ότι το Rapport του Τάτσουγια Κιτάνι ακούστηκε μόνο στο τέλος του πρώτου επεισοδίου της σειράς Bleach Thousand Year of Blood War.


Το δεύτερο άλμπουμ της με τον τίτλο Can't Buy My Love κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου του 2007.Έσπασε τα ρεκόρ πωλήσεων του περασμένου άλμπουμ μέσα σε μία εβδομάδα.Πούλησε πάνω από 680.000 αντίτυπα.Το τραγούδι " Summer Song " κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου του 2008.Πούλησε 83.440 αντίτυπα σε μια εβδομάδα, καθιστώντας το σινγκλ το δεύτερο υψηλότερο σε πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα μετά το από το "Love & Truth".


Η Γιούι μετά από πεντάμηνη παύση της καριέρας της ανακοίνωσε την επιστροφή της στις 25 Μαρτίου του 2009.Στις 3 Ιουνίου του 2009 κυκλοφόρησε το τραγούδι με τον τίτλο "Again".Το "Again" επιλέχθηκε ως το πρώτο τραγούδι για τους τίτλους αρχής της σειράς anime Fullmetal Alchemist Brotherhood.Πούλησε πάνω από 110.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα. Το σινγκλ είχε τις υψηλότερες πωλήσεις στην πρώτη εβδομάδα που ερμηνεύθηκε από γυναίκα καλλιτέχνη 2009.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα η Γιούι είναι μέλος της μπάντας Flower Flower.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο

2006:From Me to You

2007:Can't Buy my Love

2008: I Loved Yesterday

2010:Holidays in the Sun

2011:How Crazy Your Love Συγκρότημα Flower Flower

Συγκρότημα Flower Flower

2014:Mi

2018:Spotlight

2020:Target

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm2065262. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.
  2. Lee, Min (May 15, 2011). «Japanese Singer Yui Eyes Bigger Foreign Fan Base». Associated Press. https://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory?id=13606392#.TtiBuPIlSSr. Ανακτήθηκε στις December 2, 2011. 
  3. Lee, Min (June 27, 2011). «Japanese Singer Yui Stages First Foreign Show». Associated Press. https://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory?id=13935743#.TtiDjPIlSSr. Ανακτήθηκε στις December 2, 2011. 
  4. 4,0 4,1 Rockin' on Japan, May 2007 (in ιαπωνική)
  5. News Maker, July 2007 (in ιαπωνική)
  6. «Interview». Excite. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Yui (vocalist) στο Wikimedia Commons