Γεώργιος Ιωαννίδης
Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |
Γεώργιος Ιωαννίδης | |
---|---|
Όνομα στη μητρική γλώσσα | Γεώργιος Ιωαννίδης (Ελληνικά) |
Γέννηση | 06/09/1923 Σταυρούπολη, ΕΣΣΔ |
Θάνατος | 20/03/1986 Αθήνα, Ελλάδα |
Εθνικότητα | Έλληνας |
Υπηκοότητα | Ελλάδα ΕΣΣΔ |
Σπουδές |
|
Σύζυγος | Όλγα Ιωαννίδου-Φωκά |
Τέκνα | Πέτρος, Ελένη |
Επιστημονική σταδιοδρομία | |
Ιδιότητα | Ιατρός |
Διδακτορικός καθηγητής | Ιατρικό Ινστιτούτο Τασκένδης |
Ακαδημαϊκός τίτλος | Καθηγητής |
δεδομένα ( ) |
Ο Γεώργιος Ιωαννίδης (1923-1986) ήταν Έλληνο-Σοβιετικός γιατρός στον τομέα της γναθοπροσωπικής και πλαστικής χειρουργικής και καθηγητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Τασκένδης.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Γεώργιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1923 στην Σταυρούπολη, ΕΣΣΔ. Ο πατέρας του Ιωαννίδης Πέτρος ήταν Έλληνας του Πόντου, έμπορος, γεννημένος στο Αρνταχάν της περιοχής Καρς (μια από τις περιφέρειες του Καυκάσου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), ο οποίος μετακόμισε στη Σταυρούπολη το 1918 μετά τη Συνθήκη Ειρήνης του Μπρεστ-Λιτόφσκ, σύμφωνα με την οποία η περιοχή Καρς παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Η μητέρα του Ταμπίεβα Ταμάρα από την Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, νοικοκυρά. Το 1928, η οικογένεια Ιωαννίδη μετανάστευσε στην Ελλάδα.
Το 1942 εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Ιατρική Σχολή. Από το 1942, ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), συμμετείχε στον αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής στις τάξεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)[1]. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-49, μαζί με τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) πολέμησε ως υπολοχαγός υγειονομικού[2] εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και των δεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ τον Σεπτέμβριο του 1949, ο Γ. Ιωαννίδης και χιλιάδες από τους επιζώντες αντάρτες μετανάστευσαν, ως πολιτικοί πρόσφυγες, στην ΕΣΣΔ στην Τασκένδη. Το 1954 αποφοίτησε από το Κρατικό Ιατρικό Ινστιτούτο της Τασκένδης[3]. Το 1961 έγινε υποψήφιος διδάκτωρ των ιατρικών επιστημών, το 1970 - διδάκτωρ ιατρικών επιστημών, το 1971 - καθηγητής. Από το 1974 έως το 1977 εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής οδοντιατρικής και από το 1978 έως το 1984 διεύθυνε το τμήμα παιδιατρικής γναθοπροσωπικής χειρουργικής του Κρατικού Ιατρικού Ινστιτούτου της Τασκένδης. Ήταν πρόεδρος του επιστημονικού συλλόγου Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.
Τον Δεκέμβριο του 1984 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Στις αρχές του 1986 ήταν σύμβουλος έκδοσης μηνιαίου επιστημονικού εκλαϊκευμένου περιοδικού "Υγεία του λαού". [4]
Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου 1986.
Επιστημονική δραστηριότητα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]• Θεραπεία κακοήθων όγκων της άνω γνάθου. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ιωαννίδη, μια χρόνια φλεγμονώδης διεργασία στα ιγμόρεια της άνω γνάθου μπορεί να λειτουργήσει ως υπόβαθρο για την ανάπτυξη κακοήθων νεοπλασμάτων.[5][6]
• Μέθοδοι θεραπείας της παθολογίας των οστών της κροταφογναθικής άρθρωσης σε ένα αναπτυσσόμενο οργανισμό. Ο Γεώργιος Ιωαννίδης (1984) διεξήγαγε μια μελέτη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων (έως 18 ετών) για τη χρήση οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων στη θεραπεία της αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης και της μικρογένειας. Ο συγγραφέας δεν παρατήρησε υποτροπή της αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης. Η θεραπεία της αγκύλωσης με αφαίρεση οστικής μάζας ακολουθούμενη από μεταμόσχευση ενός διατηρητέου οστεοχόνδρινου αλλομοσχεύματος από το πλευρό, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αποτρέπει την υποτροπή της αγκύλωσης και μειώνει σημαντικά τη μικρογένεια. Για την πρόληψη της ανάπτυξης υποτροπιάζουσας μικρογένειας στα παιδιά, ο συγγραφέας προτείνει την ενίσχυση της ανάπτυξης της κάτω γνάθου έως την ηλικία των 14-15 ετών με τη βοήθεια ειδικών ορθοδοντικών συρμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου ο χόνδρος του αλλομοσχεύματος αντικαταστάθηκε από οστό, τα άκρα του ήταν στρογγυλεμένα και η εξωτερική στιβάδα του διακρινόταν καλά σε όλη την επιφάνεια της. Τα αλλομοσχεύματα επανέλαβαν το σχήμα του κονδύλου με στρογγυλεμένη κεφαλή. Ο συγγραφέας συνιστά τα οστεοχόνδρινα αλλομοσχεύματα για ευρεία πρακτική χρήση στην ταυτόχρονη θεραπεία της αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης και της μικρογναθίας της κάτω γνάθου καθώς και για σοβαρές παραμορφώσεις του κονδύλου και ελαττώματα του κλάδου της κάτω γνάθου οποιασδήποτε αιτιολογίας. [7]
• Μέθοδοι ταυτόχρονης θεραπείας επίκτητης μικρογένειας και αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης σε ενήλικες.[8][9][10]
Ο Γεώργιος Ιωαννίδης (1974) επισημάνει ότι η εκτεταμένη σημαντική εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης, έχει δείξει ότι δεν είναι εφικτή η οστεοτομία και η οστική εκτομή στην περιοχή του σώματος και της γωνίας της κάτω γνάθου λόγω απώλειας της λειτουργίας των μασητήρων μυών και συνεπώς της παραμορφωμένης σύγκλεισης των γνάθων. Συνιστάται να δημιουργηθεί μια νέα άρθρωση στην περιοχή του άνω τρίτου του κλάδου της κάτω γνάθου. Ωστόσο, η εκτομή οστού στην περιοχή του κλάδου και του κονδύλου δεν απέκλειε την υποτροπή της νόσου, γι’ αυτό απαιτούνταν περαιτέρω μελέτη για τη χειρουργική προσέγγιση της άρθρωσης ώστε να μειωθεί και το ποσοστό τραυματισμού του προσωπικού νεύρου.[11]
Δημοσιεύσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Συγγραφέας περίπου 80 επιστημονικών εργασιών με παρουσιάσεις και νεωτεριστικές προτάσεις για τη διάγνωση και θεραπεία νεοπλασμάτων, φλεγμονωδών διεργασιών, τραυματισμών της γναθοπροσωπικής περιοχής. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:
- Ιωαννίδης Γ.Π. Κλινική και θεραπεία κακοήθων όγκων της άνω γνάθου. Τασκένδη, Υπουργείο Υγείας της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν. Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τασκένδης, 1961, σελ. 21
- Ιωαννίδης Γ.Π. Κλινική και θεραπεία κακοήθων νεοπλασμάτων της άνω γνάθου / Ογκολογικά θέματα στην στοματολογία: Πρακτικά της 7ης εκτεταμένης ολομέλειας του Συμβουλίου της Οδοντιατρικής Εταιρείας ΕΣΣΔ και της 2ης συνεδρίασης του Κεντρικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Επιστημονικής Έρευνας (23 - 25 Σεπτεμβρίου 1965) - M., 1966, σελ.136- 141.
- Ιωαννίδης Γ.Π. Κακοήθεις όγκοι της άνω γνάθου [Κείμενο]: (Κλινική και θεραπεία) / Τασκένδη: Ιατρική, 1966, σελ.151.
- Κλινική εικόνα και θεραπεία της αγκύλωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης: περίληψη της διατριβής για την απόκτηση του επιστημονικού πτυχίο του Doctor of Medical Sciences – Διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών: ειδικότητα 14.00.21. "Οδοντιατρική" / Τασκένδη, 1970 - σελ.37
- Ιωαννίδης Γ.Π. Αγκύλωση της κροταφογναθικής άρθρωσης και μικρογένεια. / Τασκένδη: Ιατρική, 1974 - σελ. 206.
- Ιωαννίδης Γ.Π. Τραυματισμοί στην γναθοπροσωπική περιοχή / Υλικά του 1ου Συνεδρίου Οδοντιάτρων του Ουζμπεκιστάν. Τασκένδη, 1976. - σελ. 28-33.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Kim A.E. Επανεμφύτευση και οστεοσύνθεση του κονδύλου της κάτω γνάθου σε περίπτωση κατάγματος του αυχένα του κονδύλου με ταυτόχρονη εξάρθρωση της κεφαλής του κονδύλου / Βασικές οδοντικές παθήσεις. Τασκένδη, 1976. – σελ. 83-84.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Kim A.E. Μακροχρόνια αποτελέσματα θεραπείας των καταγμάτων του κονδύλου της κάτω γνάθου. / Οδοντιατρική. 1978. - Νο. 1 - σελ. 52-54.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Burikhanova S.U., Yusupov S.Kh. Η αντιμετώπιση του γιατρού κατά τη διάτρηση της μεμβράνης του ιγμορείου μετά από εξαγωγή δοντιού. Ιατρικό περιοδικό του Ουζμπεκιστάν - 1979 – Νο.10 - σελ. 46-49.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Minisaev D.A., Murtazaev S.M. Σχεδιασμός σύνθετης θεραπείας παιδιών με εκ γενετής σχιστίες του άνω χείλους και της υπερώας. Μεθοδολογικές συστάσεις. Τασκένδη, 1982. σελ. 15.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Samedinov A.A., Kim A.E., Minisaev D.A. Μεθοδολογικές εξελίξεις στην παιδιατρική χειρουργική οδοντιατρική. Τασκένδη, 1982, σελ. 26.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Μπούκοβα Ε.Μ. Διάγνωση και θεραπεία φλεγμονών της γναθοπροσωπικής περιοχής σε παιδιά (με βάση τα δεδομένα της παιδοδοντιατρικής πολυκλινικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Τασκένδης). Στο βιβλίο: Βασικές οδοντικές ασθένειες. Τασκένδη, 1983, σελ. 6.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Samedinov A.A., Nazarova V.F. Μεθοδική εκπαίδευση και επιστημονική δραστηριότητα του Τμήματος Παιδιατρικής Οδοντιατρικής. Στο βιβλίο: Ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, (Περιλήψεις του Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένο στην 60η επέτειο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν και του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ουζμπεκιστάν. Μέρος 2).σελ.2.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Samedinov A.A., Nazarova V.F. Τμήμα Παιδιατρικής Οδοντιατρικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστήμιο Τασκένδης, Κλινική Οδοντιατρική, Συλλογή Επιστημονικών Εργασιών, εκδόσεις Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τασκένδης, Τασκένδη,σελ.8.
- Ιωαννίδης Γ.Π., Μπούκοβα Ε.Μ. Παροχή επείγουσας οδοντιατρικής περίθαλψης σε παιδιά με φλεγμονές και τραυματισμούς της γναθο-προσωπικής περιοχής στην παιδοδοντιατρική κλινική του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστήμιο Τασκένδης. Θεραπεία έκτακτης ανάγκης για ορισμένες οξείες παθολογικές καταστάσεις. Συλλογή έργων του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστήμιο Τασκένδης, 1986. σελ. 4.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ της ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ με Αριθ. Πρωτ. Ε/6 736 πιστοποιεί ότι ο Ιωαννίδης Γεώργιος του Πέτρου και της Ταμάρας αναγνωρίσθηκε με το αριθ. 20/11-4-85 πρακτικό της οικείας επιτροπής κρίσεως, ως μέλος του ΕΑΜ από 1-1-42 μέχρι 30-10-44. Ο ανωτέρω γράφτηκε στους τελικούς πίνακες με αυξ. αριθμό 26 που κυρώθηκε με την Φ/670/2700/567140/4-11-85 απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης.
- ↑ Απόκομμα από την "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ". - "Έχοντας υπόψη την ιδρυτική μας Πράξη της 23 του Δεκέμβρη 1947, την Πράξη αριθ. 11 του Γενικού αρχηγείου, το Νόμο αριθ. 1 της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και προτάσεις της ΧΙης Μεραρχίας. Αποφασίζουμε Α. Ονομάζουμε αξιωματικούς του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τους βαθμούς που αναφέρουμε τούς πιο κάτω: ΥΠΟΛΟΓΑΓΟΙ α) Πολιτικοί επίτροποι 1. Τσολάκης Σταύρος του Σταύρου β) Υγειονομικού 1. Ιωαννίδης Γεώργιος του Πέτρου "
- ↑ «Ташкентский медицинский институт (ТашМИ)».
- ↑ Απόκομμα από το περιοδικό "Υγεία του λαού" - ΜΑΡΤΗΣ 86, ΑΡΙΘΜΟΣ 3 (27). Αρχισυντάκτης: ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ... σύμβουλος έκδοσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
- ↑ Байдик О.Д. Ультраструктурные изменения слизистой оболочки верхнечелюстной пазухи у больных одонтогенным синуситом (Μπάιντικ Ο.Δ. Υπερδομικές αλλαγές στη βλεννογόνο μεμβράνη της άνω γνάθου σε ασθενείς με οδοντογενή ιγμορίτιδα)
- ↑ Иванов Ю.В. Состояние слизистой оболочки верхнечелюстного синуса у больных с ороантральным сообщением в разные сроки после его возникновения (Ιβανόβ Γ.Β. Η κατάσταση της βλεννογόνου μεμβράνης της άνω γνάθου σε ασθενείς με στοματοκολπική επικοινωνία σε διαφορετικούς χρόνους μετά την εμφάνιση της)
- ↑ http://www.dslib.net/stomatologia/primenenie-jendoprotezov-iz-uglerodnoj-keramiki-i-ugleplastika-pri-hirurgicheskom.html
- ↑ Клиническая оперативная челюстно-лицевая хирургия:Руководство для врачей / Под ред. проф. В.Н.Балина и проф. Н.М.Александрова (Κλινική επέμβαση στη γναθοπροσωπική χειρουργική: Οδηγός για ιατρούς / Ed. καθηγητής Β.N.Μπάλιν και καθηγητής Ν.Μ. Αλεξάνδροβ)
- ↑ Любченко А.В. История лечения костного анкилоза височно-нижнечелюстного сустава до эпохи эндопротезирования (Lyubchenko A.V. Το ιστορικό της θεραπείας της αγκύλωσης των οστών της κροταφογναθικής άρθρωσης πριν από την εποχή της αρθροπλαστικής)
- ↑ Sysolyatin P. G. , Sysolyatin S. P., Baidik O. D., Ilyenok O. V. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
- ↑ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82