Γασσανίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειο των Γασσανιδών
الغساسنة‎ (αλ-Γκασασίνα)
220 – 638


Πολεμικό λάβαρο των Γασσανιδών με τον Άγιο Σέργιο]]

Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα
Γλώσσες Αραβικά
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πολίτευμα Μοναρχία
Ιστορία
 -  Ίδρυση 220
 -  Κατάλυση 638

Οι Γασσανίδες (αγγλικά: Ghassanids, αραβικά: الغساسنة , προφορά: αλ-Γκασασίνα, επίσης Μπανού Γκασσάν, δηλ. φυλή Γκασσάν, γιοι του Γκασσάν) ήταν αραβικό βασίλειο, που ιδρύθηκε από απογόνους της φυλής Αζντ από την Υεμένη, που μετανάστευσε στις αρχές του 3ου αιώνα στην περιοχή του Λεβάντε, όπου κάποια μέλη της φυλής συγχωνεύθηκαν με εξελληνισμένες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής και προσηλυτίστηκαν στο Χριστιανισμό τους πρώτες αιώνες μ.Χ., ενώ άλλα μέλη της φυλής πιθανόν να ήταν ήδη χριστιανοί, πριν αρχίσουν τη μετανάστευσή τους στα βόρεια για ν΄ αποφύγουν τις θρησκευτικές διώξεις στην περιοχή της Αραβίας.

Μετά την εγκατάσταση στο Λεβάντε, οι Γασσανίδες έγιναν εξαρτημένο κράτος (κράτος-πελάτης) της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολέμησαν στο πλευρό της εναντίον των Σασσανιδών Περσών και των Αράβων υποτελών τους, Λαχμιδών. Τα εδάφη των Γασσανιδών είχαν επίσης το ρόλο της ζώνης προστασίας για τα εδάφη που είχαν προσαρτήσει οι Ρωμαίοι, ενάντια στις επιδρομές φυλών των Βεδουίνων.

Λίγοι Γασσανίδες έγιναν μουσουλμάνοι μετά την ισλαμική κατάκτηση. Οι περισσότεροι Γασσανίδες παρέμειναν Χριστιανοί και ενσωματώθηκαν σε κοινότητες χριστιανών Μελκιτών και χριστιανών της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαβιούσαν σε εδάφη της σημερινής Ιορδανίας, Παλαιστίνης, Συρίας και Λιβάνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ghassanids στο Wikimedia Commons