Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή, διακρίνεται στο βάθος της εικόνας.

Η αποκαλούμενη Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή (κορεατικά: 돌아올 수 없는 다리, RR: Doraol su eomneun dari, MR: Toraol su ŏmnŭn tari) βρίσκεται στον Κοινό Χώρο Ασφάλειας και διασχίζει την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη της Κορέας, χωρίζοντας τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα.

Ο αρχικός της λόγος λειτουργίας ήταν για την ανταλλαγή κρατουμένων του Πολέμου της Κορέας, αρχής γενομένης από το τέλος του, το 1953. Το όνομα της γέφυρας προήλθε, ουσιαστικά, από τη μοίρα των κρατουμένων, οι οποίοι είτε θα έμεναν εκεί που θα ήταν αιχμάλωτοι είτε διέσχιζαν τη γέφυρα χωρίς να υπάρχει περίπτωση επιστροφής.[1][2]

Το τελευταίο περιστατικό ανταλλαγής αιχμαλώτων που διεξήχθη στη γέφυρα έγινε το 1968, όταν η Βόρεια Κορέα, ελευθέρωσε το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου USS Pueblo, το οποίο διατάχθηκε να περάσει τα σύνορα από αυτή τη γέφυρα.[3] Η Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούσε ενεργά τη γέφυρα, μέχρι και το περιστατικό του 1976, όπου πέθαναν δύο αμερικανοί στρατιώτες, μετά κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών το καθεστώς άλλαξε εκεί. Έτσι, οι βορειοκορεάτες, απομακρύνθηκαν και έφτιαξαν μια δεύτερη γέφυρα μέσα σε 72 ώρες, η οποία πήρε το όνομά της από αυτόν τον χρόνο. Κι έτσι, σταμάτησε οριστικά η χρησιμοποίηση της γέφυρας. Ωστόσο, υπάρχουν στρατιώτες κι από τις δύο πλευρές, στην άκρη της γέφυρας στα αντίστοιχα σύνορα της κάθε χώρας.

Έχουν ειπωθεί περιστατικά, ότι αρκετοί στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πάει να παρθούν αιχμάλωτοι από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Το προσωπικό, λοιπόν, που εργάζεται εκεί, συχνά αποκαλεί το μέρος εκεί ως τη «Μοναχικότερη Σκοπιά στον Κόσμο». Περί το 2003, θεωρήθηκε ότι χρήζει επισκευής. Σύμφωνα με το CNN, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει να την επισκευάσει ή, ακόμα, και να την αντικαταστήσει, αίτημα, που έχει απορριφθεί από τη Βόρεια Κορέα.[4]

Στη γέφυρα, επίσης, επιτρέπεται σε Αμερικανούς στρατιώτες, που έχουν στρατοπεδεύσει στο Bonifas ή στo καμπ της Καμπάνας της Ελευθερίας, να κάνουν τελετές - όπως προαγωγή - στη μέση της γέφυρας.

  1. Bernstein, Barton. "The Struggle over the Korean Armistice: Prisoners of Repatriation?" in Child of Conflict: The Korean-American Relationship 1943–1953, ed. Bruce Cumings (1983).
  2. U.S. Army Forces, Far East, 8086th Army Unit, Military History Detachment. Operation Little Switch, 4 vols., n.d.
  3. FC Schumacher and GC Wilson (1971). Bridge of No Return: The Ordeal of the USS Pueblo, Harcourt Brace Jovanovich, New York.
  4. «Dangerous divide». CNN transcripts September 2003. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]