Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γέρμα (θεατρικό έργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Γέρμα (αποσαφήνιση).
Γέρμα
Yerma
Από την πρώτη παράσταση του έργου στη Μαδρίτη
ΣυγγραφέαςΦεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Πρωτότυπος τίτλοςYerma
Παγκόσμια πρώτη παράσταση1934
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςTeatro Español
ΡόλοιΓέρμα, Χουάν, Βίκτορ, Μαρία, Ντολόρς, Α' Κουνιάδα, Β' Κουνιάδα, Γητεύτρα, Αρσενικό, Θηλυκό, Αγόρι, Βοσκός, Παιδί, Α' Πλύστρα, Β' Πλύστρα, Γ' Πλύστρα, Δ' Πλύστρα, Ε' Πλύστρα, ΣΤ' Πλύστρα, Ζ' Πλύστρα, Α' Γυναίκα, Β' Γυναίκα, Α' Γριά, Β' Γριά, Α' Άνδρας, Β' Άνδρας, Γ' Άνδρας, Α' Κορίτσι και Β' Κορίτσι
Γλώσσα πρωτότυπουΙσπανικά
Είδοςτραγωδία

Η Γέρμα είναι τραγικό θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Γράφτηκε το 1934 και η πρεμιέρα έγινε στο Ισπανικό Θέατρο (Teatro Español) στη Μαδρίτη στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το έργο χωρίζεται σε τρεις πράξεις των δύο σκηνών η κάθε μία. Η Γέρμα είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της "ισπανικής υπαίθρου" του Λόρκα. Τα άλλα δυο είναι ο "Ματωμένος Γάμος" και "Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα". Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1961 από το Εθνικό Θέατρο (σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, Γέρμα: Άννα Συνοδινού).[1]

Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας στείρας γυναίκας που ζει σε μια αγροτική περιοχή στην Ανδαλουσία στις αρχές της δεκαετίας του '30. Στα ισπανικά, Yerma σημαίνει "στείρα". Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα, στο οποίο την ωθούν τα ήθη και τα πιστεύω της κοινωνίας της.[2] Το έργο τελικά ασκεί κριτική στις κοινωνικές αυτές νόρμες.

Η Γέρμα ασχολείται με την απομόνωση, το πάθος και την απόγνωση, αλλά και με το γάμο, τη ζήλια και τη φιλία. Στην πλοκή του έργου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κι οι κοινωνικές συνθήκες εκείνης της περιόδου.

Κύριοι χαρακτήρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Γέρμα: Νεαρή γυναίκα παντρεμένη με τον Χουάν, έναν άνθρωπο που ο πατέρας της ήθελε να είναι ο σύζυγός της. Εγκλωβισμένη σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, πιστεύει ότι ένα παιδί θα της φέρει τη χαρά που τόσο απεγνωσμένα επιδιώκει. Αισθάνεται άδεια και ανεκπλήρωτη χωρίς ένα παιδί, αλλά δεν είναι σε θέση να επιτύχει την ευτυχία με τον απόμακρο σύζυγό της.
  • Χουάν: Εύπορος κτηματίας και κτηνοτρόφος, σύζυγος της Γέρμα.
  • Βίκτωρ: Παλιός φίλος του ζευγαριού.
  • Μαρία: Νιόπαντρη φίλη της Γέρμα που έχει αποκτήσει μωρό. Προσπαθεί πάντα να φτιάξει το κέφι και να δώσει ελπίδα.

Ελληνικές Θεατρικές Παραστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών πληροφοριών ελληνικών θεατρικών αναπαραστάσεων του έργου "Γέρμα"

Κατάλογος Ελληνίδων ηθοποιών που έχουν τον ρόλο της Γέρμα

  1. «Γέρμα (1961)». Εθνικό Θέατρο. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014. 
  2. Τσιμιτάκης, Ματθαίος (1 Απριλίου 2014). «Με τη φρεσκάδα του κλασικού». Η Αυγή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-04-05. https://web.archive.org/web/20140405065446/http://www.avgi.gr/article/2202786/me-ti-freskada-tou-klasikou. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014.