Βλογκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vlogger

Ένα video blog ή αλλιώς video log, συνήθως συμπτυγμένο σε vlog, είναι μία μορφή blog με κύριο χαρακτηριστικό του το βίντεο. Αποτελεί επίσης μία μορφή διαδικτυακής τηλεόρασης. Τα vlog συνδυάζουν βίντεο (ή τον σύνδεσμο κάποιου βίντεο) με υποστηρικτικό κείμενο, φωτογραφίες και άλλα μεταδεδομένα. Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν σε μία λήψη ή σε πολλαπλά κομμάτια. Τα vlog είναι περισσότερο διαδεδομένα στην πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, το YouTube.

Η χρήση βίντεο από τους blogger αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια όμως καθώς ο εξοπλισμός  γίνεται ολοένα και φθηνότερος και το υποστηρικτικό λογισμικό πιο εύκολα διαθέσιμο, το vlogging αποκτά άλλη διάσταση. Οποιοσδήποτε με πρόσβαση σε συσκευές εγγραφής βίντεο, όπως κινητό τηλέφωνο, βίντεο-κάμερα, τάμπλετ κτλ., σε συνδυασμό με έναν υπολογιστή υψηλής ταχύτητας, είναι σε θέση να δημιουργήσει το δικό του video vlog. Κύριοι υποστηρικτές αυτής της πλέον τόσο διαδεδομένης μόδας είναι η Google και η Yahoo.

Σε αντίθεση με άλλα μέσα, τα vlog έχουν ελεύθερο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί τους μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το θέμα που θα παρουσιάσουν, είτε αυτό είναι προσωπικό, είτε κοινωνικού περιεχομένου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Ιανουαρίου 2000, ο Adam Kontras[1] δημοσίευσε ένα βίντεο στο blog του προκειμένου να δείξει στους φίλους και τους συγγενείς του το γεγονός ότι μετακόμισε στο Λος Άντζελες, μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε και πως η ενέργειά του αυτή θα αποτελούσε τομή στην ιστορία των vlog.

Η μεγάλη δημοτικότητα του vlogging ξεκίνησε το 2005. Τα μέλη της ομάδας του Videoblogging της Yahoo αυξήθηκαν ραγδαία το 2005. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκε και η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, το YouTube. Ήδη τον Ιούλιο του 2006, είχε αναδειχθεί στην 5η πιο δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα, με 100 εκατ. προβολές βίντεο καθημερινά και με 65 χιλιάδες αναρτήσεις βίντεο την ημέρα.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικό βλογκ (Personal vlog)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσωπικό vlog είναι ένα βίντεο, το οποίο καταγράφεται συνήθως από ένα άτομο με σκοπό να προβάλλει πληροφορίες στο κοινό. Το κοινό αυτό δεν είναι τόσο ποικίλο, όσο εκείνο κάποιου οργανισμού ή εταιρείας.

Απευθείας μετάδοσης βλογκ (Live broadcasting vlog)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, το YouTube ανακοίνωσε τη δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης, υπό την ονομασία  YouTube Live. Η δυνατότητα αυτή υιοθετήθηκε και από άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το vlog που έχει καταγραφεί από κάποιον, ενώ οδηγεί μοτοσυκλέτα, ονομάζεται «motovlog».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Adam Kontras». YouTube. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2018.