Βασίλειο του Γκουίνεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουαλία περί το 1050: το βασίλειο του Γκουίνεθ στο βορειοδυτικό άκρο.

Το Βασίλειο του Γκουίνεθ (Αγγλικά: Kingdom of Gwynedd, μεσαιωνικά Ουαλικά: Guynet) ήταν Ουαλική επικράτεια (5ος αιώνας - 1216) που αναδύθηκε στα πρώην ρωμαϊκά εδάφη της Βρετανίας μετά την έξοδο των Ρωμαίων από το νησί και παράλληλα με την άφιξη των Αγγλοσαξόνων κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ.[1] Κατά καιρούς οι ηγεμόνες του Γκουίνεθ διεκδικούσαν προσωρινά τον τίτλο του «βασιλιά των Βρετανών» μέχρι να χάσουν την εξουσία τους από εμφυλίους ή εισβολές.[2] Από τα μέσα του 11ου αιώνα το βασίλειο του Γκουίνεθ αποδυναμώθηκε μετά από συγκρούσεις με τους Αγγλοσάξονες και τους Νορμανδούς, αλλά ο βασιλικός οίκος των Άμπερφραου σταδιακά αποκαταστάθηκε και επιβίωσε και στον επόμενο αιώνα. Έως τις αρχές του 13ου αιώνα ο βασιλιάς Λιουέλιν ο Μέγας κατάφερε να επεκτείνει τα εδάφη του Γκουίνεθ και να θέσει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος της ουαλικής επικράτειας. Σε συγκέντρωση των Ουαλών πριγκήπων το 1216 ο Λιουέλιν ανακήρυξε την ενοποίηση των εδαφών και την ίδρυση του Πριγκιπάτου της Ουαλίας.[3] To 1218 υπέγραψε την Συνθήκη του Ουόρστερ με τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας, με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα η επικυριαρχία του στα νέα εδάφη.[4]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1. Ancient Celtic Kingdoms. Edinburgh University Press. 1 Μαΐου 1997. σελίδες 1–25. 
  2. Maund, Kari L. (2006). The Welsh Kings: Warriors, Warlords, and Princes. searchworks.stanford.edu (3rd ed.). Tempus Publishing. ISBN 978-0-7524-2973-1.
  3. Parry, Thomas (1959). "Gruffudd ap Cynan (c. 1055 – 1137), king of Gwynedd". Dictionary of Welsh Biography. National Library of Wales.
  4. Pierce, Thomas Jones (1959). "LLYWELYN ap IORWERTH". Dictionary of Welsh Biography. National Library of Wales.