Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάθος (θεωρία δακτυλίων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αντιμεταθετική[1] και ομολογική άλγεβρα[2][3], το βάθος[4][5] είναι ένα σημαντικό αναλλοίωτο των δακτυλίων και των προτύπων. Αν και το βάθος μπορεί να οριστεί γενικότερα, η πιο συνηθισμένη περίπτωση που εξετάζεται είναι η περίπτωση των ενοτήτων πάνω από έναν αντιμεταθετικό Ναιτεριανό τοπικό δακτύλιο. Σε αυτή την περίπτωση, το βάθος μιας ενότητας σχετίζεται με την προβολική της διάσταση μέσω του τύπου Αουσλάντερ - Μπούξμπαουμ. Μια πιο στοιχειώδης ιδιότητα του βάθους είναι η ανισότητα.

όπου δηλώνει τη διάσταση Κρουλ του προτύπου . Το βάθος χρησιμοποιείται για τον ορισμό κλάσεων δακτυλίων και ενοτήτων με καλές ιδιότητες, παραδείγματος χάριν, δακτυλίων και ενοτήτων Κοέν-Μακαουλέι, για τις οποίες ισχύει η ισότητα.

Έστω ένας αντιμεταθετικός δακτύλιος, ένα ιδεώδες του και ένα πεπερασμένης παραγωγής -σύνολο με την ιδιότητα ότι περιέχεται σωστά στο . (Δηλαδή, κάποια στοιχεία του δεν βρίσκονται στο .) Τότε το -βάθος του , που συνήθως ονομάζεται και βαθμός του , ορίζεται ως εξής

Σύμφωνα με τον ορισμό, το βάθος ενός τοπικού δακτυλίου με ένα μέγιστο ιδανικό είναι το βάθος του ως ενότητα πάνω στον εαυτό του. είναι ένας τοπικός δακτύλιος Κοέν-Μακαουλέι, τότε το βάθος του είναι ίσο με τη διάσταση του .

Με βάση ένα θεώρημα του Ντέιβιντ Ρις, το βάθος μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί χρησιμοποιώντας την έννοια της κανονικής ακολουθίας.

Ας υποθέσουμε ότι ο είναι ένας αντιμεταθετικός Ναιτεριανός τοπικός δακτύλιος με το μέγιστο ιδεώδες και ο είναι ένα πεπερασμένης παραγωγής -σύνολο. Τότε όλες οι μέγιστες κανονικές ακολουθίες για το , όπου κάθε ανήκει στο , έχουν το ίδιο μήκος ίσο με το βάθος του .[6]

Βάθος και προβολική διάσταση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προβολική διάσταση και το βάθος μιας ενότητας πάνω σε έναν αντιμεταθετικό τοπικό δακτύλιο Ναιτεριανού είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους. Αυτό είναι το περιεχόμενο του τύπου Αουσλάντερ - Μπούξμπαουμ, ο οποίος όχι μόνο έχει θεμελιώδη θεωρητική σημασία, αλλά παρέχει επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο υπολογισμού του βάθους μιας ενότητας. Ας υποθέσουμε ότι ο είναι ένας αντιμεταθετικός τοπικός Ναιτεριανος δακτύλιος με το μέγιστο ιδεώδες και ο είναι ένα πεπερασμένα παραγόμενο -πρότυπο. Αν η προβολική διάσταση του είναι πεπερασμένη, τότε ο τύπος Αουσλάντερ - Μπούξμπαουμ δηλώνει

Δακτύλιοι μηδενικού βάθους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας αντιμεταθετικός Ναιτεριανός τοπικός δακτύλιος έχει βάθος μηδέν αν και μόνο αν το μέγιστο ιδεώδες του είναι ένας συσχετιζόμενος πρώτος, ή, ισοδύναμα, όταν υπάρχει ένα μη μηδενικό στοιχείο του τέτοιο ώστε (δηλαδή, το εκμηδενίζει το ). Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ότι το κλειστό σημείο είναι ενα εμφυτευμένο στοιχείο.

Παραδείγματος χάριν, ο δακτύλιος (όπου είναι ένα πεδίο), ο οποίος αναπαριστά μια ευθεία () με ενσωματωμένο διπλό σημείο στην αρχή, έχει βάθος μηδέν στην αρχή, αλλά διάσταση ένα: αυτό δίνει ένα παράδειγμα δακτυλίου που δεν είναι Κοέν-Μακαλεϊ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Matsumura, H. (25 Μαΐου 1989). Commutative Ring Theory. Cambridge University Press. ISBN 978-1-107-71712-1. 
  2. Jans, James Patrick· Armstrong, James Warren (1961). Homological Algebra and Ring Theory. Department of Mathematics, Oklahoma State University. 
  3. «Homological theory of local rings» (PDF). 
  4. «Depth of a module - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2024. 
  5. «ON A DEPTH FORMULA FOR MODULES OVER LOCAL RINGS» (PDF). 
  6. «Dimension functions: depth, measuring singularities» (PDF).