Αρμπιτράζ
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Στα οικονομικά, το αρμπιτράζ είναι η εμπορική πράξη κατά την οποία, μια οικονομική μονάδα αγοράζει ένα αγαθό από έναν τόπο και το μεταπωλεί με υψηλότερο αντίτιμο σε άλλο τόπο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κέρδος γι' αυτήν, καθώς εκμεταλλεύεται τη διαφορά των τιμών. Σε ακαδημαϊκό πλαίσιο, είναι μια συναλλαγή η οποία δεν περιλαμβάνει ενδεχόμενο αρνητικών ταμειακών ροών, ενώ οι ταμειακές ροές τουλάχιστον σε μία περίπτωση είναι θετικές.
Στα χρηματοοικονομικά, το αρμπιτράζ έχει δύο έννοιες. Το ντετερμινιστικό ή ακριβές αρμπιτράζ είναι μια επενδυτική ευκαιρία που επιφέρει κέρδος χωρίς ρίσκο. Αυτή η ευκαιρία μπορεί είτε να μην έχει κανένα κόστος στο παρόν αποδίδοντας κέρδος στο μέλλον, είτε να αποδίδει κέρδος στο παρόν χωρίς καμία περίπτωση κόστους στο μέλλον. Το στατιστικό αρμπιτράζ ή παρέκκλιση είναι μια επενδυτική ευκαιρία που αποδίδει, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο κέρδος ανά μονάδα ρίσκου από τις υπόλοιπες επενδύσεις.
Παρέκκλιση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην παρέκκλιση (arbitrage condition), κερδοσκοπικό χαρτοφυλάκιο (arbitrage portfolio), ή απλά κερδοσκοπία, είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο χαρτοφυλάκιο που έχει μηδενικό κόστος για να δημιουργηθεί. Έχει αρνητικές και θετικές θέσεις. Συγκεκριμένα, οι αγορές συγκεκριμένων αξιογράφων (long positions) χρηματοδοτούνται εξ' ολοκλήρου με ανοικτές πωλήσεις άλλων αξιογράφων (short positions) ή με δανεισμό και καθόλου με ίδια κεφάλαια.
Εξισορροπητική κερδοσκοπία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κερδοσκοπικό χαρτοφυλάκιο που με βεβαιότητα οδηγεί σε μελλοντικά κέρδη και ποτέ σε ζημίες ονομάζεται εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage trade). Η εξισορροπητική κερδοσκοπία, υπάρχει όταν οι απαιτήσεις που δημιουργούνται (liabilities) είναι ακριβώς ίσες προς τις θετικές ταμειακές ροές, άρα εξουδετερώνονται. Σε εύστοχες αγορές (efficient markets) η ύπαρξη τέτοιων χαρτοφυλακίων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Συνέπειες της παρέκκλισης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η αύξηση της τιμής των αξιογράφων που αγοράζονται και η μείωση της τιμής αυτών που πωλούνται, με τελικό αποτέλεσμα μία αναταραχή των τιμών, που επαναφέρει τελικά την αγορά στην αρχική της κατάσταση.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βασίλης Γ. Πολυμένης, Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Εκδόσεις "σοφία", Θεσσαλονίκη: 2013, 379, ISBN 978-960-6706-59-2
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- What is Regulatory Arbitrage. Regulatory Arbitrage after the Basel ii framework and the 8th Company Law Directive of the European Union.
- What is Online Arbitrage?
Αυτό το λήμμα σχετικά με την Οικονομική Επιστήμη χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |