Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ίδρυση2002
ΤοποθεσίαΛευκωσία, Κύπρος, Κύπρος
Ιστότοποςhttp://www.ouc.ac.cy

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.) είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου και το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το ΑΠΚΥ ιδρύθηκε το 2002 και η ακαδημαϊκή λειτουργία του άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007. Είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει έδρα του τη Λευκωσία.  

Αποστολή του ΑΠΚΥ είναι:

  • η προσφορά εξ αποστάσεως ποιοτικής τριτοβάθμιου επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • η παραγωγή και διάδοση επιστημονικής γνώσης μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας,
  • η ανάπτυξη τεχνολογικής υποδομής και εκπαιδευτικής μεθοδολογίας στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση,
  • η προαγωγή της Δια Βίου Μάθησης,
  • η διασύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία με στόχο την ενεργή συνεισφορά του στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο της Κύπρου.

Ως σύγχρονο ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΑΠΚΥ εφαρμόζει αποκλειστικά την ευέλικτη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και προσφέρει μέσω αυτής σε κάθε έναν και κάθε μία από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό την πολύτιμη δυνατότητα να φοιτήσει σε υψηλής στάθμης προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, καθώς και να παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης σύντομης διάρκειας, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης, από τον δικό τους χώρο και στον δικό τους χρόνο.

Με την αξιοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών τηλεκπαίδευσης και το εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό  του, το ΑΠΚΥ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό ψηφιακό περιβάλλον για ποιοτικές σπουδές σε κλάδους αιχμής, που οδηγούν σε αναγνωρισμένους και χρηστικούς τίτλους σπουδών και μπορούν να υποστηρίξουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Παράλληλα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναπτύσσει αξιόλογη και σημαντική ερευνητική δράση σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Μέσω της συμμετοχής του σε διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα, αλλά και στη βάση διμερών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, το ΑΠΚΥ σχεδιάζει και διεκδικεί ουσιαστικά την ενεργή συμμετοχή και παρουσία του στο ευρωπαϊκό και διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι.

Σπουδές και Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί στη βάση της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σπουδών του είναι δομημένα στη βάση Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.), εξάμηνης ή ετήσιας διάρκειας, οι οποίες αντιστοιχούν με τα μαθήματα των συμβατικών πανεπιστημίων. Ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης σε προπτυχιακό επίπεδο είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη και σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι τρία (3) ή τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών.

Ειδικότερα, οι σπουδές στο ΑΠΚΥ σε αντίθεση με το συμβατικό πανεπιστήμιο, πραγματοποιούνται χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε αίθουσες διδασκαλίας για την παρακολούθηση διαλέξεων, φροντιστηριακών ή εργαστηριακών ασκήσεων. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τις σπουδές τους στον δικό τους χώρο και χρόνο και να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους χωρίς κανέναν περιορισμό. Φυσική παρουσία των φοιτητών απαιτείται μόνο στις τελικές γραπτές εξετάσεις των Θεματικών Ενοτήτων σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα και υπό προϋποθέσεις σε τρίτες χώρες.

Τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία διαδικτυακής διδασκαλίας και μάθησης, σε συνδυασμό με τη συνεχή καθοδήγηση του έμπειρου εκπαιδευτικά και ερευνητικά ακαδημαϊκού προσωπικού συνθέτουν τη μεθοδολογία σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία φοίτησης σε όλα τα στάδιά της. Η ουσιαστική αλληλεπίδραση και συνεργασία διδασκόντων και φοιτητών ενισχύεται με τις υβριδικές Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις, τις διαδικτυακές διαλέξεις και τις τηλεσυναντήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

Κύριο μέσο διδασκαλίας και μάθησης είναι η σύγχρονη και εύχρηστη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass. Η Πλατφόρμα, ένα συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης, στηρίζεται σε μια λογική προσομοίωσης των συνθηκών μιας συμβατικής τάξης και αξιοποιεί ελεύθερες εφαρμογές ανοικτού κώδικα (Free Open Source Software).

Μέσω του eClass ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα:

  • άντλησης πληροφοριών για το πρόγραμμα σπουδών και τις Θεματικές Ενότητες που παρακολουθεί, όπως το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό των Θεματικών Ενοτήτων, τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη, το χρονοδιάγραμμα μελέτης και υποβολής γραπτών εργασιών ή εκπόνησης άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, λήψης ανατροφοδότησης από τους καθηγητές-συμβούλους,
  • επαφής, συνεργασίας μέσω των εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας (chat, videochat, forum), συμμετοχής σε τηλεσυναντήσεις και παρακολούθησης streaming βίντεο,
  • παρακολούθησης ζωντανά ή οπτικογραφημένα διαλέξεων ή ομιλιών που διεξάγονται από τα προγράμματα σπουδών ή κεντρικά από το Πανεπιστήμιο.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενσωματώνει και αξιοποιεί νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναβαθμίζοντας διαρκώς τις υποδομές του και τις προοπτικές για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου. Πέραν των δυνατοτήτων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης, οι τεχνολογικές του υπηρεσίες του επιτρέπουν την εξ αποστάσεως παράδοση ποικίλου περιεχομένου ενός εικονικού εργαστηρίου (virtual lab) σε περιβάλλοντα με τρισδιάστατα γραφικά μέσω οποιασδήποτε έξυπνης συσκευής ή υπολογιστή.

Σχολές και Προγράμματα Σπουδών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν οι ακόλουθες Σχολές:

Κάθε Σχολή προσφέρει προγράμματα σπουδών που καλύπτουν σύγχρονα επιστημονικά πεδία και δέχονται φοιτητές σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Όλα τα προγράμματα σπουδών παρέχουν σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, με τις οποίες οι απόφοιτοι μπορούν να επιδιώξουν την επαγγελματική τους ανέλιξη και την προσωπική τους εξέλιξη.

Όλα τα προγράμματα σπουδών του ΑΠΚΥ είναι εναρμονισμένα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων ECTS, γεγονός που διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ διαφορετικών χωρών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 240 ECTS, ενώ για την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών επιπέδου Μάστερ απαιτείται η συμπλήρωση 90-120 ECTS.

Κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται σε ορισμένα προσφερόμενα από το Πανεπιστήμιο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Ανώτατα όργανα διοίκησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι το Συμβούλιο  και η Σύγκλητος. Την ευθύνη του διοικητικού έργου έχει ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Γραμματέα της Συγκλήτου και του Συμβουλίου.

Ο νόμος που προνοεί για την ίδρυση και τη λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμος στον ιστοχώρο του.

Πηγές-Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]