Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμράτιος πολιτισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αμράτιος πολιτισμός ήταν ένας πολιτισμός της προϊστορίας της Άνω Αιγύπτου. Διήρκησε περίπου από το 4000 ως το 3500 π.Χ.[1].

Οβάλ βάζο από τερακότα με μαυρισμένο πάνω μέρος της Αμράτιας περιόδου (περ. 3800-3500 π.Χ.).
Αμράτιος πολιτισμός is located in Αίγυπτος
Ελ Άμρα
Ελ Άμρα
Χάρτης της Αιγύπτου που δείχνει τη τοποθεσία του Ελ Άμρα κατά την προϊστορική Αίγυπτο
Μοντέλο από πυλό με τέσσαρα βοοειδή που βρέθηκε στο Ελ Άμρα (περ. 3500 π.Χ.).

Ο Αμράτιος πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελ Άμρα, που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Μπαντάρι στην Άνω Αίγυπτο. Το Ελ Άμρα είναι η πρώτη τοποθεσία που αυτή η πολιτιστική ομάδα έχει βρεθεί χωρίς να είναι αναμεμειγμένη με τον επόμενο Γκερζέριο πολιτισμό (Νακάντα ΙΙ). Όμως, ο πολιτισμός αυτός μαρτυρείται καλύτερα στον αρχαιολογικό χώρο της Νακάντα, γι’ αυτό και αποκαλείται επίσης και πολιτισμός Νακάντα Ι[2]. Συνεχίζονται να κατασκευάζονται κεραμικά με μαύρο πάνω μέρος, αλλά αυτή την περίοδο αρχίζουν να κατασκευάζονται κεραμικά με διάκοσμο λεπτές άσπρες παράλληλες γραμμές που τέμνουν άλλες άσπρες γραμμές. Η Αμράτια περίοδος βρίσκεται μεταξύ του S.D. 30 και 39 στο σύστημα χρονολόγησης του Φλίντερς Πέτρι[3][4].

Το εμπόριο μεταξύ των φορέων του αμράτιου πολιτισμού στην Άνω Αίγυπτο με πληθυσμούς στην Κάτω Αίγυπτο μαρτυρείται σε αυτή την περίοδο μέσω νέων αντικειμένων από ανασκαφές. Ένα βάζο από πέτρα έχει βρεθεί από το βορρά στο Ελ Άμρα, και επίσης χαλκός, ο οποίος δεν υπάρχει στην Αίγυπτο, που προφανώς εισήχθη από το Σινά ή ίσως τη Νουβία. Οψιανός[2] και μια ελάχιστη ποσότητα χρυσού[3]έχει ανακαλυφθεί ότι σίγουρα εισήχθησαν από τη Νουβία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το εμπόριο με τις οάσεις επίσης ήταν πιθανό[2].

Νέες καινοτομίες όπως σπίτια από πλίνθους, για τα οποία είναι γνωστός ο Γκερζέριος πολιτισμός, αρχίζουν να εμφανίζονται αυτή την περίοδο, μαρτυρώντας πολιτιστική συνέχεια. Όμως, δεν έφτασαν ούτε καν τη διαδεδομένη χρήση που των επόμενων περιόδων[5]. Επίσης, αυτή την περίοδο αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η χρήση οβάλ ζωόμορφων χρωματοτριπτών. Όμως, η τέχνη ακόμα ήταν πολύ πρωτόλεια, η τέχνη των ανάγλυφών τους για τα οποία είναι γνωστοί αργότερα δεν υπάρχει ακόμα[6].


  1. Shaw, Ian, επιμ. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. σελ. 479. ISBN 0-19-815034-2. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Grimal, Nicolas (1992). A History of Ancient Egypt. Blackwell. σελ. 28. ISBN 0-631-17472-9. 
  3. 3,0 3,1 Gardiner, Alan (1964). Egypt of the Pharaohs. Oxford: University Press. σελ. 390. 
  4. Newell, G.D. (2012). The relative chronology of PNC I. A new chronological synthesis for the Egyptian Predynastic. ex.cathedra Press. 
  5. Redford, Donald B. (1992). Egypt, Canaan, and Israel in Ancient Times. Princeton: University Press. σελ. 7. ISBN 0-691-03606-3. 
  6. Gardiner, Alan (1964). Egypt of the Pharaohs. Oxford: University Press. σελ. 393.