Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλκούδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°51′9″N 3°7′9″E / 39.85250°N 3.11917°E / 39.85250; 3.11917

Αλκούδια

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αλκούδια
39°51′9″N 3°7′9″E
ΧώραΙσπανία
Διοικητική υπαγωγήΜαγιόρκα
Γεωγραφική υπαγωγήΜαγιόρκα
Διοίκηση
 • mayor of AlcudiaColoma Terrasa Ventayol
Έκταση60,05 km²
Υψόμετρο13 μέτρα[1]
Πληθυσμός21.322 (2023)[2]
Ταχ. κωδ.07400
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλκούδια (ισπανικά: Alcúdia, προφέρεται: [əlˈkuðiə]) είναι ισπανική παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στις Βαλεαρίδες Νήσους και πιο συγκεκριμένα, στο νησί Μαγιόρκα. Είναι το πιο διάσημο τουριστικό κέντρο της βόρειας πλευράς του νησιού. Το 2013 η Αλκούδια πλησίαζε τους 20.000 κατοίκους.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Αλκούδια κατοικείται από την εποχή του Χαλκού, αλλά με την άφιξη των Ρωμαίων η πόλη κάνει την είσοδό της στα βιβλία ιστορίας. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τις παραλίες του κόλπου της Αλκούδια όταν κατέλαβαν το νησί το 123 π.Χ, η πόλη τότε ονομαζόταν Πολλεντία. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε η πρωτεύουσα Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Όταν η Ρώμη έχασε τη θέση της ως κυρίαρχη δύναμη στη δυτική Μεσόγειο, η Πολλεντία δέχτηκε επιθέσεις από πειρατές και αρκετές φορές από τους Βανδάλους. Τέλος, η πόλη εγκαταλείφθηκε και ο υπόλοιπος πληθυσμός έφυγε για να δημιουργήσει μια νέα πόλη σε μια πιο προστατευμένη τοποθεσία.

Μετά από δεκάδες χρόνια, δημιουργήθηκε ένα αγρόκτημα πολύ κοντά στο σημείο που υπήρχε το αρχαίο χωριό της Πολλεντίας. Το αγρόκτημα ονομάστηκε Αλκούδια, το οποίο είναι αραβικό και σημαίνει "στο λόφο". Το 1229, κατακτήθηκε από τον βασιλιά Ιάκωβο Α΄ της Αραγωνίας, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη της περιοχής[ασαφές]. Το 1298, ο βασιλιάς Ιάκωβος Β΄ της Αραγωνίας αγόρασε το αγρόκτημα της Αλκούδιας και ίδρυσε τη νέα πόλη.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα οι πειρατές επιτέθηκαν την πόλη αρκετές φορές. Ο πληθυσμός συρρικνώθηκε και υπήρξε κατά καιρούς ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί τελείως η πόλη. Το 1779 αποφασίστηκε η υποστήριξη της πόλης με την κατασκευή λιμανιού. Αυτό βελτίωσε πραγματικά την οικονομία της Αλκούδιας και το χωριό σώθηκε.

Στη δεκαετία του 1920 οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται τη Μαγιόρκα και την Αλκούδια. Αυτό ήταν σε πολύ περιορισμένη κλίμακα και η οικονομία του χωριού παρέμεινε αδύναμη. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 άρχισε να είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον της Αλκούδιας θα εξαρτώταν από τον τουρισμό. 15 χρόνια αργότερα το παλιό λιμάνι είχε εξελιχθεί σε ένα σημαντικό θέρετρο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Έχει γίνει πλέον ένα από τους πιο διάσημους προορισμούς της Μαγιόρκα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]