Αισχύλεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°02′23″N 23°32′07″E / 38.0395873°N 23.5352467°E / 38.0395873; 23.5352467 Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι το ετήσιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ της πόλης της Ελευσίνας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος που χρησιμοποιείται για το Φεστιβάλ Αισχύλεια

Ο θεσμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελευσίνας άρχισε το 1975 και οφείλει την ονομασία του στον αρχαίο δραματουργό Αισχύλο, ο οποίος καταγόταν από την πόλη αυτή. Την ευθύνη της διοργάνωσής του έχει ο Δήμος Ελευσίνας και στην πραγματοποίησή του συμβάλλει και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για πρώτη φορά το 2020, ανακοινώθηκε η ματαίωση του Φεστιβάλ λόγω των συνεχόμενα μεταβαλλόμενων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.[1]

Καλλιτεχνικές δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος των παραστάσεων

Το ετήσιο αυτό πολιτιστικό γεγονός λαμβάνει χώρα στο τέλος του Καλοκαιριού και στις αρχές Φθινοπώρου (κατά κανόνα από τα τέλη Αυγούστου ως τις αρχές Οκτωβρίου). Στο κυρίως πρόγραμμά του περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων από πολλούς τομείς των τεχνών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορός, εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, δρώμενα, video art, κινηματογραφικές προβολές κ.α.[2] Με το πέρασμα των χρόνων το πρόγραμμά του εμπλουτίζεται και αποτελεί πλέον σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, όχι μόνο για την πόλη που τον φιλοξενεί αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής[3].

Χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος του χώρου πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Αισχύλεια

Οι περισσότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια λαμβάνουν χώρα σε έναν εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας[4], ο οποίος φανερώνει ιστορικά και τη στενή σύνδεση της πόλης με τη βιομηχανική δραστηριότητα της σύγχρονης Ελλάδας. Οι παραστάσεις γίνονται σε ένα λυόμενο θέατρο, ενώ τα παρακείμενα κτήρια χρησιμοποιούνται για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και διάφορες άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες την περίοδο του φεστιβάλ.

Παράλληλες δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια κάθε χρόνο πραγματοποιείται και ένας αριθμός άλλων παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων που συνδέονται με αυτό (θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου 21 χλμ (Αθήνα-Ελευσίνα), εκθέσεις τοπικοί δημιουργοί κ.α.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ματαιώνεται το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 
  2. «Πρόγραμμα Φεστιβάλ Αισχύλεια 2015». aisxylia.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. «Αισχύλεια 2014 στην Ελευσίνα». Πηγή:www.monopoli.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2015. 
  4. Pappas, Christos. «Παλαιό Eλαιουργείο - Ελευσίνα Αισχύλεια». Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.aisxylia.gr/

https://www.facebook.com/aisxylia

http://www.elefsinaculture.gr/el Αρχειοθετήθηκε 2016-06-27 στο Wayback Machine.

http://www.eleusina.gr/

http://www.eleusisimimarathon.gr