Αγελάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγελάδας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αγελάδας (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Άργος
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Ιδιότηταγλύπτης[1]
Σημαντικά έργαTimasitheos statue at Olympia[2], Cleosthenes and chariot sculpture at Olympia[3] και Anochos statue at Olympia[4]

Ο Αγελάδας υπήρξε σημαντικός αρχαίος Έλληνας γλύπτης καταγόμενος από το Άργος.[5][6][7]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε δάσκαλος του Φειδία, Μύρωνα και του Πολύκλειτου. Άνθισε στα 520-480 π.Χ.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυστυχώς κανένα από τα έργα του δε σώθηκε και τα γνωρίζουμε μόνο από μαρτυρίες. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται αγάλματα αθλητών, μια σύνθεση με το άρμα, τα άλογα, τον ηνίοχο και τον ολυμπιονίκη αρματοδρόμο. Οι τρεις ανδριάντες του ολυμπιονικών χρονολογούνται στα 520-508 π.Χ. Στον Αγελάδα αποδίδεται επίσης ένα αναθηματικό δώρο στους Δελφούς που χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Ήταν μια άλλη πολυπρόσωπη σύνθεση που παρίστανε γυναίκες και άλογα, το αφιέρωσαν οι πολίτες του Τάραντα στους Δελφούς.

Έργα του είναι ο Δίας στην Μεσσήνη, και ο Ηρακλής Αλεξίκακος στην Αθήνα. Το πιο γνωστό έργο του ήταν το χάλκινο άγαλμα του Δία Ιθωμάτα (η ονομασία από το μεσσηνιακό φρούριο Ιθώμη, στην ακρόπολη του οποίου υπήρχε ιερό του θεού). Το άγαλμα αυτό φαίνεται ότι απεικονίζεται σε μεσσηνιακά νομίσματα και παριστάνει τον Δία να βαδίζει και να έχει πάνω στο απλωμένο αριστερό του χέρι έναν αετό, ενώ στο υψωμένο δεξί του χέρι κρατάει τον κεραυνό, έτοιμος να τον εκσφενδονίσει.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 8  Νοεμβρίου 2010. 500070188. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2019.
  2. Παυσανίας: (αρχαία ελληνικά) Ελλάδος περιήγησις.
  3. Παυσανίας: (αρχαία ελληνικά) Ελλάδος περιήγησις.
  4. Παυσανίας: (αρχαία ελληνικά) Ελλάδος περιήγησις.
  5. Pausanias Perieg., Graeciae descriptio Book 6, chapter 14, section 11, line 11 Ἀναυχίδας δὲ ὁ Φίλυος Ἠλεῖος πάλης ἔσχεν ἐν παισὶ στέφανον καὶ ἐν ἀνδράσιν ὕστερον·τούτῳ μὲν δὴ τὴν εἰκόνα ὅστις ὁ εἰργασμένος ἐστὶνοὐκ ἴσμεν, Ἄνοχος δὲ ὁ Ἀδαμάτα Ταραντῖνος, σταδίου λαβὼν καὶ διαύλου νίκην, ἐστὶν <Ἀγελάδα> τέχνη τοῦ Ἀργείου.
  6. Σχολ. Αριστφ. Βατρ. 504
  7. Σουίδ. φ. Γελάδας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]