Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ότοκαρ Α΄ της Στυρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ότοκαρ Α΄ της Στυρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος29  Μαρτίου 1075
Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΌτοκαρ Β΄ της Στυρίας
Αντάλμπερο της Στυρίας
ΟικογένειαΟίκος των Οτοκαριδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ότοκαρ Α΄, γερμ.: Ottokar ή Otakar Ι (απεβ. 29 Μαρτίου 1075) από τον Οίκο των Οτοκαριδών ήταν κόμης στο Βαυαρικό Χήμγκαου και μάργραβος της Στυρίας από το 1056 μέχρι το τέλος του. Έγινε γενάρχης της δυναστείας των Οτοκαριδών.

Ήταν γιος του Ότακαρ Ε΄ κόμη του Χήμγκαου (απεβ. 1020) και της συζύγου του, κόρης του Άρνολντ ΑΒ΄ κόμη του Βελς-Λάμπαχ, ο οποίος είχε διοριστεί μάργραβος μετά την εκτόπιση του Aδαλβέρτου κόμη της Καρινθίας από τον βασιλιά Κορράδο Β΄ της Γερμανίας το 1035.

Ο Ότοκαρ Α΄ τεκμηριώνεται ως κόμης στο ανατολικό Χήμγκαου (Chiemgau) περί το 1048. Από τη μητέρα του κληρονόμησε εκτεταμένες ανεξάρτητες (allodium) εκτάσεις και τον τίτλο του μαργράβου του Tράουνγκαου γύρω από το φρούριο του Στάυρ. Υπηρέτησε επίσης ως επιμελητής (vogt) των μοναστηριών Λάμπαχ, Tράουνκιρχεν, 'Ομπερμυνστερ και Πέρσενμποϊγκ και ήταν συνιδρυτής του αβαείου Άντμοντ.

Από το 1056 εμφανίζεται ως μάργραβος της μαρκιωνίας της Καραντανίας, αργότερα γνωστής ως μαρκιωνία της Στυρίας (γερμανικά: Steiermark‎‎, από την πόλη Steyr/Στάυρ/Στυρία, όπου ήταν κόμης ο Ότοκαρ Α΄). Στην αυξανόμενη έριδα της Περιβολής παρέμεινε πιστός υποστηρικτής του βασιλιά Ερρίκου Δ΄. Ο Ότοκαρ Α΄ απεβίωσε στη Ρώμη, ενώ βρισκόταν σε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους .

Νυμφεύτηκε τη Βίλιμπιργκ του Έπενσταϊν, πιθανώς κόρη του Αντάλμπερο δούκα της Καρινθίας. Είχε τέκνα:

  • Aντάλμπερo απεβ. π. 1084, μάργραβος της Στυρίας (1075-82).
  • Ότοκαρ Β΄ απεβ. 1122, μάργραβος της Στυρίας (1082-1122).

Ο πρεσβύτερος Aντάλμπερο διαδέχθηκε τον πατέρα του, αλλά περιήλθε σε ρήξη με τον μικρότερο αδερφό του Ότοκαρ Β΄ κατά τη διάρκεια της έριδας της Περιβολής: εκτοπίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε το 1082.

  • Brunner, Karl (1994). Herzogtümer und Marken. Vom Ungarnsturm bis ins 12. Jahrhundert (στα Γερμανικά). Wien: Ueberreuter. σελίδες 907–1156. ISBN 3-8000-3532-4. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]