Άντζελα Ντέιβις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντζελα Ντέιβις
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Angela Davis (Αγγλικά)
Γέννηση26 Ιανουαρίου 1944 (1944-01-26) (80 ετών)
Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα), Η.Π.Α.
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[1][2][3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4][5]
Γαλλικά[6]
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο
Πανεπιστήμιο Χούμπολτ
Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς[7]
Little Red School House and Elisabeth Irwin High School
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚαθηγήτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ[8]
Αξιοσημείωτο έργοWomen, Race and Class
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
(1969–1991)
Οικογένεια
ΓονείςClement
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Πλάγια Γκιρόν (1972)
βραβείο Ειρήνης Λένιν (1979)
Ιωβηλαίο μετάλλιο για την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν (1972)
βραβείο Τόμας Μέρτον (2006)
American Book Awards (1998)
Αστέρας της Λαϊκής Φιλίας (1972)
Blue Planet Award (2011)
honorary citizen of Magdeburg (1972)
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πονπέου Φάβρα (9  Μαρτίου 2021)[9]
honorary doctorate of Paris Nanterre University
Επίτιμος Διδάκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας
honorary degree from Spelman College (2021)[10]
d:Q121537149 (2019)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άντζελα Ντέιβις (Angela Yvonne Davis, 26 Ιανουαρίου 1944) είναι Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Εμφανίστηκε ως εξέχουσα ακτιβίστρια της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 συνεργαζόμενη με το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων και ασχολούμενη ιδιαίτερα με το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα[11].

Ως αποτέλεσμα της αγοράς πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για την ένοπλη κατάληψη μίας δικαστικής αίθουσας στο Σαν Ραφαέλ, Καλιφόρνια, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, διώχθηκε για συνωμοσία. Αργότερα απαλλάχθηκε από την κατηγορία αυτή[12].

Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ. Είναι επίσης πρώην διευθύντρια του τμήματος φεμινιστικών σπουδών του πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται είναι ο φεμινισμός, οι αφροαμερικανικές σπουδές, η κριτική θεωρία, ο μαρξισμός, η pop μουσική, η κοινωνική συνείδηση και η φιλοσοφία και ιστορία της τιμωρίας και των φυλακών.

Το γεγονός ότι η Ντέιβις ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οδήγησε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρήγκαν το 1969 να προσπαθήσει να την εμποδίσει να διδάξει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Η Ντέιβις υποστήριξε τις κυβερνήσεις του Ανατολικού Μπλοκ για αρκετές δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ήταν δύο φορές υποψήφια για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Έφυγε από το κόμμα το 1991.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντέιβις γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1944 στο Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα) και μεγάλωσε σε συνθήκες ρατσιστικής καταπίεσης.[13] Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης, του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και της Καλιφόρνιας, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και κοινωνιολογία από τον παγκοσμίως διάσημο διανοητή Χέρμπερτ Μαρκούζε. Το 1969 έγινε σε ηλικία 25 ετών επίκουρη καθηγήτρια της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά αποβλήθηκε από αυτό όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ενεργό μέλος του Κ.Κ. Η.Π.Α. Στη συνέχεια επέστρεψε για ένα μικρό διάστημα, καθώς πολιτειακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόλυσή της, για να εκδιωχθεί οριστικά τον Ιούνιο του 1970, αυτή τη φορά για "μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής".

Την περίοδο εκείνη η Ντέιβις, που υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους μαύρους φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ, που κατηγορήθηκαν για το φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες για την απάνθρωπη σκληρότητά τους φυλακές Σολεδάδ, στην Καλιφόρνια[14]. Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία, φέρνοντας στο φως όλη τη ρατσιστική μισαλλοδοξία του αμερικανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος[15][16].

Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν, και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ[17]. Στις 15 Αυγούστου η αμερικανική κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πολύκροτη υπόθεση της Σολεδάδ, έμεινε άφωνη διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγόρησε την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της μαύρης κομμουνίστριας. Η υπόθεση απέκτησε πανεθνικό ενδιαφέρον καθώς η Ντέιβις, που κρυβόταν για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετώπιζε ακόμα και την ποινή του θανάτου, αφού η πολιτειακή νομοθεσία προέβλεπε την ίδια τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών προκειμένου για εγκλήματα πρώτου βαθμού. Έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, η Ντέιβις συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίστηκε στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας[18]. Μόνο έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκριναν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επέτρεψαν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.

Η Άντζελα Ντέιβις (στο κέντρο, χωρίς γυαλιά) μπαίνει στο UCLA τον Οκτώβριο του 1969 για να δώσει την πρώτη της διάλεξη.
Η Άντζελα Ντέιβις με την Βαλεντίνα Τερεσκόβα, 1972

Άντζελα Ντέιβις: Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους[19].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Encyclopedia of African American Women Writers. Greenwood Publishing Group. Γουέστπορτ. 2007. ISBN-13 978-0-313-33429-0.
  2. Jessie Carney Smith: «Notable Black American Women»
  3. (Αγγλικά) BlackPast.org.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb11898827q. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  5. CONOR.SI. 20097635.
  6. www.ina.fr/ina-eclaire-actu/video/caa7701330401/interview-angela-davis.
  7. www.thehistorymakers.org/biography/angela-davis-40. Ανακτήθηκε στις 25  Φεβρουαρίου 2024.
  8. feministstudies.ucsc.edu/faculty/singleton.php?singleton=true&cruz_id=aydavis. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2015.
  9. www.upf.edu/web/universitat/angela-davis.
  10. www.spelman.edu/docs/honorary-degrees/honorary-degree-recipients---1977-present---as-of-november-2022---revised-(012023).pdf?sfvrsn=f4347e51_2.
  11. Angela Davis CCCB
  12. Mary Timothy, Jury woman, Palo Alto (1974) Καλιφόρνια: Emty Press
  13. «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές…: Άντζελα Ντέιβις ο Μαύρος Άγγελος της Ελευθερίας» Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό".
  14. Angela Davis Biography Biography
  15. Σημειώνεται ότι ο Τζορτζ Τζάκσον καταδικάστηκε σε ηλικία 18 ετών, το 1970, σε μια αόριστης διάρκειας ποινή, που μπορούσε να κυμανθεί από φυλάκιση ενός χρόνου μέχρι ισόβια κάθειρξη, ανάλογα με τη διαγωγή του. Το αδίκημά του ήταν ότι είχε κλέψει 70 δολάρια για να βρει κάτι να φάει.
  16. America’s fortress of blood: The death of George Jackson and the birth of the prison-industrial complex Salon
  17. Search broadens for Angela Davis Eugene Register-Guard
  18. F.B.I. Seizes Angela Davis in Motel Here The New York Times
  19. Τι είπε η Άντζελα Ντέιβις στο θέατρο Αλίκη για τον φεμινισμό Lifo

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]