Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άννα του Ριαζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα του Ριαζάν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1450 ή 1451[1]
Μόσχα[1]
Θάνατος14  Απριλίου 1501[2]
Ριαζάν[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒασίλι Ιβάνοβιτς του Ριαζάν (από 1464)[3]
ΤέκναΙβάν Δ΄ του Ριαζάν
Φιόντορ Βασίλιεβιτς
Άννα Βασίλιεβνα
ΓονείςΒασίλειος Β΄ της Μόσχας[1] και Μαρία του Μπορόβσκ[4]
ΑδέλφιαΑντρέι Μπολσόι
Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας
Αντρέι Μενσόι
Boris Vasilyevich of Volotsk
Yuri, Duke of Dmitrov and Mozhaisk
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα Βασιλίεβνα του Ριαζάν, ρωσικά: Анна Васильевна‎‎(1451–1501) ήταν Ρωσίδα ευγενής, αντιβασίλισσα του Πριγκιπάτου του Ριαζάν το 1483 και το 1500–1501, κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας του γιου της και του εγγονού της. Ήταν η μοναχοκόρη του Βασιλείου Β΄ Μεγάλου Πρίγκιπα της Μόσχας και μητέρα και γιαγιά των τελευταίων Μεγάλων Πριγκίπων του Πριγκιπάτου του Ριαζάν. Η Άννα γεννήθηκε στη Μόσχα από την οικογένεια του Βασιλείου Β΄ της Μόσχας, ο οποίος τυφλώθηκε πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή της σε μια περίοδο προβλημάτων, και της Μαρίας Γιαροσλάβνας του Μπορόβσκ.

Πριν από το τέλος του το 1456, ο Μέγας Πρίγκιπας Ιβάν Φιοντόροβιτς του Ριαζάν εμπιστεύτηκε στον φίλο του Βασίλειο Β΄ της Μόσχας την προσωρινή διακυβέρνηση τού πριγκιπάτου, και τη φροντίδα των παιδιών του Βασίλι και Θεοδοσίας μέχρι την ενηλικιότητά τους. Αλλά αμέσως μετά το τέλος τού Ιβάν, ο Βασίλειος Β΄ της Μόσχας μετέφερε τα ορφανά στη Μόσχα, και διόρισε έναν βοεβόδα στο Ριαζάν. Αυτή η απόφαση ξεκίνησε μια διαδικασία προσχώρησης του Πριγκιπάτου Ριαζάν στο Μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας. Ο διάδοχος του Βασιλείου Β΄, Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας, συνέχισε την πολιτική τού πατέρα του προς το Ριαζά, και η Άννα μεγάλωσε μαζί με τον πρίγκιπα Βασίλι του Ριαζάν.

Όταν η Άννα μεγάλωσε, η μητέρα της αποφάσισε να παντρέψει την Άννα και τον πρίγκιπα Βασίλι. Ζήτησε από τον γιο της Ιβάν Γ΄ να καθυστερήσει την προσάρτηση του Ριαζάν, επειδή δεν ήταν κατάλληλο για μία μεγάλη πριγκίπισσα να παντρευτεί έναν απλό ευγενή, ακόμη και πριγκιπικής καταγωγής. Ο Ιβάν Γ΄ συμφώνησε, και επέτρεψε το καλοκαίρι του 1464 να επιστρέψει ο δεκαεξάχρονος πρίγκιπας Βασίλι στην οικογενειακή του έδρα. Αλλά τον ίδιο χειμώνα ήρθε στη Μόσχα για να παντρευτεί την Άννα, και μετά τον γάμο το ζευγάρι επέστρεψε στο Ριαζάν.

Το 1467 η Άννα γέννησε έναν γιο, τον Ιβάν Δ΄ του Ριαζάν και μέχρι το τέλος τού συζύγου της το 1483, δεν συμμετείχε στη διακυβέρνηση του πριγκιπάτου, και δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ο αδελφός της προσάρτησε δύο φορές τα εδάφη του Ριαζάν.

Το 1483 η Άννα έγινε αντιβασίλισσα του δεκαεξάχρονου γιου της. Στην πολιτική της η Άννα προσπάθησε να επεκτείνει την επικράτειά της, επισκεπτόταν συχνά τη Μόσχα, και -λόγω των διπλωματικών προσπαθειών της- το πριγκιπάτο του Πρόνσκ προστέθηκε στο Ριαζάν. Ένα σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις Ριαζάν-Μόσχας ήταν η λεγόμενη ριαζάν ουκράινα, μια τεράστια στεπώδης περιοχή στη λεκάνη τού ποταμού Ντον. Σύμφωνα με τις συνθήκες, ο πρίγκιπας του Ριαζάν ήταν υποχρεωμένος να μην εγκατασταθεί σε αυτά τα εδάφη, αλλά για πολλά χρόνια οι πρίγκιπες Ριαζάν αποίκιζαν κρυφά αυτήν την περιοχή, και κατά τη διάρκεια της αντιβασιλείας της Άννας αυτή η διαδικασία έγινε πολύ πιο σημαντική. Πολλοί μετανάστες έλαβαν σημαντικά προνόμια, ελευθερωμένοι για 3-7 χρόνια από τους φόρους, εάν συμφωνούσαν να παραμείνουν στη στέπα για πάντα.

Ο γιος της Άννας απεβίωσε το 1500, και μέχρι το τέλος της το 1501 ήταν αντιβασίλισσα τού εγγονού της Ιβάν Ε΄ του Ριαζάν. Μετά το τέλος της αντιβασιλείας της Άννας, το πριγκιπάτο του Ριαζάν έχασε τελικά την ανεξαρτησία του. Εκτός από τον Ιβάν, η Άννα είχε γιο τον Φιόντορ, και κόρη την Άννα που παντρεύτηκε με τον Λιθουανό πρίγκιπα Φεοντόρ Ιβάνοβιτς Μπέλσκι.

Παντρεύτηκε το 1464 τον Βασίλι πρίγκιπα του Ριαζάν και είχε τέκνα:

  • Ιβάν Δ΄, πρίγκιπας του Ριαζάν.
  • Φιόντορ Βασίλιεβιτς.
  • Άννα Βασίλιεβνα, παντρεύτηκε τον Φεοντόρ Ιβάνοβιτς Μπέλσκι, πρίγκιπα στη Λιθουανία.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • This article includes content derived from the Russian Biographical Dictionary, 1896–1918.
  • (in ρωσική) Славянская энциклопедия. Киевская Русь-Московия. Т. 1: А-М, Published by Olma Media Group, 2001, (ISBN 5-224-02250-9), (ISBN 978-5-224-02250-2) (available in Google Books)