Άιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άιρο
Χαρακτήρας από Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής/Ο Θρύλος της Κόρρα
Πρώτη εμφάνισηΆβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής (2005)
Τελευταία εμφάνισηΟ Θρύλος της Κόρρα (2014)
Δημιουργήθηκε απόΜάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο
Μπράιαν Κονιέτζκο
Οικογένεια
ΓονείςΑζούλον (πατέρας)
Ίλα (μητέρα)
ΑδέρφιαΟζάι (αδελφός)
ΠαιδιάΛου Τεν (γιος)
ΣυγγενείςΖούκο (ανιψιός)
Αζούλα (ανιψιά)

Ο θείος Άιρο (κινέζικα: 艾洛, pinyin: Aì Luò), επίσης αναφερόμενος ως στρατηγός Iroh, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Avatar: The Last Airbender του Nickelodeon. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Michael Dante DiMartino και Bryan Konietzko και η φωνή του ήταν από τον Mako στις δύο πρώτες σεζόν και, λόγω του θανάτου του Mako, από τον Greg Baldwin στην τρίτη σεζόν και στη συνέχεια της σειράς The Legend of Korra.

Ο Άιρο είναι ένας πολύ ισχυρός δαμαστής της φωτιάς -δηλαδή, έχει τη δύναμη να δημιουργεί και να χειρίζεται τη φωτιά με τηλεκίνηση- και ένας συνταξιούχος στρατηγός του Έθνους της Φωτιάς. Είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Άρχοντα της Φωτιάς Ozai, του κυβερνήτη του Έθνους της Φωτιάς και ηγέτη της εκστρατείας του για την κατάκτηση των άλλων τριών εθνών.[1] Κατά τη διάρκεια της αφήγησης της σειράς, συνοδεύει τον εξόριστο ανιψιό του Ζούκο στην προσπάθειά του να αιχμαλωτίσει τον πρωταγωνιστή της σειράς Άανγκ για να αποκαταστήσει την τιμή και το κληρονομικό δικαίωμα του νεαρού πρίγκιπα. Ο Iroh λειτουργεί ως μέντορας που προσπαθεί να βοηθήσει τον ανιψιό του να γίνει καλύτερος άνθρωπος από τον πατέρα του.

Στο επεισόδιο "The Tales of Ba Sing Se", το όνομα του Iroh γράφτηκε ως 艾洛 (aì lùo). Το επεισόδιο ήταν αφιερωμένο "Προς τιμήν της Μάκο", η οποία είχε πεθάνει μερικούς μήνες πριν από την προβολή του επεισοδίου.[2]

Ιστορία του χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τα γεγονότα στον Τελευταίο Ανεμοδαμαστή, ο Άιρο ήταν ο πρωτότοκος γιος του Fire Lord Azulon, αλλά τον Azulon διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος του, Ozai, μετά την αποχώρηση του Iroh από τις στρατιωτικές υποθέσεις,[3] αφού ο γιος του Lu Ten πέθανε στην πολιορκία της πρωτεύουσας του Γήινου Βασιλείου Ba Sing Se, η οποία είχε κρατήσει ενάντια σε πολλές διαδοχικές προσπάθειες του Έθνους της Φωτιάς να την καταλάβει κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Ο Iroh είχε ένα όραμα νωρίς στη ζωή του ότι θα ήταν αυτός που θα καταλάμβανε την πόλη, αλλά ο θάνατος του μοναχογιού του έσπασε την επιθυμία του να συνεχίσει την προσπάθεια- έχοντας πάντα ως γνώμονα περισσότερο την αίσθηση του καθήκοντος παρά την προσωπική φιλοδοξία, ο Iroh εγκατέλειψε την πολιορκία.

Ο Οζάι, ο πολύ πιο καιροσκόπος και φιλόδοξος από τα αδέλφια, προσπάθησε να πείσει τον πατέρα τους ότι, λόγω της ντροπιαστικής ήττας του Άιρο, της μειωμένης θέσης του στο έθνος και της έλλειψης κληρονόμων, ο Οζάι έπρεπε να γίνει κληρονόμος της ηγεσίας του Έθνους της Φωτιάς. Ωστόσο, ο Αζούλον εξοργίστηκε με αυτή την έλλειψη σεβασμού για τη θέση του Iroh και την απώλειά του και διέταξε τον Ozai να σκοτώσει τον ίδιο του το γιο, τον πρίγκιπα Zuko, ως πράξη εξιλέωσης. Αντ' αυτού, η σύζυγος του Οζάι, η πριγκίπισσα Ούρσα, συνωμότησε με τον Οζάι για να δολοφονήσει τον Αζούλον και να καταλάβει την ηγεσία, ενώ ο Ιρόχ βρισκόταν σε πένθος και αδιαφορούσε για τις κρατικές υποθέσεις - με τη ζωή του γιου της να κινδυνεύει, βοήθησε τον Οζάι στην επιτυχή δηλητηρίαση του Αζούλον, αποδεχόμενη την εξορία για το ρόλο της. Ο Οζάι ανέβηκε στη θέση του Άρχοντα της Φωτιάς: αν και τα γεγονότα αμέσως μετά τη μυστική δολοφονία του Αζούλον δεν απεικονίζονται ποτέ σε αναδρομές, φαίνεται ότι ο θάνατός του εξηγήθηκε ως αποτέλεσμα φυσικών αιτιών και ότι ο ακόμα πενθούντας Iroh δεν ενδιαφερόταν να αμφισβητήσει τον αδελφό του για τον έλεγχο του έθνους, αλλά συναίνεσε στην ενθρόνιση του Οζάι ως Άρχοντα της Φωτιάς και μπήκε σε μόνιμη ημι-συνταξιοδότηση από τις κρατικές υποθέσεις.

Ο Άιρο πίστευεται ότι σκότωσε τον τελευταίο δράκο του κόσμου, γεγονός που μαζί με την ικανότητά του να αναπνέει φωτιά του χάρισε τον τίτλο "Ο Δράκος της Δύσης". Στην πραγματικότητα όμως ήταν κρυφά μαθητής των δύο τελευταίων δράκων, του Ran και του Shao, και έτσι έμαθε από αυτούς να αντλεί τις δυνάμεις του για το δαμάζουν με φωτιά από τη ζωτικότητα και όχι από την οργή, όπως έκαναν οι περισσότεροι σύγχρονοι δαμαστές φωτιάς. Ο Iroh είπε ψέματα ότι σκότωσε τον τελευταίο δράκο για να δώσει τέλος στην παράδοση του Έθνους της Φωτιάς για το κυνήγι δράκων. Ήταν υψηλόβαθμο μέλος (Μεγάλος Λωτός) της διεθνούς μυστικής κοινωνίας που είναι γνωστή ως Τάγμα του Λευκού Λωτού.

Επισκόπηση της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η ιστορία αρχίζει στο πρώτο βιβλίο, ο Άιρο συνοδεύει τον ανιψιό του, τον εξόριστο πρίγκιπα Zuko, στην προσπάθειά του να συλλάβει τον Avatar, έναν υπεράνθρωπο που η αποστολή του να διατηρεί την παγκόσμια τάξη τον καθιστά απειλή για την κατακτητική εκστρατεία του Έθνους της Φωτιάς.[4][5] Έχοντας μάθει για το σχέδιο του Ζάο, ενός ναύαρχου του Εθνικού της Φωτιάς, να σκοτώσει το πνεύμα του φεγγαριού για να αφαιρέσει από τις Φυλές του Νερού τη δύναμη του δαμάσματος του νερού, διαταράσσοντας τη φυσική τάξη, ο Iroh επιτίθεται στον Ζάο και ονομάζεται προδότης.

Κατά τη διάρκεια του Βιβλίου Δύο, αυτός και ο ανιψιός του είναι πλέον φυγάδες από το Έθνος της Φωτιάς.[6] Αφού τραυματίζεται σοβαρά από την ανιψιά του Αζούλα και τον φροντίζει ο ανιψιός του, ο Άιρο διδάσκει στον Ζούκο μια τεχνική εμπνευσμένη από το δάμασμα του νερού για την ανακατεύθυνση των αστραπών, η οποία μπορεί να παραχθεί από μια προηγμένη μορφή δαμασμού της φωτιάς, την οποία ο Ζούκο, με το μη εστιασμένο μυαλό του, δεν μπόρεσε να κατακτήσει, αλλά την οποία η αδελφή του και ανταγωνίστριά του για το θρόνο, ελέγχει εύκολα, καθώς είναι ένα θαύμα του δαμασμού της φωτιάς.[7] Ο Άιρο καταφεύγει τελικά στο Ba Sing Se, όπου αυτός και ο Ζούκο διατηρούν ένα τσαγερί. Ο Άιρο απογοητεύεται όταν η Αζούλα πείθει τον αδελφό της να τους προδώσει και συλλαμβάνεται ενώ καλύπτει την απόδραση του Άανγκ και των φίλων του από την κατακτημένη πόλη.[8]

Στο Τρίτο Βιβλίο, κρατούμενος σε μια φυλακή του Έθνους της Φωτιάς, ο Άιρο προσποιείται ότι είναι τρελός ενώ προετοιμάζεται για την ηλιακή έκλειψη, κατά την οποία το Δαμάζοντας τη Φωτιά δεν λειτουργεί.[9][10] Μόλις αρχίσει η έκλειψη, ο Άιρο δραπετεύει από το κελί του, όντας ένας τρομερός αντίπαλος ακόμα και χωρίς τη χρήση του φωτοδαμάσματος.[11] Στο φινάλε της σειράς, ο Iroh κάλεσε τον Λευκό Λωτό για να ελευθερώσει την Μπα Σινγκ Σε από το Έθνος της Φωτιάς - εκπληρώνοντας το παιδικό του όραμα, αλλά ως απελευθερωτής και όχι ως κατακτητής. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Iroh λαμβάνει το θρόνο του Άρχοντα της Φωτιάς, αλλά ζητάει από τον Zuko να στεφθεί αντί αυτού. Αμέσως μετά τη στέψη του Ζούκο ως Άρχοντα της Φωτιάς, ο Άιρο επιστρέφει στη Μπα Σινγκ Σε για να λειτουργήσει το τσαγιέ του- οι τελευταίες σκηνές της σειράς διαδραματίζονται σε αυτό το κατάστημα.[12]

Στη συνέχεια του κόμικ Η υπόσχεση, ο Άιρο προσφέρει στον Άανγκ και τον Ζούκο συμβουλές για την αντιμετώπιση του Κινήματος Αποκατάστασης της Αρμονίας, ένα κίνημα που στοχεύει στην εκδίωξη των μελών της εθνοτικής ομάδας του Έθνους της Φωτιάς από την επικράτεια του Βασιλείου της Γης. Στο κόμικ The Search, ο Άιρο αναλαμβάνει καθήκοντα Άρχοντα της Φωτιάς, ενώ ο Ζούκο ταξιδεύει για να βρει τη μητέρα του Ούρσα. Βαριέται τον νέο του τίτλο και χρησιμοποιεί την εξουσία του για να κηρύξει μια εθνική ημέρα εκτίμησης του τσαγιού.

Στη συνέχεια της σειράς Ο Θρύλος της Κόρρα, αποκαλύπτεται ότι ο Iroh χρησιμοποίησε μια μορφή αστρικής προβολής τη στιγμή του θανάτου του για να γίνει κάτοικος του Πνευματικού Κόσμου. Στο επεισόδιο "Μια νέα πνευματική εποχή", ο Iroh έρχεται να βοηθήσει τη διάδοχο του Άανγκ ως Άβαταρ, Κόρρα, η οποία έχει παγιδευτεί απροετοίμαστη βαθιά στον Πνευματικό Κόσμο. Στο επεισόδιο "Το σκοτάδι πέφτει", αφού τους γνώρισε στη ζωή του, ο Iroh συναντά τα παιδιά του Άανγκ, τον Τένζιν, την Κύα και τον Μπούμι, όταν εισέρχονται στον κόσμο των πνευμάτων και τους δίνει υποδείξεις σχετικά με τη θέση του πνεύματος της κόρης του Τένζιν, της Τζινόρα. Η Κόρρα συναντά ξανά τον Iroh στο "The Ultimatum", όταν μπαίνει στον κόσμο των πνευμάτων αναζητώντας τον αναρχικό τρομοκράτη Ζαχίρ. Η Κόρρα εξηγεί στον Άιρο ότι είναι μπερδεμένη και δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την απειλή που αποτελεί ο Ζαχίρ τόσο για το πρόσφατα αναμορφωμένο Έθνος του Αέρα όσο και για τον κόσμο. Ο Άιρο προτείνει στην Κόρρα να ζητήσει τη συμβουλή του Ζούκο, όπως έκανε κάποτε ο Άανγκ.

Ο εγγονός του Ζούκο ονομάζεται Άιρο προς τιμήν του προπάππου του και είναι στρατηγός των Ηνωμένων Δυνάμεων, των ενόπλων υπηρεσιών της Ενωμένης Δημοκρατίας των Εθνών, ενός πολυεθνικού έθνους που ιδρύθηκε από τον Άανγκ και τον Ζούκο από εδάφη που αμφισβητήθηκαν μεταξύ του Έθνους της Φωτιάς και του Βασιλείου της Γης μετά το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου.[13]

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άνετος, φιλικός και στεγνά καλοδιάθετος Airo αντιμετωπίζει την αυτοεξορία του σαν παρατεταμένες διακοπές. Στα γηρατειά του, δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για χαλάρωση και διασκέδαση παρά για την αναζήτηση του Άβαταρ από τον ανιψιό του. Παρά την ηλικία του, ο Άιρο εμφανίζεται να φλερτάρει με διάφορες γυναίκες σε όλη τη σειρά και έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως "όμορφος".[14][15] Παρ' όλα αυτά, είναι ένας έμπειρος και πανούργος στρατηγός,[16][17] ένας ισχυρός δάσκαλος του δαμάσματος της φωτιάς και ένας στοργικός και σοφός μέντορας για τον ανιψιό του. Σε γενικές γραμμές, η έμφυτη φύση του Άιρο και η πορεία της ζωής του τον οδήγησαν σε μια φιλοσοφία που αγκαλιάζει την ειρήνη, την αρμονία και την αμοιβαία κατανόηση αντί της σύγκρουσης. Ωστόσο, όταν απειλείται προσωπικά ή παρατηρεί αδικία και βία κατά των αθώων, είναι ικανός να γίνει ένας άγριος και εκφοβιστικός αντίπαλος.

Αντίθετα με την κατεύθυνση προς την οποία έχει κινηθεί το έθνος του τα χρόνια που πέρασαν από τότε που ο παππούς του, ο Σόζιν, το έβαλε σε αποστολή κατάκτησης, ο Άιρο θα προτιμούσε να δει τα τέσσερα έθνη να ζουν σε αμοιβαία ειρήνη. Αν και δεν ήταν πρόθυμος να βυθίσει το έθνος του σε εμφύλιο πόλεμο διεκδικώντας τη θέση του Άρχοντα της Φωτιάς (μια θέση που δεν θέλει), γίνεται όλο και πιο σαφές ότι βλέπει τον ανιψιό του να έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το έθνος σε έναν καλύτερο δρόμο, και όταν έρθει η ώρα, ενθαρρύνει τον Ζούκο να μεσολαβήσει για να αποτρέψει την τοποθέτηση της αδελφής του, της ανάλγητης και ασταθούς Αζούλα, ως τον επόμενο Άρχοντα της Φωτιάς. Στο "Tales of Ba Sing Se", προτείνεται ότι μέρος της αέναης αισιοδοξίας και της γενναιοδωρίας του είναι μια μορφή μετατραυματικής ανάπτυξης που προκύπτει από το θάνατο του γιου του Λου Τεν. Αυτό φαίνεται στο τραγούδι του "Leaves from the Vine", το οποίο τραγουδά στην επέτειο των γενεθλίων του Λου Τεν.

Ο Άιρο αγαπά ιδιαίτερα το φαγητό, το καλό τσάι,[18] το παιχνίδι στρατηγικής Πάι Σο[19] και την ευχάριστη μουσική.[20] Αργότερα επιδεικνύει δεξιότητα στο παίξιμο της πιπά και άλλων μουσικών οργάνων. Πιθανότατα λόγω της αγάπης του για το τσάι, είναι ερασιτέχνης βοτανολόγος, αν και η παρερμηνεία του για ορισμένα χαρακτηριστικά των φυτών τον οδηγεί στο να δηλητηριαστεί κατά λάθος.[21] Ο χαρακτήρας του φαίνεται καλύτερα στη σχέση του με τον ανιψιό του, τον Ζούκο, στον οποίο επιβάλλει την ενδοσκόπηση.

Φωτοδάμασμα και ειδικές δεξιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άιρο είναι ένας στρατηγός εν αποστρατεία με μια ολόκληρη ζωή πολεμικής εμπειρίας και φήμη τιμής, αφοσίωσης και ακεραιότητας. Οι δημιουργοί της σειράς Avatar βάσισαν τις μορφές αυτής της φανταστικής μορφής μάχης στις πραγματικές τεχνικές των κινεζικών πολεμικών τεχνών Changquan, Shaolinquan, Lóng Xíng Mó Qiáo και Xing Yi Quan.[22][23][24][25] Ο Άιρο δίδαξε επίσης στον Ζούκο πώς να ανακατευθύνει τους κεραυνούς, μια τεχνική που ανακάλυψε μελετώντας το νεροδάμασμα.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άιρο ήταν ένας χαρακτήρας της σειράς που έτυχε μεγάλης αποδοχής, ακόμη περισσότερο εκ των υστέρων, όπου συχνά θεωρείται ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που γράφτηκαν ποτέ. Θεωρήθηκε ως το αντίπαλο δέος του Ζούκο, με τον ίδιο να είναι το ηλικιωμένο, ήπιο και σοφό άτομο και τον Ζούκο να είναι ο νεαρός, τραχύς και αφελής πρίγκιπας.[26] Η σχέση του Άιρο και του Ζούκο επαινέθηκε για την αυθεντικότητα και το χιούμορ της. Ο Iroh περιγράφεται ως ένας "μυστικιστικός Βούδας" που χρησίμευε ως ηθική πυξίδα του Ζούκο.[27] Σε ορισμένους κύκλους, ο Άιρο θεωρήθηκε ως ένας εμπνευσμένος χαρακτήρας, με τα λόγια του στη σειρά να περιγράφονται ως ενθαρρυντικά.[28] Ενώ πολλοί από τους άλλους σημαντικούς χαρακτήρες της σειράς ωρίμαζαν κατά τη διάρκεια της σειράς, ο Άιρο ήταν ήδη ένας "αλλαγμένος άνθρωπος" που είχε ήδη υποστεί τεράστια απώλεια και "ωρίμασε" μέσα από αυτή την απώλεια. Η βινιέτα του Άιρο στο επεισόδιο "The Tales of Ba Sing Se", περιγράφηκε ως μια "συναισθηματική γροθιά στο στομάχι" από την κριτικό Rebecca Pahle.[29] Ο κριτικός Hayden Childs χαρακτήρισε τη βινιέτα του Άιρο ως "ένα υπέροχο κομμάτι αφήγησης" και εξήρε την "εκπληκτική ερμηνεία" της Μάκο στη σύντομη ιστορία του χαρακτήρα.[30] Ο κριτικός Matt London παραδέχτηκε ότι "δάκρυσε" βλέποντας τη βινιέτα του Άιρο. Επαίνεσε την απόδοση της Μάκο στη φωνή του χαρακτήρα, ενώ χαρακτήρισε τον Οζάι να κλέβει το κληρονομικό δικαίωμα του Iroh ως ο επόμενος άρχοντας της φωτιάς ως "σχεδόν σαιξπηρικό". Ο κριτικός Keval Shah χαρακτήρισε τη σκηνή όπου ο Άιρο θυσιάζεται για να επιτρέψει στον Άανγκ και την Ταμάρα να ξεφύγουν από την Αζούλα στο φινάλε της δεύτερης σεζόν, "The Crossroads of Destiny", ως "συναισθηματική". Ο Shah εξήρε την "εξαιρετική ανάπτυξη" του χαρακτήρα.[31] Οι εμφανίσεις του Iroh στη σειρά Ο Θρύλος της Κόρρα είχαν επίσης μεγάλη απήχηση.[32] Η εισαγωγή του Άιρο στη σειρά παρατηρήθηκε ως ένα μέσο πλοκής που θα βοηθούσε την Korra, η οποία εκείνη τη στιγμή ήταν ένας κάπως αντιπαθής χαρακτήρας ανάμεσα στους θαυμαστές και τους κριτικούς, να γίνει μια πιο συμπαθητική πρωταγωνίστρια.[33]

Εμφάνιση σε άλλα μέσα ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Shaun Toub υποδύεται τον Άιρο στην ταινία μεγάλου μήκους Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής. Αυτή η εκδοχή του χαρακτήρα δεν είναι τόσο κωμική όσο ο αντίστοιχος χαρακτήρας του καρτούν, αλλά διατηρεί το ρόλο του ως μέντορα του Ζούκο. Σε αντίθεση με τους άλλους Πυροδαμαστές της ταινίας, οι οποίοι χρειάζονται μια πηγή φωτιάς για να λυγίσουν, ο Άιρο μπορεί να παράγει φωτιά χρησιμοποιώντας απλώς το τσι του.

Τον Άιρο υποδύεται επίσης ο Πολ Σαν-Χιούνγκ Λι στο live-action remake του Avatar: The Last Airbender, παραγωγής Netflix.[34]

Εμφανίζεται επίσης στο βιντεοπαιχνίδι Avatar: The Last Airbender - The Burning Earth, ως χαρακτήρας τόσο στην κύρια ιστορία όσο και στη λειτουργία πολλαπλών παικτών. Στο βιντεοπαιχνίδι The Legend of Korra, ενεργεί ως ο καταστηματάρχης στο κατάστημα Spirit Shop του παιχνιδιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pittarese, Frank (2006). «Nation Exploration». Nickelodeon Magazine (Winter 2006): 2. 
  2. Director: Ethan Spaulding; Writers: Joann Estoesta, Lisa Wahlander, Andrew Huebner, Gary Scheppke, Lauren MacMullan, Katie Mattila, Justin Ridge, Giancarlo Volpe (2006-09-29). «Tales of Ba Sing Se». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 15. Nickelodeon. 
  3. Director: Lauren MacMullan; Writer: Elizabeth Welch Ehasz (2006-05-12). «Zuko Alone». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 7. Nickelodeon. 
  4. Pittarese, Frank (2006). «Nation Exploration». Nickelodeon Magazine (Winter 2006): 2. 
  5. Director: Dave Filoni; Writers: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (2005-02-21). «The Avatar Returns». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 1. Επεισόδιο 2. Nickelodeon. 
  6. Director: Giancarlo Volpe; Writers: Aaron Ehasz, Elizabeth Welch Ehasz, Tim Hedrick, John O'Bryan (2006-03-17). «The Avatar State». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 1. Nickelodeon. 
  7. Director: Ethan Spaulding; Writer: Aaron Ehasz (2006-06-02). «Bitter Work». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 9. Nickelodeon. 
  8. «The Crossroads of Destiny». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2 (Book 2). Επεισόδιο 20. 2006-12-01. Nickelodeon. 
  9. Director: Joaquim dos Santos; Writer: John O'Brien (2007-09-28). «The Headband». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 3. Επεισόδιο 2. Nickelodeon. 
  10. Director: Giancarlo Volpe; Writer: Tim Hedrick (2007-10-12). «Sokka's Master». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 3. Επεισόδιο 4. Nickelodeon. 
  11. Director: Joaquim dos Santos; Writer: Aaron Ehasz (2007-11-26). «The Day of Black Sun Part 2: The Eclipse». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 3. Επεισόδιο 11. Nickelodeon. 
  12. Director: Ethan Spaulding; Writers: Elizabeth Welch Ehasz, Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (2008-07-19). «Sozin's Comet». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 3. Επεισόδιο 58-61. Nickelodeon. 
  13. «Next 3 Locations unlocked on Nick.com Interactive site». The Last Airbender Online. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2012. 
  14. «Bato of the Water Tribe». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 1 (Book 1). Επεισόδιο 15. 2006-10-07. Nickelodeon. 
  15. Director: Giancarlo Volpe; Writers: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko (2006-09-15). «The Drill». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 13. Nickelodeon. 
  16. Director: Lauren MacMullan; Writer: Elizabeth Welch Ehasz (2006-05-12). «Zuko Alone». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 7. Nickelodeon. 
  17. Director: Ethan Spaulding; Writer: Aaron Ehasz (2006-06-02). «Bitter Work». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 9. Nickelodeon. 
  18. Director: Lauren MacMullan; Writer: Michael Dante DiMartino (2005-02-25). «The Southern Air Temple». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 1. Επεισόδιο 3. Nickelodeon. 
  19. Director: Anthony Lioi; Writer: John O'Bryan (2005-04-29). «The Waterbending Scroll». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 1. Επεισόδιο 9. Nickelodeon. 
  20. Director: Lauren MacMullan; Writer: Aaron Ehasz (2005-06-03). «The Storm». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 1. Επεισόδιο 12. Nickelodeon. 
  21. Director: Lauren MacMullan; Writer: Joshua Hamilton (2006-03-24). «The Cave of Two Lovers». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 2. Nickelodeon. 
  22. The Lost Scrolls: Fire, page 159 of The Lost Scrolls Collection.
  23. «Kung Fu Magazine Articles». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2012. 
  24. «Nickelodeon's Official Avatar: The Last Airbender Flash Site». Nick.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2006. 
  25. Director: Ethan Spaulding; Writer: Elizabeth Welch Ehasz (April 7, 2006). «Return to Omashu». Avatar: The Last Airbender. Κύκλος 2. Επεισόδιο 3. Nickelodeon. 
  26. Kenny, Charles (19 Αυγούστου 2012). «Avatar Character Analysis». The Animation Anomaly. 
  27. McMahon, Colin (28 Μαρτίου 2014). «The Wisdom to Be Learned from Uncle Iroh». The Red Rings of Redemption. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2015. 
  28. Edirisuriya, Anuradha (6 Μαρτίου 2011). «Iroh's Inspirational Quotes». Wisdom, Justice and Love. 
  29. Pahle, Rebecca (16 Σεπτεμβρίου 2014). «Avatar: The Last Airbender Newbie Recap: "The Tales of Ba Sing Se"». The Mary Sue. 
  30. Childs, Hayden (22 Νοεμβρίου 2011). «Avatar: The Last Airbender: "Tales of Ba Sing Se"/"Appa's Lost Days"». The A.V. Club. 
  31. Shah, Keval (2 January 2014). «The Biggest Problem with the Legend of Korra is the Unlikability of its Characters.». Avatar: The Legend of Korra Online. http://avatarthelegendofkorraonline.com/the-biggest-problem-with-the-legend-of-korra-is-the-unlikability-of-its-characters/5076/. Ανακτήθηκε στις 27 August 2015. 
  32. Kirkpatrick, Noel (9 Νοεμβρίου 2013). «The Legend of Korra "A New Spiritual Age" Review: The Light in the Teapot». TV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2022. 
  33. Ferrell, Kaci (9 Νοεμβρίου 2013). «The Legend of Korra season 2 episode 10 review: A New Spiritual Age». Den of Geek. 
  34. Otterson, Joe (16 Νοεμβρίου 2021). «'Avatar: The Last Airbender' Netflix Live-Action Series Casts Its Uncle Iroh, Gyatso, and Commander Zhao». Variety. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021.