Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλ Κάιντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλ Κάιντα
القاعدة
Αφγανικός Εμφύλιος Πόλεμος
Πόλεμος του Αφγανιστάν (2001-2021)
Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας
Ίδρυση1988
ΗγέτεςΟσάμα μπιν Λάντεν (1988 - 2011)
Άιμαν Αλ Ζαουάχρι (2011 - 2022)
ΠεριοχήΠαγκόσμια με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή
Προήλθε απόΜουτζαχεντίν
ΠρώηνΜουτζαχεντίν
Εξελίχθηκε σεΤρομοκρατική οργάνωση

Η αναφερόμενη με το όνομα Αλ Κάιντα (Αραβικά: القاعدة) (μετάφραση: «το ίδρυμα» ή «η βάση»), γνωστή και ως Αλ Κάεντα είναι ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμιστών που πρωτοεμφανίσθηκε δημόσια το 1988, προερχόμενη από το "Μεκτά Αλ Κιντεμάτ" που αποτελούσε "το κεντρικό γραφείο" των Αφγανών μουτζαχεντίν (= αγωνιστών τζιχάντ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, (ή όπως έχουν επί τούτου αυτά δοθεί), η Αλ Κάιντα αποτελεί σήμερα ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πολλές άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις με πολυπληθή μέλη συστρατευμένων εξτρεμιστών, περισσότερο Αράβων και Αφγανών. Το δίκτυο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων στον δυτικό κόσμο, με γνωστότερες όλων τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες Χωρών της ανατολικής Αφρικής το 1998, τη βομβιστική επίθεση στους Πύργους Κομπάρ στη Σαουδική Αραβία το 1996 κ.ά.
Παρακλάδια της οργάνωσης αυτής υπολογίζεται πως υπάρχουν σε 55 χώρες του κόσμου.

Ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης θεωρείτo ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Οσάμα μπιν Λάντεν μέχρι τη σύλληψή του το 2011, ενώ το υπ' αριθμόν 2 στέλεχος της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι , έγινε αρχηγος της μετά την σύλληψή του μπιν Λάντεν. Στις 7 Οκτωβρίου 2001 οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν με σκοπό τον εντοπισμό τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Αρχηγός της οργάνωσης στο Ιράκ μέχρι και το 2006 ήταν ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Τα συστρατευμένα μέλη της οργάνωσης και ολόκληρου του δικτύου της Αλ Κάιντα, ο αριθμός των οποίων θεωρείται άγνωστος, δίνουν ειδικό όρκο πίστης που ονομάζεται μπαγιάτ. Μετά την ορκωμοσία τους ακολουθεί η στρατιωτική εκπαίδευσή τους και ειδικότερα επί του ανορθόδοξου πολέμου σε μεγάλο αριθμό στρατοπέδων, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Από δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και στοιχεία ανακριτικών Αρχών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμάται πως 12 τουλάχιστον τέτοια στρατόπεδα βρίσκονται στο Αφγανιστάν στα οποία έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 5000 Μουτζαχεντίν, χαρακτηριζόμενοι ενεργοί τρομοκράτες, έτοιμοι ν΄ αναλάβουν και να διεκπεραιώσουν αποστολές στις οποίες θα κληθούν από την Οργάνωση. Ένα μεγάλο μέρος των μελών έχει επιλεγεί από άτομα που είναι εφοδιασμένα με αμερικανικά διαβατήρια ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς να δημιουργούν υποψίες. Το δίκτυο της Οργάνωσης διατηρεί πολλούς τρόπους αναγνώρισης των μελών της, και των διακείμενων θετικά προς αυτήν, καθώς επίσης και τρόπους παρακολούθησης των μελών της ώστε σε περίπτωση που υπάρξει υποψία συνεργασίας με τον "εχθρό" να φονεύονται.

Ανώτατο όργανο διοίκησης και ελέγχου της Οργάνωσης είναι το "Μαζίλς αλ Σούρα" το οποίο επέχει θέση Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εξετάζει και εγκρίνει τις όποιες κατευθύνσεις και δραστηριότητες της Οργάνωσης. Το έργο αυτού συνδράμουν διάφορες επιτροπές που μελετούν και οργανώνουν διάφορα επιμέρους θέματα όπως είναι η "στρατιωτική επιτροπή", επί θεμάτων επιχειρήσεων, η "οικονομική επιτροπή", επί οικονομικών, η "θρησκευτική επιτροπή" για την έκδοση "φετβά" (= θρησκευτικών εντολών, προσκλήσεων), καθώς επίσης και "επιτροπή ενημέρωσης", επί δημοσίων σχέσεων και ανακοινώσεων.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις πλέον γνωστότερες τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης, είναι οι Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη και οι Επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. Τον Αύγουστο του 2006 απετράπη την τελευταία στιγμή τρομοκρατική επίθεση παρόμοια της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς τρομοκράτες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που θα απογειώνονταν από τη Μεγάλη Βρετανία με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να τα ανατινάξουν εν πτήσει αλλά και να τα συντρίψουν σε κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.