Yes, And?

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Yes, Αnd?"
Η αριστερή πλευρά του προσώπου της Γκράντε εκτός εστίασης
Single από Αριάνα Γκράντε
από το άλμπουμ Eternal Happiness
Κυκλοφόρησε12 Ιανουαρίου, 2024
Ηχογραφήθηκε2023
ΕίδοςHouse
Διάρκεια3:34
ΓλώσσαΑγγλικά
ΔισκογραφικήRepublic Records
ΣτιχουργόςΑριάνα Γκράντε
ΠαραγωγόςΓκράντε, Max Martin, Ilya Salmanzadeh
singles των Αριάνα Γκράντε ανά χρονολογία
Die for You (remix)

(2023)

"Yes, Αnd?"
Μουσικό βίντεο
"Yes, And?" στο YouTube

Το "Yes, And?" (μτφρ. ''Nαι, Kαι;'' στιλιζαρισμένο με πεζά γράμματα) είναι ένα τραγούδι της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 2024, μέσω της Republic Records, ως το βασικό σινγκλ από το επερχόμενο έβδομο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο Eternal Sunshine.

Ιστορικό και προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία του έκτου στούντιο άλμπουμ της, Positions (2020), η Γκράντε άρχισε να επικεντρώνεται στη διεύθυνση της μάρκας καλλυντικών της, REM Beauty, και επίσης ανέλαβε τον ρόλο της Glinda στη κινηματογραφική ταινία του Broadway μιούζικαλ Wicked . Υπηρέτησε επίσης ως προπονήτρια στην 21η σεζόν του Αμερικανικού The Voice στα τέλη του 2021. Σε ένα βίντεο στο κανάλι της εταιρείας της REM Beauty στο YouTube που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022, αποκάλυψε ότι δεν θα ηχογραφούσε άλλο άλμπουμ μέχρι να ολοκληρώσει τα γυρίσματα των ταινιών Wicked (2024–2025).

Μεταξύ του 2020 και 2023 η προσωπική ζωή και φυσική υγεία της Γκράντε σχολιάζονταν υπερβολικά από τα μέσα, συγκεκριμένα σχετικά με τον γάμο και το διαζύγιο της από τον Ντάλτον Γκόμεζ, την μείωση του βάρους της, αλλά και την παύση συνεργασίας με τον πρώην μάνατζερ της Σκούτερ Μπράουν.

Στις 7 Δεκεμβρίου και στις 17 Δεκεμβρίου 2023, η Γκράντε μοιράστηκε δια μέσω του Instagram πολλές φωτογραφίες και αποσπάσματα της ίδιας αλλά και μελών της ομάδας της να βρίσκονται σε στούντιο και να επεξεργάζονται αρχεία ήχου. Η Γκράντε επιβεβαίωσε την κυκλοφορία ενός άλμπουμ του 2024 μέσω των social media της στις 27 Δεκεμβρίου.

Στις 4 Ιανουαρίου 2024, η Γκράντε εμφανίστηκε δημοσίως φορώντας ένα φούτερ που έγραφε πάνω "yes, and?", ένα σκούντημα στον τίτλο του πρώτου σινγκλ, κάτι παρόμοιο είχε κάνει στο παρελθόν για το βασικό σίνγκλ "No Tears Left to Cry" (2018) για το τέταρτο άλμπουμ της Sweetener. Η φράση επιβεβαιώθηκε ότι ήταν το όνομα του κύριου σινγκλ όταν η Γκράντε ανακοίνωσε επίσημα το τραγούδι μέσω των λογαριασμών δικτύωσης της. Το τραγούδι σχολιάστηκε ως ο τέλειος διάδοχος του τραγουδιού και άλμπουμ της Γκράντε ''Thank U, Next'' (2019).

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μουσικοί κριτικοί σύνδεσαν το Yes, Αnd? με την Μπόλρουμ μουσική της Μαντόνα και της Μπιγιονσέ.

Το τραγούδι έχει διάρκεια 3 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα. Επρόκειτο για ένα ποπ, house τραγούδι, με τεράστιες νότες έμπνευσης από την Αμερικανική Μπολρουμ κουλτούρα, και εξ αυτού έχει λάβει τεράστιες επιρροές από το σινγκλ της Μαντόνας του 1990 Vogue αλλά και το 2022 άλμπουμ της Μπιγιονσέ με τίτλο Renaissance. Η Γκράντε χρησιμοποιεί βωμολοχίες στους στίχους του τραγουδιού οι οποίοι ενθαρρύνουν τους ακροατές να ξεπεράσουν την αρνητικότητα. Εκτός αυτού σχολιάζει και διάφορες κριτικές σχετικά με την προσωπική της ζωή: «Μην σχολιάζεις το σώμα μου, μην απαντάς/Η δουλειά σου είναι δική σου και η δικιά μου δική μου/Γιατί σε νοιάζει τόσο πολύ ποιανού το πουλί θα καβαλήσω; Γιατί;».

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Δεκεμβρίου, 2023, αναφέρθηκε ότι η Γκράντε κάνει γυρίσματα για το βίντεο του πρώτου σινγκλ από το νέο της άλμπουμ. Αργότερα στις 11 Ιανουαρίου, 2024, ανέβασε στις πλατφόρμες δικτύωσης ένα τίζερ για το μουσικό βίντεο, μας παρουσιάζεται το ακρώνυμο ''AG7'' το οποίο αποτελεί αναφορά στο έβδομο άτιτλο άλμπουμ της. Το βίντεο έχει λάβει τεράστια έμπνευση επίσης από τη Μαντόνα και το 1990 σινγκλ της ''Vogue''. Οι συντεταγμένες 41°03′59″N 71°95′45″W που παρουσιάζονται στο βίντεο οδηγούν στο Μοντόκ της Νέας Υόρκης, ένα από τα βασικά μέρη γυρισμάτων για την ταινία Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού (2004) όπου τον κύριο ρόλο τον παίζει ο Τζιμ Κάρεϊ του οποίου η Γκράντε έχει αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν ότι είναι τεράστια φαν του.

Ιστορικό κυκλοφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Ημερομηνία Είδος
Παγκοσμίως 12 Ιανουαρίου, 2024 Ψηφιακά, Streaming
Η.Π.Α 15 Ιανουαρίου, 2024 CD
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο 17 Ιανουαρίου, 2024 Βινύλιο 7 ιντσών
Η.Π.Α 9 Φεβρουαρίου, 2024