Yamaha Crypton X

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Yamaha
Yamaha Crypton X
Κατασκευαστής: Yamaha
Κατηγορία: Παπί
Παραγωγή: 2007-2018
Κυβισμός: 135cc
Ιπποδύναμη: 12,6 hp/8.500 rpm
Ροπή: 1,25 kgm/6.000 rpm
Τροφοδοσία: Ψεκασμός Βενζίνης (Fuel Injection)
Ύψος καθίσματος: 770 χιλιοστά
Ποσότητα λαδιού: 1.1 L
Φρένα: Μπροστινό: Δισκόφρενο
Πισινό: Ταμπουρόφρενο

Yamaha Crypton X, γνωστή και ως Yamaha T135, είναι μοτοσικλέτα τύπου «παπάκι» που παράγεται από την ιαπωνική βιομηχανία Yamaha. Όπως και το Yamaha Z έτσι και το Crypton X είναι κατάλληλο για αγώνες πίστας και θεωρείται πιο γρήγορο από τους αντιπάλους του, το Honda Sonic και το Suzuki Raider 150. Είναι ένα από τα πιο γρήγορα μηχανάκια στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το 2008 η Injection έκδοση του Yamaha Spark 135 κυκλοφόρησε στην αγορά της Ταϊλάνδης, καθιστώντας το το δεύτερο underbone μηχανάκι με σύστημα Injection μαζί με το Honda Innova i. Υπάρχουν 3 κύρια εργοστάσια της Yamaha που κατασκευάζουν το Crypton X. Ένα στην Ινδονησία, ένα στην Ταϊλάνδη και το νεότερο στις Φιλιππίνες.

Το 2011 το Crypton X κατασκευάστηκε με νέο πίνακα οργάνων. Η έκδοση της Μαλαισίας με το χειροκίνητο συμπλέκτη αναθεωρήθηκε στο κιβώτιο 5 ταχυτήτων από το προηγούμενο τεσσάρων ταχυτήτων. Το 2015 η Yamaha έχει δημιουργήσει μια σημαντική αναβάθμιση σε ένα νέο μοντέλο με κινητήρα 150 κυβικών με ψεκασμό καυσίμου, το οποίο διαθέτει μια αναβάθμιση στην απόδοση, την αντοχή και νέα εμφάνιση από τα παλιότερα μοντέλα.

Διεθνείς ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία μοντέλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Yamaha Τ135 έκανε το ντεμπούτο του το 2005 στις Ταϊλανδικές και Ινδονησιακές αγορές, και στη συνέχεια στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2006. Το μοντέλο ήταν πολύ επιτυχημένο στην Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στη Μαλαισία. Το μηχανάκι ήταν επίσης εξίσου επιτυχημένο στην Ελλάδα.

Αγώνες Dragster[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα τα Crypton X περνούν από ειδικές τροποποιήσεις και τρέχουν σε αγώνες και τουρνουά Dragster μαζί με πολύ γρήγορα παπιά όπως τα Yamaha Z. Και επίσης το Crypton X με το Yamaha Z θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές για τέτοιου είδους αγώνες.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]