X Factor (Ιταλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The X Factor
ΕίδοςΔιαγωνισμός τραγουδιού
ΧώραΙταλία
ΓλώσσαΙταλική
Αριθμός επεισοδίων14
Παραγωγή
Τοποθεσία γυρισμάτωνFremantle Italia(Από το 2008) Magnolia (2008-2012, το 2013 μόνο δοκιμαστικά)
Εταιρεία παραγωγήςThe X Factor
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςRai 2 (2008-2010)

Rai 1 (2009,τέλος)

Sky Uno (από το 2011) TV8 (από το 2015

Cielo (2011-2018)
Προβολή2008
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttps://it.wikipedia.org/wiki/X_Factor_(Italia)?veaction=edit&section=26

Το X Factor είναι η ιταλική έκδοση του βρετανικού μουσικού σόου The X Factor. Οι τέσσερις πρώτες σεζόν προβλήθηκαν στο Rai 2, ενώ από το 2011 το πρόγραμμα κυκλοφόρησε ζωντανά στο Sky Uno, το κύριο κανάλι του Sky Italy.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε μέχρι τη σεζόν 4 από τον Φραντσέσκο Φατσινέτι [1] και στη συνέχεια από τον Αλεσάντρο Κατελάν. Από την έβδομη σεζόν το πρόγραμμα μεταδίδεται μόνο από την εταιρεία παραγωγής Fremantle Italia χωρίς τη συνεργασία της Magnolia (ιταλική τηλεοπτική εταιρεία παραγωγής).

Το πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίδειξη ταλέντων είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ κριτών, καθένας από τους οποίους είναι επικεφαλής μιας κατηγορίας επίδοξων «μουσικών καλλιτεχνών». Μέχρι την τρίτη σεζόν, οι κριτές ήταν τρεις, ενώ από την τέταρτη σεζόν έφτασαν τους 4.

Κριτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δύο πρώτες σεζόν του προγράμματος το ρόλο των κριτών κατέχουν ο μουσικός και συνθέτης Μόργκαν, η παραγωγός δίσκων Μάρα Μαϊόνκι και η τηλεοπτική παρουσιάστρια Σιμόνα Βεντούρα. Στην τρίτη σεζόν, τη θέση της Σιμόνα Βεντούρα παίρνει η Κλαούντια Μόρι, τραγουδίστρια και τηλεοπτική προσωπικότητα. Στην τέταρτη σεζόν, εμφανίζεται και τέταρτος κριτής, παραμένει η Μάρα Μαϊόνκι μαζί με τρεις νέους κριτές: τον τραγουδιστή Ενρίκο Ρουτζέρι, την τραγουδίστρια Άννα Τατάντζελο και τον τραγουδιστή Elio. Στην πέμπτη σεζόν επιστρέφει ο Μόργκαν, η Σιμόνα Βεντούρα και η τραγουδίστρια Αρίζα. Η κριτική επιτροπή παραμένει σταθερή στην έκτη σεζόν, ενώ στην έβδομη αντικαθίσταται η Αρίζα από τον τραγουδιστή Μίκα. Στην όγδοη σεζόν παραμένουν οι Μόργκαν και Μίκα στην κριτική επιτροπή, ενώ προστίθενται ο ράπερ Φέντεζ και η τηλεοπτική παρουσιάστρια Βικτόρια Καμπέγιο. Στην ένατη σεζόν παραμένουν οι Μίκα Φέντεζ, Μόργκαν και Έλιο στην κριτική επιτροπή, η Βικτόρια Καμπέγιο αντικαθίσταται από τη Βρετανή τραγουδίστρια Σκίν.[2] Για τη δέκατη σεζόν έχουμε την παραμονή του Φέντεζ, την επιστροφή της Αρίζα και την άφιξη δύο νέων συμμετοχών του Μανουέλ Ανιέλλι, τραγουδιστή και του Αλβάρο Σολέρ. Στην ενδέκατη σεζόν παραμένουν οι Φέντεζ και Ανιέλλι επιστρέφει η Μάρα Μαϊόνκι και προστίθεται η τραγουδίστρια Λεβάντε.[3] Στη δωδέκατη σεζόν, τα μέλη της προηγούμενης κριτικής επιτροπής παραμένουν σταθερά, εκτός από τη Λεβάντε, η οποία αντικαθίσταται από την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Άσια Αρτζέντο.[4] Στη δέκατη τρίτη σεζόν, μαζί με τη Μάρα Μαϊόνκι, προστίθεται ο τραγουδοποιός Σάμιουελ Ρομάνο, ο ράπερ Σφέρα Εμπάστα και η τραγουδίστρια Μαλίκα Αγιάνε. Στη δέκατη τέταρτη σεζόν, η κριτική επιτροπή ανασυντίθεται με τον Μανουέλ Ανιέλι και τον Μίκα και τις παρουσίες της τραγουδίστριας Έμμα και του Ιταλού ράπερ Χέλ Ράτον.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα casting της εκπομπής ταλέντων (ακροάσεις, bootcamp και homevisit) πραγματοποιούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες που αλλάζουν σε κάθε σεζόν, εκτός από τη σεζόν 14 (λόγω της πανδημίας Covid-19 ) που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο,στα Cinecittà στούντιο ν. 5.[5]

Περιοδείες που σχετίζονται με το πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Noemi, Daniele και Ambra Marie στην περιοδεία X Factor (Cittadella di Alessandria - 2 Ιουλίου 2009)
  • 2009 - Ξενάγηση στο X Factor
  • 2012 - X Factor On Ice Tour

Βραβεία και ευχαριστίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2009 - Βραβείο τηλεοπτικής σκηνοθεσίας στην κατηγορία Top Ten.
  • 2013 - Βραβείο τηλεοπτικής σκηνοθεσίας στην κατηγορία Top Ten.
  • 2016 - Βραβείο τηλεοπτικής σκηνοθεσίας στην κατηγορία Top Ten.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]