Wyborowa

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wyborowa
ΤύποςΒότκα
ΚατασκευαστήςWYBOROWA Α.Ε.
Χώρα προέλευσηςΠόζναν, Πολωνία
Εισήλθε1823
Αλκοολικός βαθμός40%
Απόδειξη (ΗΠΑ)80

Η Wyborowa (προφέρεται: [Βιμπορόβα], το θηλυκό του πολωνικού επιθέτου wyborowy «εκλεκτό») είναι μάρκα πολωνικής βότκας.[1] Το επίθετο χρησιμοποιήθηκε σε ένα ευνοϊκό άρθρο του Τύπου και στη συνέχεια προστέθηκε μετά τη λέξη wódka «βότκα», με αποτέλεσμα το τελικό όνομα Wódka Wyborowa.

Το προϊόν παρέμεινε δημοφιλές στην εγχώρια αγορά μέχρι το 1873, όταν ξεκίνησε η εξαγωγή της βότκας στις ευρωπαϊκές χώρες.[2] Το 1927, η Wyborowa έγινε η πρώτη μάρκα βότκας που έγινε διεθνές εμπορικό σήμα.[3] Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η Wyborowa κατέκτησε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες - αποτελούσε πάνω από το 60% του συνολικού όγκου της βότκας που εξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την περίοδο της οικονομικής μετάβασης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το αποστακτήριο του Πόζναν, όπως και πολλά άλλα στη χώρα, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και ήταν κοντά στο να υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης διεθνής δημοτικότητας του κύριου προϊόντος της, το εργοστάσιο αγοράστηκε από τη γαλλική εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών Pernod Ricard.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια ανάλυση που δόθηκε από το Radio Télévision Suisse τον Μάιο του 2014, η ομάδα εργαστηρίων Eurofins Scientific αποκάλυψε την παρουσία ζαχαροκάλαμου ή καλαμποκιού, ενώ η επισήμανση του Wyborowa αναφέρει μόνο αλκοόλ σίκαλης.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chelman. «Vodka». www.everything2.com. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2010. 
  2. Opinions-and-Discussions, Kosmix. «Wyborowa». www.kosmix.com. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Juicy Shot, Quentin. «Vodka: Anecdotes». www.juicyshot.com. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2010. 
  4. «A bon entendeur - Vodka: Il y a un hic !». 6 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]