Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από World War Z (ταινία))
Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ
ΣκηνοθεσίαΜαρκ Φόρστερ
ΠαραγωγήParamount Pictures
ΣενάριοΜάθιου Μάικλ Κάρναχαν
Ντρου Γκόνταρντ
Ντέιμον Λίντελοφ
(σενάριο)
Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν
Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι
(στόρι)
Μαξ Μπρουκς
(μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεWorld War Z[1]
ΠρωταγωνιστέςΜπραντ Πιτ
Μίρελ Ένος
Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ
Μάθιου Φοξ
ΜουσικήΜάρκο Μπελτράμι
ΤραγούδιΜάρκο Μπελτράμι
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Ρίτσαρντσον και Μπεν Σερέζιν
ΜοντάζΡότζερ Μπάρτον και Matt Chesse[2]
ΕνδυματολόγοςMayes C. Rubeo
Εταιρεία παραγωγήςPlan B Entertainment, Paramount Pictures, Skydance Productions και GK Films
ΔιανομήParamount Pictures, UIP-Dunafilm[3] και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 21 Ιουνίου 2013
Country flag 27 Ιουνίου 2013
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιThe Girl with All the Gifts και World War Z 2

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ (αγγλικά: World War Z) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία τρόμου παραγωγής 2013. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μαρκ Φόρστερ και το σενάριο έγραψε ο Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαξ Μπρουκς. Πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ στο ρόλο του ενός υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ψάχνει σε ολόκληρο τον κόσμο πληροφορίες που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να σταματήσει την επιδημία ζόμπι που έχει αρχίσει να καταστρέφει ολόκληρα έθνη. Συμμετέχουν οι Μίρελ Ένος, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ και Μάθιου Φοξ.

Η εταιρία παραγωγής του Πιτ Plan B Entertainment απέκτησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος το 2007 και προσέγγισε τον Μαρκ Φόρστερ να σκηνοθετήσει την ταινία. Το 2009 προσελήφθη ο Κάρναχαν να γράψει το σενάριο. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011 στη Μάλτα και συνεχίστηκαν στη Γλασκώβη τον Αύγουστο του 2011 και στη Βουδαπέστη τον Οκτώβριο του 2011. Αρχικά η ταινία θα κυκλοφορούσε το Δεκέμβριο του 2012, ωστόσο η παραγωγή αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες. Τον Ιούνιο του 2012, η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας άλλαξε και ηθοποιοί και συνεργείο επέστρεψαν στη Βουδαπέστη για επιπρόσθετα γυρίσματα διάρκειας εφτά εβδομάδων. Ο Ντέιμον Λίντελοφ προσελήφθη να γράψει την τρίτη πράξη του σεναρίου αλλά δεν είχε χρόνο να το ολοκληρώσει και ανέλαβε ο Ντρου Γκόνταρντ να το γράψει.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 21 Ιουνίου 2013 και σε μορφή 3D. Έλαβε κυρίως καλά σχόλια από τους κριτικούς[4] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 540,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώην υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών Τζέρι Λέιν, η σύζυγός του Καρίν και οι δύο κόρες τους βρίσκονται κολλημένοι στην κίνηση στη Φιλαδέλφεια όταν η πόλη θα δεχτεί επίθεση από ζόμπι. Καθώς εξαπλώνεται χάος, η οικογένεια Λέιν κατευθύνονται στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα διαμέρισμα μιας οικογένειας. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και παλιός φίλος του Τζέρι, Τιερί Ουμουτόνι στέλνει ένα ελικόπτερο να πάρει την οικογένεια Λέιν και να τη μεταφέρει σε ένα αμερικανικό σκάφος στον Ατλαντικό, στο οποίο επιστήμονες και στρατιωτικό προσωπικό αναλύουν τα κρούσματα παγκοσμίως. Ο Δόκτωρ Άντριου Φάσμπαχ πιστεύει ότι η επιδημία είναι α ένας ιός και η ανάπτυξη ενός εμβολίου εξαρτάται από την εύρεση της προέλευσης. Ο Τζέρι διστακτικά δέχεται να βοηθήσει τον Φάσμπαχ να βρει την πηγή της επιδημίας αφού του γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτός και η οικογένειά του θα απομακρυνθούν από το σκάφος αν δεν το κάνει.

Οι Τζέρι και Φάσμπαχ πετούν προς το στρατόπεδο Χάμφρεϊς, μια στρατιωτική βάση στη Νότια Κορέα, όπου δέχονται επίθεση από ζόμπι. Προσπαθώντας να μπουν ξανά στο αεροσκάφος, ο Φάσμπαχ γλιστράει και καταλάθος αυτοπυροβολείται και σκοτώνεται. Αφού διασώζεται από το στρατό που διοικεί ο Λοχαγός Σπικ, ο Τζέρι μαθαίνει ότι λοίμωξη εισήχθη στη βάση από το γιατρό της. Ένας πρώην πράκτορας της CIA λέει στον Τζέρι να πάει στην Ιερουσαλήμ όπου μια ασφαλής ζώνη έχει διατηρηθεί από τη Μοσάντ πολύ πριν την επίσημη αναγνώριση του ξεσπάσματος. Καθώς ο Τζέρι και η ομάδα του πηγαίνουν πίσω στο αεροσκάφος, τα ζόμπι επιτίθενται σκοτώνοντας αρκετούς στρατιώτες και μολύνουν τον Λοχαγό Σπικ, ο οποίος αυτοκτονεί ώστε να μην γίνει ζόμπι. Ο Τζέρι και ο πιλότος καταφέρνουν να ξεφύγουν.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Τζέρι συναντά τον αρχηγό της Μοσάντ Γιούργκεν Γουόρμπραν, ο οποίος εξηγεί ότι μήνες νωρίτερα, η Μοσάντ είχε υποκλέψει ένα στρατιωτικό μήνυμα από την Ινδία το οποίο έλεγε ότι στρατεύματα πολεμούσαν τη ρακάσα ή "τα νεκρά πνεύματα". Το Ισραήλ από τότε έθεσε σε καραντίνα την Ιερουσαλήμ, χτίζοντας τεράστια τείχη γύρω της. Καθώς ο Γιούργκεν δείχνει στον Τζέρι ότι το Ισραήλ δίνει καταφύγιο σε επιζώντες, δυνατοί πανηγυρισμοί από τους πρόσφυγες κάνει τα ζόμπι να σκαρφαλώσουν τα τείχη και να επιτεθούν στην πόλη. Ο Γιούργκεν διατάζει κάποιους Ισραηλινούς στρατιώτες να συνοδεύσουν τον Τζέρι στο αεροπλάνο του. Στο δρόμο, ο Τζέρι παρατηρεί τα ζόμπι να αγνοούν έναν άρρωστο ηλικιωμένο και ένα πολύ αδύνατο παιδί. Λίγο αργότερα, ένας από τους συνοδούς του Τζέρι, η Σεγκέν, δαγκώνεται στο χέρι. Ο Τζέρι αμέσως το ακρωτηριάζει πριν γίνει η ίδια ζόμπι. Ο Τζέρι και η Σεγκέν ξεφεύγουν με ένα εμπορικό αεροσκάφος.

Ο Τζέρι επικοινωνεί με τον Τιερί και το αεροπλάνο πλέον κατευθύνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην Ουαλία. Όταν ένα ζόμπι επιτίθεται μέσα στο αεροπλάνο, ο Τζέρι χρησιμοποιεί μια χειροβομβίδα ώστε να ανατινάξει όλους τους μολυσμένους μέσα στο αεροσκάφος. Ωστόσο η έκρηξη προκαλεί την πτώση του αεροπλάνου. Ο Τζέρι τραυματίζεται αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η Σεγκέν επιβιώνουν. Κατευθύνονται στις εγκαταστάσεις του ΠΟΥ, όπου ο Τζέρι χάνει τις αισθήσεις τους για τρεις ημέρες. Αφού συνέρχεται εξηγεί στο προσωπικό του ΠΟΥ μια θεωρία του, βασισμένη στους ανθρώπους που είδε τα ζόμπι να αγνοούν: οι μολυσμένοι δεν δαγκώνουν τους σοβαρά τραυματισμένους και τους βαριά αρρώστους καθώς θα ήταν ακατάλληλοι ξενιστές. Προτείνει να μολύνουν κάποιον επίτηδες με ένα παθογόνο οργανισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι παθογόνοι οργανισμοί βρίσκονται σε μια πτέρυγα των εγκαταστάσεων που έχει καταληφθεί από ζόμπι. Ο Τζέρι, η Σεγκέν και ο γιατρός του ΠΟΥ πηγαίνουν να πάρουν τον παθογόνο αλλά στην πορεία χωρίζονται. Ο Τζέρι συνεχίζει να ψάχνει ενώ η Σεγκέν με το γιατρό επιστρέφουν πίσω. Ένα ζόμπι στριμώχνει τον Τζέρι μέσα στο φυλάκιο με τους παθογόνους οργανισμούς, αναγκάζοντάς τον να κάνει ένεση στον εαυτό του με άγνωστα βακτήρια και να ανοίξει την πόρτα του φυλακίου. Δοκιμάζει έτσι την θεωρία του και αποδεικνύεται σωστή καθώς το ζόμπι τον αγνοεί.

Ο Τζέρι και η οικογένειά του επανενώνονται σε μια ασφαλή ζώνη στο Φρίπορτ της Νέας Σκωτίας. Ένα "εμβόλιο" που προήρθε από θανατηφόρα παθογόνα αναπτύσσεται και δίνεται στο στρατό που μάχεται τους μολυσμένους. Το εμβόλιο βοηθάει επίσης τους επιζώντες να φτάσουν σε ασφαλή ζώνες. Επιθέσεις κατά των ζόμπι έχουν αρχίσει. "Αυτό δεν είναι το τέλος" λέει ο Τζέρι, "Ούτε κατά διάνοια. Ο πόλεμός μας μόλις ξεκίνησε".

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπραντ Πιτ στο ρόλο του Τζέρι Λέιν
  • Μίρελ Ένος στο ρόλο της Καρίν Λέιν
  • Φάνα Μοκοένα στο ρόλο του Τιερί Ουμουτόνι
  • Ντανιέλα Κέρτζ στο ρόλο της Σεγκέν
  • Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ στο ρόλο του Λοχαγού Σπικ
  • Ντέιβιντ Μορς στο ρόλο του Πράκτορα της CIA
  • Λούντι Μπόεκεν στο ρόλο του Γιούργκεν Γουόρμπραν
  • Μάθιου Φοξ στο ρόλο του στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Αμπιγκέιλ Χάργκροβ στο ρόλο της Ρέιτσελ Λέιν
  • Στέρλινγκ Τζέρινς στο ρόλο της Κόνστανς Λέιν

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από πόλεμο προσφορών της εταιρίας Appian Way του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η εταιρία του Μπραντ Πιτ Plan B Entertainment κέρδισε ατα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος World War Z του Μαξ Μπρουκς το 2007.[6] Το σενάριο ανέλαβε να γράψει ο Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι, δημιουργός της σειράς Babylon 5 και του βιβλίου κόμικ Rising Stars. Ο Στραζίσνκι χαρακτήρισε την πρόκληση μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο ως τη δημιουργία του βασικού χαρακτήρα ενός βιβλίου, ο οποίος διαβάζει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για πολέμους με ζόμπι.[7] Ο Μαρκ Φόρστερ υπέγραψε να σκηνοθετήσει και περιέγραψε την ταινία ως αναπόληση των θρίλερ συνωμοσίας της δεκαετίας του '70 όπως το Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (All the President's Men, 1976).[8] Ο Στραζίνσκι ωστόσο, χαρακτήρισε την ταινία Χωρίς Ταυτότητα (The Bourne Identity, 2002) ως κατάλληλη σύγκριση και σημείωσε ότι η ταινία θα έχει ένα μεγάλο διεθνές πεδίο το οποίο θα διατηρεί την πολιτική έμφαση.[9] Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στην ταινία, ο Μπρουκς δήλωσε ότι δεν έχει κανένα έλεγχο, αλλά ήταν υπέρ της ανάμειξης του Μπραντ Πιτ στο πρότζεκτ[10] και εξέφρασε την έγκρισή του για τον Στραζίνσκι στη θέση του σεναριογράφου.[11][12] Σε μια συνέντευξή του, ο Μπρουκς δήλωσε "Δεν μπορώ να το μαρτυρήσω, αλλά ο Στραζίνσκι βρήκε ένα τρόπο να τα ενώσει όλα. Το τελευταίο προσχέδιο που διάβασα ήταν καταπληκτικό".[13]

Όταν ένα από τα πρώτα σενάριο διέρρευσε στο ίντερνετ το 2008, η ιστοσελίδα Ain't It Cool News έγραψε γι' αυτό: "Δεν είναι απλώς μια καλή προσαρμογή ενός δύσκολου βιβλίου... είναι μια δουλειά που καθορίζει το κινηματογραφικό είδος καθώς επίσης θα μπορούσε όλους μας να μας βάλει να συζητάμε για τον αν μια ταινία με ζόμπι μπορεί να θεωρηθεί υλικό που αξίζει να φτάσει μέχρι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας".[14] Η κριτική επίσης σημείωσε ότι η ταινία στιλιστικά είναι παρόμοια με την ταινία Τα Παιδιά των Ανθρώπων (Children of Men, 2006).[14] Ο Στραζίνσκι ήλπιζε η παραγωγή της ταινίας να ξεκινούσε τις αρχές του 2009.[9] Το Μάρτιο του 2009, ο Φόρστερ δήλωσε ότι το σενάριο βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και ότι δεν ήταν σίγουρος ότι το World War Z θα ήταν η επόμενη ταινία του.[15] Αργότερα, τον ίδιο μήνα, φήμες διέρρευσαν και έκαναν λόγο ότι η ταινία βρισκόταν στα πρώτα στάδια του pre-production.[16] Τον Ιούνιο του 2009, ο Φόρστερ είπε σε συνέντευξή του ότι η ταινία θα καθυστερήσει καθώς το σενάριο χρειάζεται ακόμη δουλειά και απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί.[17]

Τον Ιούλιο του 2009, ο Μπρους αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι το σενάριο ανέλαβε να ξαναγράψει ο Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν. Ο Μπρους θεωρεί ότι αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των παραγωγών στο πρότζεκτ εξαιτίας των χρημάτων που επενδύουν σε αυτό.[18] Το 2010 η Paramount ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Μαρκ Φόρστερ θα σκηνοθετήσει την ταινία και ο Μπραντ Πιτ θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.[19] Το Μάρτιο του 2011, αναφέρθηκε ότι η Paramount έψαχνε για συνγχρηματοδότη και πιθανότατα θα σταματούσε την παραγωγή της ταινίας αν δεν έβρισκε.[20] Μια εβδομάδα αργότερα, διέρρευσε ότι το στούντιο βρισκόταν πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία με την εταιρία παραγωγής Skydance Productions του Ντέιβιντ Έλισον καθώς και με άλλες δύο εταιρίες.[21]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το pre-production ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 με τον Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον να αναλαμβάνει χρέη διευθυντή φωτογραφίας.[22] Τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε ότι τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στα Pinewood Studios και στο Λονδίνο[23] και ότι η Μίρελ Ένος θα υποδυθεί τη σύζυγο του χαρακτήρα του Πιτ.[24]

Τον Ιούνιο του 2011, ο Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ μπήκε σε διαπραγματεύσεις να εμφανιστεί στην ταινία.[25] Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν στη Μάλτα τον Ιούλιο του 2011[26] και ότι οι Μάθιου Φοξ και Εντ Χάρις συζητούσαν για τη συμμετοχή τους στην ταινία. Μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η συμμετοχή των Τζούλια Λέβι-Μπόκεν[27] και Λούσι Αχάρις.[28] Τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε ότι τα γυρίσματα θα συνεχιστούν στη Γλασκώβη τον Αύγουστο του 2011.[29]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2012, ανακοινώθηκε ότι η παραγωγή θα επέστρεφε στη Βουδαπέστη για επιπρόσθετα γυρίσματα διάρκειας εφτά εβδομάδων.[30] Τον επόμενο μήνα, ο σεναριογράφος Ντέιμον Λίντελοφ προσελήφθη να ξαναγράψει την τρίτη πράξη του σεναρίου με τα γυρίσματα να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2012.[31] Ωστόσο, ο Λίντελοφ ο οποίος επεξεργάστηκε το σενάριο της ταινίας Προμηθέας (Prometheus, 2012) και συνέγραψε την ταινία Star Trek Into Darkness δεν είχε το χρόνο να γράψει ένα νέα φινάλε και τον Ιούλιο του 2012 η Paramount προσέλαβε τον Ντρου Γκόνταρντ.[32]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 190.000.000 δολάρια[5], η ταινία Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 66,4 εκατομμύρια δολάρια.[5] Συνολικά συγκέντρωσε 202,8 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 337,6 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο.[5] Παγκοσμίως απέφερε 540,4 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 77795.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  4. «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  6. LaPorte, Nicole; Michael Fleming (2006-06-14). «Par, Plan B raise 'Zombie'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D28TlnM?url=http://www.variety.com/article/VR1117945332.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  7. Amaya, Erik (2008-11-19). «J. Michael Straczynski: Origin of a Writer». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D28iY6J?url=http://www.comicbookresources.com/?page=article. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  8. Fleming, Michael; Tatiana Siegel (2008-11-13). «Forster joins in Paramount's 'War'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2AHeYX?url=http://www.variety.com/article/VR1117995840.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  9. 9,0 9,1 Marshall, Rick (2008-12-03). «J. Michael Straczynski On ‘World War Z’: ‘The Scale Of What We’re Doing Here Is Phenomenal’». MTV Movie Blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2AO8Jz?url=http://moviesblog.mtv.com/2008/12/03/j-michael-straczynski-on-world-war-z-the-scale-of-what-were-doing-here-is-phenomenal/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  10. «Exclusive Interview: Max Brooks on World War Z». Eat My Brains!. 20 Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  11. Ullrich, Chris (29 Ιουνίου 2008). «WWC Interview: 'World War Z' Writer Max Brooks». Comic Mix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  12. «Max Brooks Talks World War Z Flick». FilmBuff Newsreel. 1 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  13. Timpone, Tony (2008-11-19). «Max Brooks talks WORLD WAR Z movie». Fangoria. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-06-08. https://web.archive.org/web/20090608085937/http://www.fangoriaonline.com/home/news/9-film-news/597-max-brooks-talks-world-war-z-movie.html. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  14. 14,0 14,1 Moriarty (27 Μαρτίου 2008). «Moriarty's One Thing I Love Today! JMS's WORLD WAR Z Script!». Ain't It Cool News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  15. Parfitt, Orlando (6 Μαρτίου 2009). «World War Z Update». IGN. NewsCorp. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  16. Ryan Rotten (20 Μαρτίου 2009). «The Undead Rule at Paramount». ShockTillYouDrop.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  17. Garth Franklin (16 Ιουνίου 2009). «"World War Z" Feature Hits A Delay?». Dark Horizons. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  18. Michael Gingold (16 Ιουλίου 2009). «New Screenwriter Takes On WORLD WAR Z». Fangoria. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  19. Marshall, Rick (22 Ιουλίου 2010). «EXCLUSIVE: Brad Pitt To Star In 'World War Z,' Paramount Options 'Zombie Survival Guide' And 'Recorded Attacks'». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  20. Brodesser-Akner, Claude (2011-03-21). «Brad Pitt’s World War Z Could Be (Un)Dead If Paramount Can’t Find a Partner». New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D26zGpi?url=http://nymag.com/daily/entertainment/2011/03/world_war_z_brad_pitt.html. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  21. Fleming, Mike (29 Μαρτίου 2011). «'World War Z' With Brad Pitt And Marc Forster Regroups; Can It Beat Imminent Zombie Pic Infestation?». Deadline.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2GaYoJ?url=http://www.deadline.com/2011/03/world-war-z-with-brad-pitt-and-marc-forster-regroups-can-it-beat-imminent-zombie-pic-infestation/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  22. Connelly, Brendon (2011-04-12). «SCOOP: World War Z Going Ahead, Cinematographer Prepping At Studio Right Now». BleedingCool.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2HVbJN?url=http://www.bleedingcool.com/2011/04/12/scoop-world-war-z-going-ahead-cinematographer-prepping-at-studio-right-now/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  23. Johnston, Rich (4 Απριλίου 2011). «World War Z To Film In London This Year». Bleeding Cool. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  24. Kit, Borys (2011-04-25). «'The Killing' Star in Talks to Play Brad Pitt's Wife in 'World War Z' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2IZnDp?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/killing-star-talks-play-brad-181920?utm_source=feedburner. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  25. «Brangelina land in Malta this afternoon». Variety. 2011-06-11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2IxVys?url=http://www.showblitz.com/2011/06/james-badge-dale-goes-to-world-war-z.html. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  26. «Brangelina land in Malta this afternoon». Malta Today. 2011-06-11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2JGuwy?url=http://www.maltatoday.com.mt/news/brangelina-land-in-malta-this-afternoon. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  27. Fleming, Mike (2011-06-14). «Matthew Fox, Ed Harris In 'World War Z' Talks». Deadline.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2JUWaq?url=http://www.deadline.com/2011/06/matthew-fox-ed-harris-in-world-war-z-talks/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  28. Swissa, Eran (2011-06-14). «נבחרת הזומבים: לוסי אהריש לוהקה לסרט החדש של בראד פיט» (στα εβραϊκά). Nrg Maariv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2K8pLk?url=http://www.nrg.co.il/online/47/ART2/250/368.html?hp=47. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. «לוסי אהריש, מגישת הלייט-נייט של הערוץ הראשון, "נבחרת החלומות", מצטרפת אל הקאסט. על-פי גורמים המעורבים בפרטים אהריש נבחנה לפני כשבועיים לתפקיד של אשה פלסטינית צעירה. הקלטות הועברו להפקה ובתחילת השבוע קיבלה אהריש תשובה חיובית.» 
  29. «Brad Pitt to film horror movie in Glasgow city centre». BBC. 2011-06-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-05. https://www.webcitation.org/62D2KnGfE?url=http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-13812571. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  30. Bamigboye, Baz (2012-05-31). «Brad's zombie shoot comes back to life». Daily Mail. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2152926/BAZ-BAMIGBOYE-Spice-Girls-reunite-musical.html. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  31. Kit, Borys; Masters, Kim (2012-06-06). «Damon Lindelof to Rewrite 'World War Z' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/damon-lindelof-world-war-z-prometheus-brad-pitt-335241. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 
  32. Flemming, Mike (11 Ιουλίου 2012). «Comic-Con: Drew Goddard Scripts New Ending To Brad Pitt’s ‘World War Z’». Deadline.com. http://www.deadline.com/2012/07/comic-con-drew-goddard-scripts-new-ending-to-brad-pitts-world-war-z/. Ανακτήθηκε στις 2013-03-21. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]