WorldWideWeb

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
WorldWideWeb
WorldWideWeb
Γενικά
ΔημιουργοίΣερ Τιμ Μπέρνερς Λι για το CERN
ΕίδοςWeb browser
Διανομή
Έκδοση0.18 (1994)[1]
ΛειτουργικάNeXTSTEP
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΤιμ Μπέρνερς Λι[2]
Γραμμένο σεObjective-C
Άδεια χρήσηςΚοινό κτήμα
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
www.w3.org/.../WorldWideWeb.html
Αποθετήριο κώδικα
http://www.w3.org/History/1991-WWW-NeXT/Implementation/

Το WorldWideWeb ή WWW ήταν το πρώτο web browser, όταν γράφτηκε ήταν το μοναδικό πρόγραμμα για την περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό. Ο πηγαίος κώδικας έγινε κοινό κτήμα το 1993.[3][4] Παραμένει σε ένα υπολογιστή NextCube στο μουσείο του CERN ως ιστορικό τεχνούργημα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγραψε το WorldWideWeb στο δεύτερο εξάμηνο του 1990 σε έναν υπολογιστή NeXT, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο CERN. Το πρώτο επιτυχές build ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1990, και άλλα διαδοχικά build κυκλοφόρησαν μεταξύ του Μπέρνες Λι και τους συναδέλφους του στο CERN πριν διατεθεί στο κοινό, από ομάδες συζήτησης (newsgroups) στο Ίντερνετ, τον Αύγουστο του 1991. Μέχρι τότε, ήταν αρκετοί άλλοι που συμμετείχαν στο έργο, συμπεριλαμβανομένου των Bernd Pollermann, Robert Cailliau, Jean-François Groff, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Nicola Pellow, ο οποίος έγραψε το line-mode browser.

Ο Μπέρνερς Λι και ο Groff προσάρμοσαν αργότερα πολλά από τα στοιχεία του WorldWideWeb, δημιουργώντας την libWWW API.

Μια σειρά από προγράμματα περιήγησης εμφανίστηκαν, όπως το ViolaWWW. Όλα επισκιάστηκαν από το Mosaic, το οποίο από το 1993, είχε αντικαταστήσει το πρόγραμμα WorldWideWeb. Τα μέρη που συμμετείχαν στη δημιουργία του είχαν μετακινηθεί σε άλλα καθήκοντα, όπως ο καθορισμός προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για την περαιτέρω ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού - π.χ. HTML, διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας, και ούτω καθεξής.

Στις 30 Απριλίου 1993, η διεύθυνση του CERN κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα του WorldWideWeb στο δημόσιο τομέα, καθιστώντας το ελεύθερο λογισμικό. Διάφορες εκδόσεις του λογισμικού είναι ακόμα διαθέσιμα για λήψη από αρχείο του evolt.org. Ο Μπέρνερς Λι αρχικά σκέφτηκε την άδεια GNU General Public License, αλλά τελικά επέλεξε να το εκδώσει στο κοινό κτήμα για να μεγιστοποιήσει την εταιρική υποστήριξη.[5]

Τεχνικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφόσον το WorldWideWeb αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα NeXTSTEP, χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του NeXTSTEP, το layout engine του WorldWideWeb αναπτύχθηκε με το Text Class του NeXTSTEP.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το WorldWideWeb ήταν σε θέση να εμφανίζει βασικά φύλλα στυλ, τη λήψη και το άνοιγμα κάθε τύπου αρχείου που υποστηρίζεται από το σύστημα NeXT (PostScript, ταινίες, ήχους, και ούτω καθεξής), περιήγηση σε ομάδες συζήτησης, και ορθογραφικό έλεγχο. Αρχικά, οι εικόνες εμφανίζονταν σε ξεχωριστά παράθυρα, μέχρι να υποστηρίξει το Text Class του NextStep αντικείμενα εικόνας.

Το πρόγραμμα περιήγησης ήταν επίσης και πρόγραμμα επεξεργασίας. Επέτρεπε την ταυτόχρονη επεξεργασία και τη σύνδεση πολλών σελίδων σε διαφορετικά παράθυρα. Οι λειτουργίες "Mark selection", η οποία δημιούργησε μια άγκυρα και «Link to Marked", η οποία έκανε το επιλεγμένο κείμενο μία άγκυρα που συνδέει με την τελευταία ένδειξη άγκυρας, επέτρεπε τη δημιουργία συνδέσμων. Επεξεργασία σελίδας εξ αποστάσεως δεν ήταν ακόμη δυνατό, αφού το HTTP PUT δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία. Επεξεργασία αρχείων ήταν δυνατή σε ένα τοπικό σύστημα αρχείων το οποίο με τη σειρά εμφανίζεται στον Ιστό από ένα διακομιστή HTTP.

Στο πάνελ περιήγησης είχε τα κουμπιά "Επόμενο" και "Προήγουμενο" που επέτρεπαν την μετάβαση από σελίδα σε σελίδα τα οποία προηγουμένως είχε επισκεφθεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  3. Index of /History/1991-WWW-NeXT/Implementation.
  4. What were the first WWW browsers?
  5. «History of Libwww» (PDF). σελ. 3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]