We Five

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
We Five
Παρουσία1966-1967
Δισκογραφική εταιρείαSeagull
Πρώην μέληΝτέμης Ρούσσος
Αλέκος Καρακαντάς
Σπύρος Μεταξάς
Μάκης Σαλιάρης
Λάκης Βλαβιανός
Γιώργος Πετρίδης

Οι We Five ήταν ελληνικό συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1966. Είναι γνωστό και για την συμμετοχή του τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσου στο μπάσο και τα φωνητικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφόρησαν δύο δίσκους 45 στροφών, ο πρώτος περιλαμβάνει την διασκευή στο τραγούδι "When a man loves a woman" (με τον Ντέμη Ρούσσο στα φωνητικά) και στην δεύτερη πλευρά το "Do you wanna dance" (με την φωνή του Σπύρου Μεταξά). Ο δεύτερος δίσκος 45 στροφών περιέχει δύο ιταλικές συνθέσεις διασκευασμένες στα ελληνικά, "Σαν ήμουν στρατιώτης" (από το τραγούδι "When I was a soldier" του Lucio Dalla, με τον Ντέμη Ρούσσο στα φωνητικά) ενώ η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει το τραγούδι "Κάποιο αγόρι όπως κι εγώ λάτρευε Beatles και Rolling Stones" (από το τραγούδι "C'era un ragazzo che come me" του Gianni Morandi, με τον Σπύρο Μεταξά στα φωνητικά).

Το 1978 ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος βοήθησε αρκετά ελληνικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '60, κυκλοφόρησε ένα δίσκο με διάφορα τραγούδια των We Five από ταινίες εγγραφής που είχε στο αρχείο του. Οι ηχογραφήσεις αυτές προέρχονται από μια περίοδο κατά την οποία το συγκρότημα συμμετείχε σε μια ραδιοφωνική παραγωγή του Μαστοράκη. Ο δίσκος περιλαμβάνει διάφορες διασκευές όπως το Black is Black, το Don't Bring me Down, το Paint It Black και το Summer in the City.

Διαλύθηκαν το 1967 λίγο καιρό μετά την αποχώρηση του Ντέμη Ρούσσου, ο οποίος ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο αργότερα σχημάτισαν τους Aphrodite's Child.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίσκοι 45 στροφών

  • Do you wanna dance / When a man loves a woman - 1966
  • Σαν ήμουν στρατιώτης / Κάποιο αγόρι όπως κι εγώ λάτρευε Beatles και Rolling Stones - 1966

Δίσκοι

  • We Five - The Nico Mastorakis tapes, featuring Demis Roussos - 1978

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]