Wawel (εταιρεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wawel (εταιρεία)
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία
Κλάδοςβιομηχανία τροφίμων
Ίδρυση1898
ΈδραΚρακοβία, Πολωνία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Wawel Μ.Ε. (προφέρεται: Βάβελ) είναι εταιρεία παραγωγής προϊόντων ζαχαροπλαστικής, με έδρα την Κρακοβία της Πολωνίας. Η εταιρεία προσφέρει πολλές δεκάδες είδη προϊόντων, όπως: σοκολάτα, ράβδους σοκολάτας, γεμιστές σοκολάτες, κουτιά σοκολάτας, γκοφρέτες, δαμάσκηνα με σοκολάτα και καραμέλες. Τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά (περίπου 95% των πωλήσεων.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Hosta International AG, με έδρα το Μύνχενσταϊν της Ελβετίας, η οποία κατέχει το 52,13% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα κορυφαία προϊόντα της μάρκας Wawel είναι: μπάρες Danusia, σοκολάτες Malaga, Tiki Taki και Kasztanki, χειροποίητες καραμέλες, κ.α..

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Wawel είναι ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια ζαχαροπλαστικής στην Πολωνία. Η εταιρεία ζαχαροπλαστικής ιδρύθηκε από τον Άνταμ Πιασέτσκι το 1898. Στη συνέχεια, το 1910, ο Πιασέτσκι ξεκίνησε ένα εργοστάσιο σοκολάτας. Άνοιξε το πρώτο του εταιρικό κατάστημα σε οίκημα στην Κεντρική Πλατεία της Κρακοβίας.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το εργοστάσιο κρατικοποιήθηκε και το 1951 τρία εργοστάσια ζαχαροπλαστικής της Κρακοβίας συγχωνεύθηκαν - το Εργοστάσιο Γ. Πίσινγκερ και Σκα[1][2], το Εργοστάσιο Σούχαρντ και το Εργοστάσιο Wawel - σε μια επιχείρηση: Εργοστάσιο Ζαχαροπλαστικής Wawel.

Καραμέλες Michałki Białe, ένα από τα προϊόντα της μάρκας Wawel.

Το 1992, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης, το Εργοστάσιο Ζαχαροπλαστικής Wawel έγινε μετοχική εταιρεία. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο του 1997, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραχώρησε τις μετοχές της εταιρείας στη δημόσια διαπραγμάτευση. Οι μετοχές της ZPC Wawel SA πρωτοεμφανίστηκαν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας. Το 2005, η εταιρεία άλλαξε την επωνυμία της σε Wawel SA.

Το 2004, ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Ντομπτσίτσε. Μέχρι το 2006, η Wawel παρήγαγε τα προϊόντα της σε τρία εργοστάσια στην Κρακοβία, καθένα από τα οποία είχε εξειδικευμένο προφίλ παραγωγής. Στο εργοστάσιο στην οδό Βροτσουάφσκα (Wrocławska), παρήχθησαν κυρίως γεμιστά σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και μπάρες σοκολάτας. Το εργοστάσιο στην οδό Μασάρσκα (Masarska) παρήγαγε γεμιστές σοκολάτες, σοκολάτες με πρόσθετα, καραμέλες και κακάο. Το εργοστάσιο στην οδό Κάτσικ (Kącik) παρήγαγε κυρίως προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως γκοφρέτες και καραμέλες.

Το 2006, ολοκληρώθηκε μια νέα επένδυση στο Ντομπτσίτσε, όπου μεταφέρθηκε ολόκληρη η παραγωγή. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το ISO 9001.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ADRESARZ-INFORMATOR ORAZ PRZEWODNIK PO KRAKOWIE (PDF). Kraków: WYDAWN. PRZEGLĄDU INFORMACYJNO-OGŁOSZENIOWEGO J. BRUNELIK i ST. KRACZEK. σελ. 118. 
  2. SPIS ABONENTÓW SIECI TELEFONICZNYCH PAŃSTWOWYCH I KONCESJONOWANYCH W POLSCE (Z WYJĄTKIEM M. ST. WARSZAWY) na 1939 r (PDF). Warszawa: PAŃSTWOWE PRZEDSIĘBIORSTWO „POLSKA POCZTA, TELEGRAF I TELEFON”. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]