Μετάβαση στο περιεχόμενο

W.I.T.C.H.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξώφυλλο της ιταλικής έκδοσης του περιοδικού

Το W.I.T.C.H. είναι ιταλική νεανική σειρά κόμικς φαντασίας που δημιουργήθηκε από την σεναριογράφο Elisabetta Gnone, τον εικονογράφο Alessandro Barbucci και τη σύζυγό του, εικαστική καλλιτέχνιδα Barbara Canepa. Εκδόθηκε για πρώτη φορά από τη Disney Italia τον Απρίλιο του 2001. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, το W.I.T.C.H. είχε εκδοθεί σε περισσότερες από 65 χώρες.[1] Το τελευταίο τεύχος του κόμικ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012, ολοκληρώνοντας τη σειρά, στο τεύχος 139.[2]

Ο τίτλος του περιοδικού (που μεταφορικά παραπέμπει στη μαγεία, από την αγγλική λέξη "witchcraft") είναι ακρωνύμιο των αρχικών των ονομάτων των πρωταγωνιστριών, Will, Irma, Taranee, Cornelia και Hay-Lin. Η πλοκή του αφορά ζητήματα της εφηβικής ηλικίας, όπως επίσης και την αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του καλού, που εκπροσωπούν οι ηρωίδες, με το κακό, το οποίο εκφράζουν διάφορες σκοτεινές φυσιογνωμίες.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το W.I.T.C.H. εκδόθηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2002 από την εκδοτική εταιρεία Νέα Ακτίνα του οίκου Τερζόπουλου.[3] Έως και το Σεπτέμβριο του 2009 (τεύχος 83), που η έκδοσή του ανεστάλη προσωρινά, το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μηνιαία βάση, με τιμή 3 ευρώ και 76 σελίδες για τα πρώτα 45 τεύχη, και 68 σελίδες για τα τεύχη 46-83. Το επόμενο τεύχος (τεύχος 84, Ιανουάριος 2010) κυκλοφόρησε στις 23 Δεκεμβρίου 2009, σε μικρότερες διαστάσεις και 180 σελίδες, σε τριμηνιαία συχνότητα έκδοσης. Ωστόσο, από το τεύχος 86 (Ιούλιος 2010), αναγγέλθηκε η επάνοδος σε δίμηνη συχνότητα έκδοσης, όπως ειπώθηκε "λόγω απαίτησης χιλιάδων αναγνωστριών", με 116 σελίδες. Η έκδοση του κόμικ τελικά τερματίσθηκε στο τεύχος 91, το Μάιο του 2011.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης

Την ομάδα των W.I.T.C.H. αποτελούν η Will Vandom, η αρχηγός της ομάδας και φρουρός που ελέγχει την ενέργεια και την πεμπτουσία, η Irma Lair, φρουρός η οποία ελέγχει το νερό, η Taranee Cook, φρουρός που ελέγχει τη φωτιά, η Cornelia Hale, φρουρός που ελέγχει τη γη, και η Ηay Lin, φρουρός που ελέγχει τον αέρα.

Στη σειρά εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η γιαγιά της Hay Lin, Yan-Lin, η οποία είναι επίσης πρώην φρουρός του Κάντραχαρ και εξουσίαζε τον αέρα, και ο Caleb, το φλερτ της Cornelia και αρχηγός αντιστασιακής ομάδας που εναντιώνεται στον Πρίγκιπα Phobos.

Πριν από τις W.I.T.C.H. υπήρχαν άλλες φρουροί, οι C.H.Y.K.N., που φρόντιζαν για την ισορροπία των δυνάμεων της Φύσης. Αυτές ήταν οι Cassidy, πρώην κάτοχος της δύναμης του Νερού και κάτοχος της Καρδιάς του Καντραχάρ, η Halinor, πρώην κάτοχος της δύναμης της Φωτιάς, που αργότερα εντάχθηκε στο Συμβούλιο του Καντραχάρ, η Yan Lin, πρώην κάτοχος της δύναμης του Αέρα, η Kadma, πρώην κάτοχος της δύναμης της Γης και η Νerissa, πρώην κάτοχος της Καρδιάς του Καντραχάρ και πρώην Φρουρός της Πεμπτουσίας. Η Καρδιά δόθηκε στην Cassidy, καθώς η δύναμη της Καρδιάς άρχισε να τη διαφθείρει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Fact Book 2005» (PDF). The Walt Disney Company. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  2. «Il sito ufficiale di W.I.T.C.H. Magazine - Il Blog del Direttore». web.archive.org. 5 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «W.i.t.c.h. by NEA AKTINA A.E. < Greece @ Disney Comics Worldwide». www.wolfstad.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]