VLOSPA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Vlospa)
VLOSPA
Ιδιότηταράπερ
Είδος τέχνηςΡαπ μουσική

Ο VLOSPA είναι Έλληνας ράπερ γαλλικής καταγωγής, ο οποίος δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Ελλάδα.[1][2] Γενήθηκε στην Νίκαια Γαλλίας στις 21 Απριλίου του 1995.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, ο VLOSPA μεγάλωσε μεταξύ της Νίκαιας της Γαλλίας και της Καλαμαριάς, προαστίου της Θεσσαλονίκης.[3][2] Ως μισός Γάλλος και μισός Έλληνας, ο Vlospa έζησε σχεδόν για μία δεκαετία στη Νίκαια της Γαλλίας όπου και ηχογράφησε τα πρώτα του σινγκλ. Βαθιά συνδεδεμένος με την Γαλλική χιπ-χοπ κουλτούρα, μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως, από μικρή ηλικία ο Vlospa άρχισε να δουλεύει πάνω στην μίξη Γαλλικής με Ελληνική ραπ με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πράγμα που άλλωστε τον έκανε γνωστό εν πρώτοις στην Ελλάδα.

Χάρη στον αμφίγλωσσο στίχο του δεν άργησε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες του σιναφιού με τα σινγκλ του στο Spotify & το YouTube να συγκεντρώνουν πάντα εκατομμύρια ακροάσεις & προβολές, μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους. Αυτό μάλιστα κορυφώθηκε και με το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ "Mektoub" που αποτελεί το τέλειο κροσόβερ στριτ στάιλ και φινέτσας.[3][4][2]

Τα γυαλιά ηλίου είναι το σήμα κατατεθέν του Vlospa και τα φοράει σε κάθε συναυλία και πρόμο φωτογράφιση, όπως και σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Τα “Mektoub Sunglasses”[5] που κυκλοφόρησε με την Die Nasty έγιναν ανάρπαστα στο κοινό του δημοφιλούς καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα την γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων τους.

Μια σημαντική στιγμή τόσο για την μουσική πορεία του Vlospa όσο και για την ελληνική rap, αποτελεί η συνεργασία του με τον δημοφιλή Βρετανό παραγωγό Fumez the Engineer. Ο Vlospa μαζί με τον Nume εμφανίζονται στο σόου του Fumez The Engineer: Plugged Ιn. Στο συγκεκριμένο σόου του έχουν φιλοξενηθεί μερικά από τα κορυφαία ονόματα της Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Αυτό το άνοιγμα στην Ευρώπη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνόφωνη ραπ, αφού όσες συνεργασίες έχει γίνει μέχρι τώρα ήταν κυρίως με Βαλκάνιους καλλιτέχνες.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Veni Vidi Votsi (2018)
  • Mektoub (2020)
  • Mektoub 2 (2023)

Ο Vlospa «έσκασε» νέο άλμπουμ με τίτλο «Mektoub 2»[6], τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του album «Mektoub» (2020). Ο δίσκος κυκλοφόρησε την σήμερα Παρασκευή (05/05) από Minos EMI, a Universal Music Company[7] και αποτελείται από 12 κομμάτια με τη μουσική παραγωγή να υπογράφουν οι Oge, Voluptyk, BeTaf, Solid, Simpy, Rigasbeats & Almess Beats.

Στο «Mektoub 2» συμμετέχουν με τη σειρά του tracklist οι V9, ΛΕΞ, Strat & Bloody Hawk. Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον BeTaf, ενώ σε ρόλο executive producer ήταν ο Oge[8].

Υπενθυμίζεται πως ο Vlospa μας είχε προϊδεάσει για την κυκλοφορία του δίσκου με ένα επικό και αρκετά χιουμοριστικό teaser video. Ο Vlospa ετοίμασε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του άλμπουμ του ένα ξεχωριστό teaser video[9] για τη νέα του δισκογραφική δουλειά, ο οποίο και κατέκλυσε τα social media. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κινηματογραφική δουλειά σε σκηνοθεσία του Φωκίωνα Μπόγρη και με executive producer τον αγαπημένο σε όλους ΛΕΞ.

Στο βίντεο αυτό, παρακολουθούμε έναν fake Vlospa να προσπαθεί να πείσει τον CEO της νέας του δισκογραφικής εταιρεία σχετικά με το project που ετοίμασε, αναλύοντας κάποια από τα upcoming hits του album που αφορούν συνεργασίες με τους ΛΕΞ, Bloody Hawk & Strat. Στο τέλος του βίντεο και ενώ όλη η πλοκή έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά τόσο στον head της δισκογραφικής όσο και στο κοινό που το παρακολουθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό το meeting, οι πραγματικοί VLOSPA, ΛΕΞ, Bloody Hawk και Strat «εισβάλλουν» αναπάντεχα στο γραφείo σαν Avengers και επιβεβαιώνουν πως αυτό που έρχεται… σίγουρα δεν το περιμένεις!

Ο ανατρεπτικός Vlospa έχει αποδείξει πως ξέρει όσο κανένας άλλος να ελίσσεται ηχητικά σε όλα τα είδη, και στο teaser video ο δημοφιλής εκπρόσωπος της εγχώριας ραπ σκηνής «παίζει» με εξαιρετικά χιουμοριστικό τρόπο με τις ισορροπίες του τι πρακτικά θα μπορούσε να πρεσβεύει ως καλλιτέχνης -μιας και όλα αυτά τα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε μοναδικά αποτελέσματα-, και διεγείρει την περιέργειά μας σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτόν από το νέο δισκογραφικό του εγχείρημα, αφήνοντας ένα σασπένς για το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου.

Θα μπορούσε ο Vlospa να έχει ένα mainstream trap track με τον Bloody Hawk, ένα summer hit με τον ΛΕΞ και ένα κομμάτι κοινωνικού προβληματισμού με τον Strat;

Το 2023 συμμετείχε και στο μουσικό άλμπουμ του παραγωγού Beats Pliz, "Arte Povera"[10] με το τραγούδι Pole Position in D Minor.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Τάσος Μπουγάς στο νέο video clip του VLOSPA μας δείχνει πώς γίνεται». Provocateur. 23 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Το νέο ελληνικό ραπ: Τα 30 πρόσωπα που πρέπει να ξέρεις». LiFO. 5 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 Κωνσταντάρας, Αντώνης (16 Ιουλίου 2018). «Ο Vlospa Χώνει Ρίμες και στα Γαλλικά, Αφήνοντας Ράπερ «να Ψάχνουν Δουλειά»». VICE. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  4. Πολυμενέας, Γιώργος (24 Οκτωβρίου 2020). «O VLOSPA κυκλοφόρησε το "Big Moves vol. 1" και η Θεσσαλονίκη είναι μικρή για να τον χωρέσει». Provocateur. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  5. Nasty, Die. «VLOSPA – MEKTOUB SUNGLASSES». https://dienasty.gr/.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  6. neolaia.gr team, neolaia (05/05/23). «Vlospa: Κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ με τίτλο «Mektoub 2»». https://www.neolaia.gr/.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  7. Βλαχοπούλου, Γεωργία (26/04/23). «Αυτός ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης εντάχθηκε στο δυναμικό της MINOS EMI». https://www.yupiii.gr.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  8. «VLOSPA – "Mektoub 2" | Το νέο album του Ελληνογάλλου ράπερ μόλις κυκλοφόρησε!». https://mikrofwno.gr/. 06/05/23.  |first1= missing |last1= in Authors list (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  9. «VLOSPA: Συμμετοχές από ΛΕΞ, Bloody Hawk & Strat στο teaser video του νέου του album». https://www.newsbreak.gr. 25/04/23.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  10. Hulot, M (23/12/23). «O απόλυτος μουσικός θρίαμβος του Σαλονικιού Beats Pliz και του «Arte Povera»». https://www.lifo.gr/. LiFO.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)