TV Azteca

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Tv Azteca)
TV Azteca, S.A.B. de C.V.
Νομική μορφήSociedad Anónima Bursátil de Capital Variable
ΕισηγμένηBMV: AZTECACPO
BMAD: XTYZ
ΚλάδοςΜέσα μαζικής ενημέρωσης
ΠροκάτοχοςImevisión (1983)
Ίδρυση2 Αυγούστου 1993
ΙδρυτήςΡικάρντο Σαλίνας Πλιέγο
ΈδραΠόλη του Μεξικού, Μεξικό
ΘυγατρικέςAzteca Deportes
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η TV Azteca, S.A.B. de C.V. ή TV Azteca είναι ένας όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Μεξικό και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε αυτή τη χώρα και επίσης ένα από τα μεγαλύτερα στη Λατινική Αμερική, ιδρύθηκε από τον Ρικάρντο Σαλίνας Πλιέγο το 1993, όταν εξαγόρασε την πρώην ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Imevisión, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι, Ανήκει στην Grupo Salinas και ιδιοκτήτης της είναι ο Ρικάρντο Σαλίνας Πλιέγο και πρόεδρος ο Βενιαμίν Σαλίνας Σάντα.

Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος πολυμέσων στο Μεξικό μαζί με την Televisa και την Grupo Imagen.[1][2]

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TV Azteca μεταδίδεται στις περισσότερες χώρες της Αμερικής, εκτός από τη Νικαράγουα, την Κούβα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Αντίλλες και τον Εκουαδόρ, ενώ στην Ευρώπη μεταδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία και στην Ασία έχει παρουσία στην Ιαπωνία.

Στο Μεξικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μεξικό, έχει 4 τηλεοπτικά κανάλια, τα Azteca Uno, Azteca 7, A Más και adn40, που μεταδίδονται σε όλες τις πολιτείες του Μεξικού

Διεθνώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταδίδεται το κανάλι Azteca América, έχει επίσης το TV Azteca Guatemala που λειτουργεί στη Γουατεμάλα και το Azteca Honduras στην Ονδούρα, το μόνο κανάλι που μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη είναι το Clic, Περιλαμβάνει επίσης τα κανάλια Cinema (αφιερωμένο σε ταινίες του Κλασικού Μεξικανικού Κινηματογράφου), Corazón (αφιερωμένο σε σαπουνόπερες), Mundo (αφιερωμένο σε ποικίλη ψυχαγωγία) και το Χιλιανό κανάλι Funbox (κανάλι σειρών κινουμένων σχεδίων), τα οποία διαχειρίζεται η TV Azteca Internacional TV de Paga.[3]

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τηλεοπτικός σταθμός είναι περισσότερο γνωστός για τα ριάλιτι και τις σαπουνόπερες του, Η Γυναικείο βλέμμα υπήρξε η πιο επιτυχημένη τηλενουβέλα του τηλεοπτικού σταθμού, Άλλες διάσημες τηλενουβέλες είναι το Έρωτας υπό κράτηση και το Όταν θα είσαι δικός μου. Αν και επί του παρόντος δεν παράγει πλέον σαπουνόπερες, και είναι αφοσιωμένος μόνο στην παραγωγή πρωτότυπων σειρών και άλλων παραγωγών, οι πιο γνωστές παραγωγές είναι οι La Voz... México, La Academia και Exatlón México.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «TV Azteca». Grupo Salinas. 
  2. «TV Azteca, Mexico's Second-Largest Mass Media Company, Replatforms on Brightspot». Perfect Sense. 26 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2020. 
  3. «AZ TV lanzará tres de sus señales de pago en Chile a través de VTR». Cine & Tele. 9 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]