Tribunus Laticlavius

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Tribunus Laticlavius (ελλην. τριβούνος με τις πλατιές λωρίδες [σημ. 1]) ήταν στρατιωτικό αξίωμα της Αρχαίας Ρώμης. Ήταν το δεύτερο ιεραρχικά άτομο μετά από τον απεσταλμένο της λεγεώνας (legatus legionis). Συνολικά οι στρατιωτικοί τριβούνοι μίας λεγεώνας ήταν έξι και ο συγκεκριμένος θεωρείτο προϊστάμενός τους. Ήταν πάντα από την τάξη των πατρικίων και καταγόταν από τις επιφανέστερες οικογένειες της πόλης.

Ένας άνδρας από την τάξη των συγκλητικών μπορούσε να ξεκινήσει τη στρατιωτική του σταδιοδρομία έχοντας συμπληρώσει τα είκοσί του χρόνια από τη θέση του tribunus laticlavius μίας λεγεώνας, πιθανώς σε κάποια επαρχία όπου ένας συγγενής ή άλλος μέντοράς του ήταν κυβερνήτης. Οι διακανονισμοί γίνονταν είτε από τους ίδιους τους νεαρούς υποψήφιους, είτε από τον κύκλο γνωριμιών τους εκ μέρους τους, χωρίς να εμπεριέχει η διαδικασία κάποιο είδος κοινωνικής αποδοκιμασίας.

Η θητεία του κρατούσε υπό κανονικές συνθήκες έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο. Ακολούθως ο συγκλητικός λάμβανε μία σειρά από πολιτικά αξιώματα, προτού λάβει το αξίωμα τού απεσταλμένου (legatus) μίας λεγεώνας.

Από την εποχή τού πρώτου Αυτοκράτορα Αυγούστου, η επαρχία της Αιγύπτου θεωρείτο προσωπική περιουσία του μονάρχη -καθώς ο ίδιος ο Αύγουστος την είχε αποσπάσει από την τελευταία της βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ΄– και έτσι αυτή δεν ακολουθούσε το διοικητικό πρότυπο των άλλων επαρχιών. Κατ’ επέκταση δεν υπήρχε tribunus laticlavius στην Αίγυπτο.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι πλατιές λωρίδες ήταν δυο κάθετες λωρίδες, πορφυρού χρώματος που κοσμούσαν τον χιτώνα και υποδείκνυαν ότι το άτομο ανήκε στην ανώτερη κοινωνική τάξη συγκλητικών.

Πηγή:

  • Pat Southern, «The Roman Army, A Social & Institutional History», Oxford University Press US, 2007 ISBN 0-19-532878-7