Χιτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πήλινο αγαλματίδιο έφηβου Μεκεδόνα με με χιτώνα , μανδύα και καύκαλο (3ος αι. π.Χ.)

Ο χιτώνας ή χλαίνα ήταν αρχαίο ελληνικό ένδυμα. Διακρύνουμε τον δωρικό και τον ιωνικό ρυθμό. Ο δωρικός χιτώνας, κοινώς «χλαίνη» ήταν κυρίως ανδρικό ένδυμα. Ήταν υφασμένος από μαλί. Τον φορούσαν στον αριστερό ώμο, ενώ κούμπωνε επάνω από το δεξί ώμο με παραμάνα αφήνωντας το δεξί μέρος του σώματος γυμνό.

Ο ιωνικός χιτώνας ήταν μακρύτερος από τον δωρικό[1] και ήταν υφασμένος από λινάρι. Ήταν μακρόστενο πανί με άνοιγμα για το κεφάλι. Έπεφτε και στους δύο ώμους προς τα κάτω και κουμπωνόταν δεξιά και αριστερά.

Στους ομηρικούς χρόνους, ο χιτώνας ήταν κυρίως ανδρική μόδα[1], ενώ οι γυναίκες ντύνονταν με τον πέπλο. Ο δωρικός χιτώνας έγινε και πάλι δημοφιλής κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι ελεύθεροι άνδρες τον ντύνονταν σε όλο το σώμα, ενώ οι σκλάβοι και οι απλοί εργάτες τον ντύνονταν «εξωμίς», αφήνοντας δηλαδή το δεξιό μπράτσο γυμνό για να μην εμποδίζει την εργασία. Ο χιτώνας των εργατών, των αγροτών και των πολεμιστών ήταν πάντα κοντός ενώ αντιθέτως, οι ιερείς και οι ηνίοχοι φορούσαν μακρύ χιτώνα, ο οποίος ονομαζόταν «ποδήρης».[1] Κατά την αρχαϊκή περίοδο ξεκίνησε η χρήση του χιτώνα και από τις γυναίκες.[1]

Κούμπωμα χιτώνα δωρικού ρυθμού με ζώνη

Εκτός από τον απλό χιτώνα υπήρχε και μακρύτερος, ο λεγόμενος διπλός, ο οποίος είχε διπλό μήκος. Την ημέρα ντύνονταν διπλωμένος, ενώ τη νύχτα χρησίμευε ως σκέπασμα στον ύπνο. Ο μακρύς γυναικείος χιτώνας, που ήταν μακρύτερος από τον ανδρικό έδενε με ζώνη και σχημάτιζε δίπλωμα, τον κόλπο, κάτω από το στήθος ή στη μέση, ανάλογα με το ύψος που έδενε η ζώνη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πάνω από τον χιτώνα φορούσαν Ιμάτιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Παπαντωνίου, Ιωάννα (2000). Η Ελληνική ενδυμασία. Από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, σελ. 54. ISBN 960-7059-10-7. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Chiton" Encyclopædia Britannica
  • Erika Thiel: Geschichte der Mode. Von den Anfängen bis zur Gegenwart. Augsburg 1990, 7. Auflage, S. 22

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα