Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Nikosguard

BILL1 (συζήτησησυνεισφορές)

Nikosguard Καλησπέρα, παρατήρησα ότι αναιρέσεις επεξεργασίες μου στα Βικιδεδομένα όπου συγχώνευσα το λήμμα Συκιά Εμμανουήλ Παππά Σερρών με τα αντίστοιχα λήμματα στην βουλγαρική και την σλαβομακεδονική βικιπαίδεια. Αν είναι δυνατόν, απάντησέ μου στο πού βρήκες λάθος τις επεξεργασίες μου, Ευχαριστώ. BILL1 (συζήτηση) 14:44, 29 Ιουνίου 2022 (UTC)

Nikosguard (συζήτησησυνεισφορές)

@BILL1 Δεν συγχώνευσες λήμματα αλλά αντικείμενα των Wikidata. Τα δύο αντικείμενα (το Συκιά Αμφίπολης Σερρών και το Συκιά Μετάλλων Σερρών) αφορούν δύο διαφορετικούς οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς δήμους, έχουν διαφορετικό κωδικό ΕΛΣΤΑΤ, διαφορετικό κωδικό Geonames ακόμα και από τον χάρτη του κάθε ενός μπορείς να δεις ότι πρόκειται για διαφορετικούς οικισμούς.

Σε καμία περίπτωση λοιπών τα δύο αντικείμενα δεν πρέπει να συγχωνευτούν.

Αυτό που ήταν λάθος, και προφανώς σε μπέρδεψε, είναι ότι τα λήμματα των άλλων γλωσσών θα πρέπει να μετακινηθούν στο σωστό αντικείμενο των Wikidata. Το οποίο θα κάνω αμέσως και μπορείς να δεις το αποτέλεσμα.

Να σημειώσω εδώ ότι συζητήσεις που αφορούν τα Wikidata πρέπει να γίνονται στα Wikidata και όχι εδώ. Εάν κάποιος ο οποίος συνεισφέρει στα Wikidata και έχει αντίρρηση γι’ αυτά που κάνουμε, πως μπορεί να γνωρίζει ότι υπάρχει σε κάποιο από τα εκατοντάδες εγχειρήματα Wikimedia σχετική συζήτηση για το θέμα;


Καλή συνέχεια!

BILL1 (συζήτησησυνεισφορές)

Nikosguard Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που εννοούσα κι εγώ ήταν αντικείμενα των Βικιδεδομένων. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι οικισμοί Συκιά Εμμανουήλ Παππά Σερρών (η Συκιά Μετάλλων Σερρών όπως την λες) και Συκιά Αμφίπολης Σερρών είναι δύο εντελώς διαφορετικοί οικισμοί. Άλλωστε, όταν έκανα τις επεξεργασίες μου, το λήμμα Συκιά Εμμανουήλ Παππά Σερρών εμφανιζόταν μαζί με τα αντίστοιχά του στην βουλγαρική και την σλαβομακεδονική βικιπαίδεια, και το ίδιο συνέβαινε με το λήμμα Συκιά Αμφίπολης Σερρών. Ωστόσο, αν δεν κάνω λάθος, για το λήμμα Συκιά Εμμανουήλ Παππά Σερρών υπήρχαν δύο αντικείμενα στα Βικιδεδομένα, ένα αυτό που περιελάμβανε το ελληνικό λήμμα, και ένα αυτό με τα δύο ξένα λήμματα. Εκεί νομίζω ότι χρειαζόταν συγχώνευση. Το επισημαίνω γιατί ελπίζω ότι έχω καταλάβει σωστά την λειτουργία του εγχειρήματος των Βικιδεδομένων και επειδή θέλω να προσπαθήσω να συνεισφέρω, αν και βλέπω ότι διαφέρει από την Βικιπαίδεια. Ελπίζω ότι η συγχώνευση που θα κάνω τώρα στα δύο αντικείμενα των Βικιδεδομένων για την Συκιά Αμφίπολης Σερρών, να μην είναι λανθασμένη, ώστε να μην σε ξαναβάλω σε κόπο. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. BILL1 (συζήτηση) 15:35, 30 Ιουνίου 2022 (UTC)

Nikosguard (συζήτησησυνεισφορές)

@BILL1 Επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω σωστά την απορία σου παραπάνω, θα προσπαθήσω να εξηγήσω αναλυτικότερα για ποιο λόγο δεν έπρεπε να συγχωνευτούν τα δύο αντικείμενα.

Υπήρχαν δύο αντικείμενα:

το Q41526841 (Συκιά Εμμανουήλ Παππά Σερρών)

και το Q3405777 (Συκιά Αμφίπολης Σερρών)

Αυτά τα δύο αντικείμενα (ανεξάρτητα από το ποια λήμματα της Βικιπαίδειας είναι συνδεδεμένα με αυτά) δεν πρέπει να συγχωνευτούν γιατί αφορούν δύο ξεχωριστούς οικισμούς.

Και πως καταλαβαίνω ότι αφορούν δύο ξεχωριστούς οικισμούς;

Το καταλαβαίνω διαβάζοντας τις δηλώσεις του αντικειμένου οι οποίες, ουσιαστικά, αποτελούν τα δεδομένα του συγκεκριμένου αντικειμένου και μας δίνουν πληροφορίες γι' αυτό.

Στην προκειμένη περίπτωση τα δύο αντικείμενα  έχουν διαφορετικό κωδικό ΕΛΣΤΑΤ, διαφορετικό κωδικό Geonames, διαφορετικές συντεταγμένες κτλ. Τα δεδομένα τους δηλαδή είναι διαφορετικά.

Μα, τότε, γιατί το ελληνικό λήμμα της Βικιπαίδειας είναι συνδεδεμένο με το ένα αντικείμενο και τα άλλα ξενόγλωσσα λήμματα με το άλλο;

Ε! εκεί είναι το λάθος. Kάποιο ή κάποια από τα λήμματα της Βικιπαίδειας είναι συνδεδεμένα με λάθος αντικείμενο των Wikidata!

Και πως το διορθώνω;

Αφαιρώ τους συνδέσμους της Βικιπαίδειας από το λάθος αντικείμενο των Wikidata και τους συνδέω με το σωστό αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση δεν συγχωνεύω τα δύο αντικείμενα.

Τι θα γίνει δηλαδή εάν συγχωνευτούν; Που είναι το πρόβλημα;

Εάν συγχωνευτούν οι δηλώσεις του νέου κοινού αντικειμένου θα έχουν λάθος ή ασυνάρτητες πληροφορίες. Ε! αυτό δεν το θέλουμε στα Wikidata.

Ελπίζω να βοήθησα!

(Σχετικά με την νέα συγχώνευση που έκανες, θα το δω. Νομίζω όμως ότι μπορείς να το δεις και εσύ με νέα οπτική που σου περιγράφω παραπάνω)

Καλή συνέχεια!

 

Απαντήστε στο "Συγχώνευση στα Βικιδεδομένα"