The Wolf and the Lion

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"The Wolf and the Lion"
Επεισόδιο Game of Thrones
Επεισόδιο νο.Σειρά 1
Επεισόδιο 5

ΣκηνοθεσίαΜπράιαν Κερκ
ΣενάριοΝτέιβιντ Μπένιοφ
Ντ. Μπ. Γουάις
ΜουσικήΡαμίν Τζάβαντι
ΦωτογραφίαΜάρκο Ποντεκόρβο
ΜοντάζΦράνσις Πάρκερ
Πρώτη προβολή15 Μαΐου 2011
Διάρκεια55 λεπτά[1]
Guest εμφανίσεις
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Cripples, Bastards, and Broken Things"
Επόμενο →
"A Golden Crown"

To "The Wolf and the Lion" είναι το πέμπτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν της μεσαιωνικής - φανταστικής τηλεοπτικής σειράς του HBO, Game of Thrones, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου του 2011. Το σενάριο του επεισοδίου γράφτηκε από τους δημιουργούς της σειράς Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Γουάις και σκηνοθετήθηκε από τον Μπράιαν Κερκ.[2]

Η πλοκή του επεισοδίου περιστρέφεται γύρω από τον Eddard Stark και της έρευνες του, σχετικά με τον θάνατο του προηγούμενου «Hand». Η έρευνες σχετικά με αυτό φτάνουν σε ένα τέλος, μετά τις αποκαλύψεις περί σκευωριών για εξουσία. Στο ενδυάμεσο, μεγάλο γεγονός του επεισοδίου είναι η σύλληψη του Tyrion Lannister από την Catalyn Stark. Ο τίτλος του επεισοδίου αναφέρεται στα εμβλήματα των δύο οίκων των Lannister και των Stark, όπου οι πρώτου έχουν ως έμβλημα ένα λιοντάρι και οι δεύτεροι έναν λύκο, προμηνύοντας έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ τους.

Το επεισόδιο γενικά απέσπασε θετικές κριτικές, από τους κριτικούς, κυρίως για την πλοκή του, αλλά και τις ερμηνείες του,[3] ενώ του πιστώθηκε ότι ήταν το καλύτερο επεισόδιο της σειράς, μέχρι εκείνη τη φάση.[4] Στην πρώτη του προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφερε να φτάσει σε υψηλούς αριθμούς τηλεθέασης, ξεπενρώντας τους 2,5 εκατομμύρια θεατές.[5] Επίσης, το επεισόδιο υπήρξε υποψήφια στα Primetime Creative Arts Emmy Awards, στην κατηγορία Outstanding Stunt Coordination, για τη δουλειά του Πολ Τζένινγκς.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Game of Thrones 05». HBO. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2017. 
  2. «Episode Guide». Winter is Coming.net. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2011. 
  3. Ryan, Maureen. «Review: With 'Game of Thrones,' HBO Attempts to Live the Fantasy». Aol TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2011. 
  4. Fowler, Matt. «Game of Thrones: "The Wolf and the Lion" Review». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2011. 
  5. Seidman, Robert (18 Μαΐου 2011). «Sunday Cable Ratings: Heat/Bulls Slam Dunks + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. 
  6. «Game Of Thrones». Emmys.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]