The Skelters

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Skelters
Skelters Live στη Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες
ΚαταγωγήΕλλάδα
EίδοςΠοπ ροκ, Ροκ
Μουσικά όργαναΦωνητικά, τύμπανα
κιθάρα, μπάσο
Παρουσία1996 - σήμερα
ΜέληΆγγελος Χαραβιτσίδης (Φωνή, Κιθάρα, Πιάνο)
Δανιήλ Χαραβιτσίδης (Ντράμς, Κρουστά, Φωνητικά, Πιάνο)
Κωστής Βογιατζόγλου (Κιθάρα, Φωνητικά, Μπάσο, Πλήκτρα)
Θοδωρής Νικολάου (Μπάσο)
Πρώην μέληΣταύρος Αμανατίδης (Κιθάρα, Φωνητικά, Μπάσο, από το 2001 έως το 2016)
Ιστότοπος
http://theskelters.com

Οι "Skelters" είναι ελληνικό αγγλόφωνο συγκρότημα, αποτελούμενο από τους Άγγελο Χαραβιτσίδη (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο), Δανιήλ Χαραβιτσίδη (ντραμς, φωνητικά), Κωστή Βογιατζόγλου (κιθάρα, φωνητικά, μπάσο, πλήκτρα) και Θοδωρή Νικολάου (μπάσο). Δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 1996 από τα δυο αδέρφια Άγγελο και Δανιήλ Χαραβιτσίδη.[1] Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.[2] Ενδεικτικά, συγκροτήματα και καλλιτέχνες που τους έχουν επηρεάσει είναι οι Beatles, ο John Lennon, ο Elvis Presley, οι Queen και οι U2. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο: «Explain To Me» κυκλοφόρησε το 2009.[3]

Σύντομη Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία να ασχολούνται με τη μουσική, έχοντας ως κύρια πρότυπά τους, τους Βeatles καθώς και άλλους μεγάλους μουσικούς. Ο Άγγελος Χαραβιτσίδης και ο αδερφός του Δανιήλ, δημιούργησαν τους «Crickets» το 1997, αλλά το 2001 το όνομα άλλαξε σε «Skelters», μετά από μια ιδέα του Δανιήλ, ο οποίος επέλεξε το όνομα «Skelters» από το τραγούδι των Beatles «Helter Skelter».[4] Μέχρι το 2003 η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε αρκετές φορές, με τα δύο όμως αδέρφια να συνεχίζουν να αποτελούν τον κορμό του συγκροτήματος. Όλα αυτά τα χρόνια οι Skelters έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητες μουσικές σκηνές στη Θεσσαλονίκη ,στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχουν συμμετάσχει σε πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες και μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και έχουν τραγουδήσει σε διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η συνεργασία τους με καλλιτέχνες όπως οι ΖΖ Top, Nazareth, Iron Butterfly, Pavlov’s Dog, Steve Harley and Cockney Rebel, Louisiana Red, Puressence, Don Dokken, Paul Di'Anno τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη φήμη και αναγνωρισιμότητα.

Οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις (1998-1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση γίνεται το Μάιο του 1998 στο δημοτικό σχολείο των Ταγαράδων. Το Φεβρουάριο του 1999 είναι η πρώτη σπουδαία τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Jammin της ΕΤ3. Οι “Crickets”, όπως ονομάζονταν τότε, ήταν η πιο μικρή ηλικιακά μπάντα που τραγούδησε στο Jammin. Όταν το Μάιο φιλοξενούνται πάλι στην ίδια εκπομπή ο Σταύρος Αμανατίδης, το τρίτο μέλος των Skelters, είναι στην κιθάρα.

Μετέπειτα πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο διάστημα 1998-2000 έχουν γράψει ήδη τρία δικά τους τραγούδια. Το 2001 το όνομα Crickets αλλάζει σε Skelters από το τραγούδι των Beatles “Helter Skelter”. Επίσης, τη χρονιά αυτή οι εμφανίσεις τους αρχίζουν και γίνονται όλο και περισσότερες με σημαντικότερες αυτή στο Μεσόγειος live stage καθώς και αυτή στο Cafe Americain, όπου και παίζουν support στους Blues Wire. Το Μάρτιο του 2002 πραγματοποιούν μια συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, όπου ακούγονται και νέα δικά τους τραγούδια. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ηχογραφούν ένα δικό τους τραγούδι, το “Let’s go party”. Το Δεκέμβριο ηχογραφούν επίσης το “See How Much I Love You” .

Τον Ιούλιο του 2003 ηχογραφούν το “Now Is The Chance”, ένα καινούριο δικό τους κομμάτι και τον Σεπτέμβριο σειρά έχει το “It’s A Pity”. Τον Ιανουάριο του 2004 στο ενεργητικό των Skelters έρχεται να προστεθεί το τέταρτο μέλος τους, ο Θοδωρής Νικολάου, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα ο μπασίστας του συγκροτήματος. Τον ίδιο μήνα κάνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Elvis Presley στο Ξυλουργείο του Μύλου.[5] Τον Φεβρουάριο γίνεται η ηχογράφηση του “She’s A Liar”, ενός δικού τους Rock - Disco κομματιού.

Το 2005 οι τηλεοπτικές εμφανίσεις συνεχίζονται . Στις 30 Απριλίου και 1 Μαϊου στο Cafe Americain είναι για ακόμα μια φορά support στους Blues Wire. Στις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, το αφιέρωμα στον Elvis Presley, στο Ξυλουργείο του Μύλου, αναλαμβάνουν για ακόμα μια φορά οι Skelters. Στις 21 Μαρτίου, 11 Μαϊου και 28 Σεπτεμβρίου, και τις τρεις φορές στο Ξυλουργείο του Μύλου, πραγματοποιούν αφιέρωμα στους Beatles. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στους Queen και τον Freddie Mercury, ενώ το Δεκέμβριο κάνουν ένα live αφιέρωμα στο John Lennon. Και τα δυο αφιερώματα παρουσιάστηκαν στο Ξυλουργείο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικές εμφανίσεις, επίσης, ήταν και αυτές στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ 3, που έγιναν τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Το 2007 πραγματοποιούν και άλλα αφιερώματα, στους U2 και στους Beatles [6], ενώ παράλληλα κάνουν και άλλες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση τους μαζί με τον Louisiana Red και τους Blues Wire στον Μύλο Θεσσαλονίκης. Το Δεκέμβριο του 2008 οι Skelters εμφανίζονται ζωντανά στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα και παίζουν το δικό τους κομμάτι: «Let’s Go Party». Επίσης, ανοίγουν την συναυλία των Iron Butterfly στην Θεσσαλονίκη και παίζουν μαζί με τους Puressence και τον Paul Di’Anno.

Το 2009 και συγκεκριμένα στις 25 Μαϊου, κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο: «Explain To Me» από την Pan Vox.Το καλοκαίρι παίζουν στο River Party στο Νεστόριο στην Καστοριά[7]. Στις 24 Οκτωβρίου, ανοίγουν τη συναυλία των ZZ Top στην Αθήνα μπροστά σε κοινό 10.000 άτομων.[8] Στις 22 Δεκεμβρίου εμφανίζονται για ακόμα μια φορά στο Ράδιο Αρβύλα με το κομμάτι τους «She’s A Liar». Στις 30 του ίδιου μήνα κάνουν ένα πρωτότυπο αφιέρωμα Elvis Presley VS Beatles στο Μύλο της Θεσσαλονίκης. Τον Απρίλιο του 2010 κάνουν ένα αφιέρωμα στους Queen στο Μύλο Θεσσαλονίκης.Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγουν τη συναυλία των Pavlov's Dog στη Θεσσαλονίκη.Τον Ιούνιο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο τους official music video στο τραγούδι τους "See How Much I Love You". Στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από τη δολοφονία του John Lennon, κάνουν αφιέρωμα στο μέλος των Beatles στον Μύλο Θεσσαλονίκης.[9] Στις 9 Απριλίου του 2011, ανοίγουν τη συναυλία των Steve Harley και Cockney Rebel, στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη.Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφορεί το δεύτερο τους official music video στο ομότιτλο κομμάτι του πρώτου τους δίσκου "Explain To Me". Από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, το συγκρότημα εμφανιζόταν στο Blue Barrel, σε ένα από τα μεγαλύτερα live stages της Θεσσαλονίκης.Παράλληλα,από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι το Νοέμβριο του 2016 έκαναν συχνές live εμφανίσεις στον ιστορικό χώρο του Malt N Jazz,στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.Το 2016 αποχωρεί από το συγκρότημα ο Σταύρος Αμανατίδης και τον αντικαθιστά ο Κωστής Βογιατζόγλου.[10] Τον Οκτώβριο του 2016 κυκλοφορεί το πρώτο official video στο κομμάτι "Win This Fight" ,[11]ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2016 κυκλοφορούν το δεύτερο album τους με τίτλο "Revive". Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφορούν και το δεύτερο promo video στο κομμάτι τους "You Showed Me"[12], ενώ τον Mάιο του 2017 κυκλοφορούν το τρίτο promo video στο κομμάτι τους "What I'm Gonna Do".Στις 16 Ιουνίου 2017 εμφανίζονται στο Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους Nazareth.[13] Το 2019 για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης “Football, Το παιχνίδι της ανθρωπότητας” τους ζητείται και ηχογραφούν το κομμάτι "We Are The Champions" των Queen οπου και παιζόταν σε κάθε παράσταση.[14] Στις 29 Νοεμβρίου 2021, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του George Harrison δημοσιοποιούν στο Youtube το cover τους στο τραγούδι του "All Things Must Pass".[15] Τον Φεβρουάριο του 2022 δημοσιοποιούν ένα ακόμη studio cover τους στο youtube στο τραγούδι "Let Me Roll It" του Paul McCartney.[16] Στις 31 Αυγούστου 2022 κάνουν ένα ακόμα live αφιέρωμα στον Elvis Presley και στους Beatles στο "Παρά θίν’ αλός" στην Πλάζ Αρετσούς.[17]

Ιστορία και αναλύσεις τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια, που εμπεριέχονται στο πρώτο άλμπουμ των Skelters, “Explain To Me”, έχει το καθένα τη δική του ιστορία και γράφτηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι στίχοι των περισσοτέρων κομματιών είναι εμπνευσμένοι από την καθημερινότητα και από πραγματικά γεγονότα, που βίωσαν τα μέλη του συγκροτήματος. Λόγω των πολλών μουσικών επιρροών των Skelters, το κάθε τραγούδι έχει το δικό του στυλ.[18] Αναλυτικότερα, το πρώτο, με τίτλο «Let’s Go Party», είναι ένα καθαρά rock n’ roll κομμάτι, με ξεσηκωτική διάθεση και με εμφανείς τις επιρροές των Beatles, Little Richard, Deep Purple, Led Zeppelin και Kiss. Η μουσική του είναι γραμμένη από τον Άγγελο, ενώ οι στίχοι είναι από τον Άγγελο, τον Δανιήλ και τον Σταύρο. Το δεύτερο, «My Life Has Changed», είναι μια ερωτική μπαλάντα και πλησιάζει περισσότερο στο στυλ του John Lennon, του George Harrison και των Queen. Τη μουσική επιμελήθηκαν ο ‘Αγγελος και ο Σταύρος, ενώ τους στίχους ο Δανιήλ. Το επόμενο, «See How Much I Love You», το οποίο έχει γυριστεί και βίντεοκλιπ, είναι μια rock ερωτική μπαλάντα. Οι στίχοι του και η μουσική είναι γραμμένα από τον Άγγελο και είναι ένα κράμα από Beatles, U2 και Bon Jovi. Το τέταρτο και ομότιτλο κομμάτι «Explain To Me», είναι αφιερωμένο στη μεγαλύτερη μουσική επιρροή του συγκροτήματος, τον John Lennon, και μιλάει για την παγκόσμια ειρήνη και αγάπη.Τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο Άγγελος το 1998. Στη συνέχεια, σειρά έχει το «Now Is The Chance», ένα γρήγορο rock κομμάτι με τη μουσική να ανήκει στον ‘Αγγελο και τους στίχους στον Δανιήλ και στον Σταύρο. Το επόμενο, με τίτλο «She Is A Liar», είναι ένα dance funk rock κομμάτι, με φανερές επιρροές από Beatles, U2, Queen, αλλά και από τη δεκαετία του ’80 και σε μουσική του Άγγελου και στίχους του 'Αγγελου και του Δανιήλ. Το «It’s A Pity», είναι ένα blues rock τραγούδι, με στίχους από τον Δανιήλ , όπου και γίνεται αναφορά στους πληγωμένους άνδρες από τις γυναίκες. Οι επιρροές του είναι από Beatles, Gary Moore και Led Zeppelin. Το προτελευταίο, το «Corruption» είναι ένα σκληρό hard rock κομμάτι και αναφέρεται στη διαφθορά που υπάρχει στον κόσμο. Η μουσική είναι από τον ‘Αγγελο και οι στίχοι από τον Δανιήλ και τον Σταύρο. Το ένατο και τελευταίο,το «Journey», είναι ένα ορχηστρικό blues rock funk κομμάτι με επιρροές από Blues Wire και Stevie Ray Vaughan.[19] Συμπερασματικά, τα εννέα τραγούδια του δίσκου ποικίλλουν , έχοντας το καθένα τη δική του «μουσική προσωπικότητα» και τη δική του ιστορία.Οι επιρροές του δεύτερου τους δίσκου Revive βρίσκονται στους Beatles, U2, John Lennon και Oasis.[20] Πιο συγκεκριμένα, επιρροές για τα κομμάτια “Another Chance”,“What I’m Gonna Do”, “Nothing At All” και “Living Like I’m Dying” υπήρξαν οι U2, κυρίως στις κιθάρες και στην βασική φωνή. Για το κομμάτι “You Showed Me” επιρροή του Άγγελου υπήρξε το κομμάτι του John Lennon “How Do You Sleep” από τον δίσκο Imagine του 1971. Ενώ τα κομμάτια “Win This Fight” και “Stay With Me Tonight” είναι επηρεασμένα από τους Beatles και εδικότερα από τις τριφωνίες τους.[21] To τραγούδι "What I'm Gonna Do" είναι κυρίως σύνθεση του Άγγελου την οποία ξεκίνησε να δημιουργεί στο piano το καλοκαίρι του 2011, το 2014 προστέθηκαν και οι υπόλοιποι Skelters στο τελική σύνθεση του κομματιου, η μπασογραμμή που έγραψε ο Θοδωρής είναι επηρεασμένη απο τους U2.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια και βασική επιρροή των Skelters είναι οι βρετανοί Beatles. Ο John Lennon, αρχικά αποτέλεσε το μεγάλο πρότυπο του τραγουδιστή και ήταν η «αιτία» που ώθησε τον Άγγελο στη δημιουργία του συγκροτήματος. Οι Beatles έδωσαν το έναυσμα και αποτέλεσαν το θεμελιώδη λίθο για τη δημιουργία του συγκροτήματος. Εκτός όμως από αυτούς, μεγάλη επιρροή στους Skelters ασκούν και οι Queen, οι U2, οι Paul McCartney, οι George Harrison, ο Elvis Presley, οι Led Zeppelin, οι Rolling Stones, οι Bee Gees,[22] οι Aerosmith , ο Bruce Springsteen, ο Little Richard, οι Oasis, οι Bon Jovi και ο Tom Petty.[23] Παράλληλα όμως, με τις κύριες επιρροές, οι Skelters έχουν και κάποιες δευτερεύουσες, αλλά εξίσου σημαντικές με τις πρώτες. Η καθεμιά παίζει το δικό της ρόλο στις μουσικές αναζητήσεις των μελών. Oνόματα όπως οι Deep Purple, ο Bob Dylan, οι Pink Floyd, ο Roy Orbison, ο Steve Ray Vaughan, ο Eric Clapton και ο David Bowie προστίθενται στα μουσικά ακούσματα και στις μουσικές προτιμήσεις των Skelters. Τέλος, οι δεκαετίες ’60, ’70, ’80 καθώς και κάποια άλλα είδη μουσικής, όπως για παράδειγμα, blues, folk, disco, funk, progressive και alternative έρχονται να συμπληρώσουν τις μουσικές επιρροές τους.[24]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Studio Albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2009: Explain To Me

Το Explain To Me είναι το πρώτο άλμπουμ των Skelters.
Κυκλοφόρησε στις 25 Μαϊου 2009 από την Δισκογραφική εταιρεία Lyra/Pan-Vox.
Το άλμπουμ περιέχει τα παρακάτω κομμάτια:

1. Let's Go Party
2. My Life Has Changed
3. See How Much I LoveYou
4. Explain To Me
5. Now Is The Chance
6. She's A Liar
7. It's A Pity
8. Corruption
9. Journey

  • 2016: Revive

Στις 31 Οκτωβρίου 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των Skelters με τον τίτλο Revive, από την δισκογραφική εταιρεία New Dream Records. Το άλμπουμ περιέχει τα παρακάτω κομμάτια:

1. Win This Fight
2. Another Chance
3. Stay With Me Tonight
4. You Showed Me
5. Nothing At All
6. A Dream
7. Living Like I'm Dying
8. What I'm Gonna Do

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Skelters Short Bio». The Skelters. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Avopolis». Avopolis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. «Skelters Discography». The Skelters Discography. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Musicheaven». Musicheaven.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010. 
  5. «Skelters Long Bio». The Skelters. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Beatles Tribute». e-go.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  7. «ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ Skelters: Μουσική του σήμερα βγαλμένη από το χθες». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  8. «ZZ Top Support». Τα Νέα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010. 
  9. «John Lennon Tribute». MTV Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010. 
  10. Δούκα, Νίκη· Δούκα, Νίκη (3 Φεβρουαρίου 2019). «The Skelters: "Μας έχουν πει πάρα πολλές φορές ότι εάν ζούσαμε Αγγλία θα ήμασταν από τα πρώτα ονόματα" | Συνεντεύξεις». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  11. «THE SKELTERS Rock με Διεθνές Διαβατήριο! - AthensCalling.gr» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  12. «Το δεύτερο video από το "Revive" παρουσιάζουν οι Skelters». Rocking.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  13. «Nazareth, The Skelters @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη». Rocking.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  14. «We Are The Champions: Το νέο cover των Skelters». CultureNow.gr. 12 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  15. «Δείτε το νέο video των Skelters στο "All Things Must Pass" του George Harrison των Beatles». Κατιούσα. 5 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  16. «Δείτε το νέο video των Skelters στο "Let Me Roll It" του Paul McCartney!». Rock Overdose / Rock - Metal Music (στα Αγγλικά). 3 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  17. https://www.ertnews.gr/ert3/oi-skelters-stin-plaz-aretsoys-otan-o-elvis-synantise-toys-beatles/?
  18. «culturenow». culturenow.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2011. 
  19. «rockoverdose». rockoverdose.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010. 
  20. Goniotakis, Michalis (6 Απριλίου 2020). «Skelters - Άγγελος Χαραβιτσίδης: "Είμαστε αληθινοί και αυτό που κάνουμε... το κάνουμε με αγάπη και σεβασμό"». Polis Magazino. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  21. «The Skelters: «5 δίσκοι που δεν πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη»». www.rockrooster.gr. 2 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  22. NEWS, ΚΑΡΦΙΤΣΑ (24 Φεβρουαρίου 2020). «The Skelters: Η μπάντα που έκανε τη Θεσσαλονίκη να ακούει αγγλόφωνο ροκ». ΚΑΡΦΙΤΣΑ. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022. 
  23. «Musiccorner». musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011. 
  24. «Hit-channel». Hit-channel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]