The Impossible

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Impossible
ΣκηνοθεσίαΧουάν Αντόνιο Μπαγιόνα
ΠαραγωγήWarner Bros.
Summit Entertainment
ΣενάριοΣέρχιο Γ. Σάντσεθ
ΠρωταγωνιστέςΓιούαν ΜακΓκρέγκορ
Ναόμι Γουότς
Τομ Χόλαντ
Σάμιουελ Τζόσλιν
ΜουσικήΦερνάντο Βελάθκεθ
ΦωτογραφίαÓscar Faura
Εταιρεία παραγωγήςTelecinco Cinema
ΔιανομήEagle Pictures και ProVideo[1]
Πρώτη προβολήCountry flag 11 Οκτωβρίου 2012
Country flag 21 Δεκεμβρίου 2012
Country flag 1 Ιανουαρίου 2013
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΙσπανία
ΓλώσσαΑγγλικά

Το The Impossible (ισπανικά: Lo Imposible) είναι αγγλόφωνη ισπανική δραματική ταινία καταστροφής, παραγωγής 2012. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα και το σενάριο έγραψε ο Σέρχιο Γ. Σάντσεθ. Η ταινία διηγείται την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας και την περιπέτεια που πέρασαν στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004. Πρωταγωνιστούν οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Ναόμι Γουότς.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2012. Απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς με τους περισσότερους να επαινούν τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών.[2] Η Ναόμι Γουότς έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ[3], Screen Actors Guild Award[4] και Χρυσή Σφαίρα[5] Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγγλίδα Μαρία Μπένετ, ο Σκωτσέζος σύζυγός της Χένρι και οι γιοι τους Λούκας, Τόμας και Σάιμον κάνουν τις διακοπές τους στην Ταϋλάνδη το 2004. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό του Ινδικού Ωκεανού εκείνης της χρονιάς πλήττει την περιοχή όπου βρίσκονται.

Η Μαρία και ο Λούκας παρασύρονται μακριά από τους άλλους εξαιτίας του τσουνάμι. Η Μαρία είναι σοβαρά τραυματισμένη. Ντόπιοι κάτοικοι τους βρίσκουν και τους μεταφέρουν στο τοπικό νοσοκομείο. Εξαιτίας ενός μπερδέματος, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει την εντύπωση ότι η Μαρία έχει πεθάνει και πηγαίνει τον Λούκας σε μια σκηνή όπου βρίσκονται παιδιά που οι οικογένειές τους είτε έχουν πεθάνει ή αγνοούνται. Η Μαρία βρίσκεται στο χειρουργείο και αργότερα επανενώνεται με τον Λούκας.

Σε άλλο μέρος του νησιού, οι Χένρι, Τόμας και Σάιμον είναι όλοι μαζί. Ο Χένρι βάζει τα παιδιά σε ένα όχημα που μεταφέρει τους τουρίστες σε ασφαλές μέρος. Αργότερα φτάνει και ο ίδιος σε αυτήν την τοποθεσία και ανακαλύπτει ότι τα παιδιά στάλθηκαν σε άλλο μέρος. Τα μέσα επικοινωνίας είναι λιγοστά αλλά ένας τουρίστας με το όνομα Καρλ, ο οποίος επίσης έχει χάσει την οικογένειά του, προθυμοποιείται να βοηθήσει τον Χένρι να βρει τη Μαρία και τον Λούκας.

Οι Χένρι και Καρλ ψάχνουν για την οικογένειά τους σε διάφορα μέρη πριν πάνε στο νοσκομείο όπου βρίσκονται η Μαρία και ο Λούκας. Το όχημα που μεταφέρει τους Τόμας και Σάιμον σταματά έξω από το νοσοκομείο. Εκεί, τελικά η οικογένεια επανενώνεται. Η Μαρία κάνει κι άλλο χειρουργείο, στο οποίο επιβιώνει και την επόμενη μέρα η οικογένεια επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Σιγκαπούρη, με σκοπό περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο ρόλο του Χένρι Μπένετ
  • Ναόμι Γουότς στο ρόλο της Μαρία Μπένετ
  • Τομ Χόλαντ στο ρόλο του Λούκας
  • Σάμιουελ Τζόσλιν στο ρόλο του Τόμας
  • Όκλι Πέντεργκαστ στο ρόλο του Σάιμον
  • Μάρτα Ετούρα στο ρόλο της Σιμόν
  • Σόνκε Μόρινγκ στο ρόλο του Καρλ
  • Τζεραλντίν Τσάπλιν στο ρόλο της Ηλικιωμένης
  • Γιόχαν Σάντμπεργκ στο ρόλο του Ντάνιελ

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γεγονότα της ταινίας βασίζονται στην αληθινή περιπέτεια της οικογένειας Μπελόν που βρέθηκε αντιμέτωπη με το τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004 και κατάφερε να επιβιώσει. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, ήθελε να δώσει στο έργο του καθολικό και πανανθρώπινο ύφος, γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να αλλάξει το, ισπανικής καταγωγής, επίθετο της οικογένειας από Μπελόν σε Μπένετ, αφήνοντας την εθνικότητά των μελών της αδιευκρίνιστη.[6][7][8][9]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 45.000.000 δολάρια.[10] Στην Ισπανία η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 11,5 εκατομμύρια δολάρια[11], είσπραξη ρεκόρ καθώς αποτέλεσε το μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας στην Ισπανία.[12] Συνολικά συγκέντρωσε 54,5 εκατομμύρια δολάρια.[13] Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ταινία συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο οι εισπράξεις έφτασαν τα 179 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε 198 εκατομμύρια δολάρια.[14]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Α' Γυναικείου Ρόλου Ναόμι Γουότς Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[5] Α' Γυναικείου Ρόλου - Δράμα Ναόμι Γουότς Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[4] Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Ναόμι Γουότς Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  2. «The Impossible στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 «85th Academy Awards Nominations». oscar.go.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  4. 4,0 4,1 «The 19th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  5. 5,0 5,1 «70th Golden Globe Awards - Nominations». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2012. 
  6. Howard, Courtney (13 Δεκεμβρίου 2012). «INTERVIEW: Naomi Watts, Ewan McGregor, J.A. Bayona, Sergio G. Sánchez, Belén Atienza & Maria Belon Talk THE IMPOSSIBLE». Very Aware Movie Blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 
  7. Randolph, Grace (13 Δεκεμβρίου 2012). «WATCH: Ewan McGregor & Naomi Watts Talking About Preparing For 'The Impossible'». Movieline. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 
  8. Kenber, Ben (14 Δεκεμβρίου 2012). «Tsunami Survivor Maria Belon Reflects on 'The Impossible'». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 
  9. Hayes, Brogen (31 Δεκεμβρίου 2012). «THE IMPOSSIBLE - Behind The Scenes». Movies.ie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 
  10. «The Impossible». DarkHorizons.com. Dark Futures Pty. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  11. «Spain Box Office Results for October 12–14, 2012». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  12. «Global Showbiz Briefs: Maggie Smith, 'Impossible' Breaks Spanish Records, 'Beauty' To UK's Watch, BBC Turmoil». Deadline.com. http://www.deadline.com/2012/10/maggie-smith-impossible-breaks-spanish-records-beauty-to-uks-watch-bbc-turmoil. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  13. «The Impossible Foreign Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 
  14. «The Impossible στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]