The Bang Bang Club (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Bang Bang Club (ταινία)
ΣκηνοθεσίαSteven Silver[1][2][3]
ΠρωταγωνιστέςΡάιαν Φίλιπι[2][3], Τέιλορ Κιτς[2][3], Μαλίν Άκερμαν[2], Neels Van Jaarsveld[2][3] και Frank Rautenbach
ΦωτογραφίαMirosław Baszak
ΜοντάζΡόναλντ Σάντερς
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή15  Σεπτεμβρίου 2010[4] και 23  Ιουνίου 2011 (Γερμανία)[5]
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΝότια Αφρική, Γερμανία και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία The bang bang club αναφέρεται στην αληθινή ιστορία μια ομάδας τεσσάρων φωτορεπόρτερ, γνωστής και ως "The bang bang club", που δρούσαν στη Νότιο Αφρική κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στο 1990 και το 1994, από την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα μέχρι τις εκλογές του 1994. Η ταινία είναι Καναδικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σίλβερ και πρωταγωνιστούν ο Ράιαν Φίλιπ ως Γκρεγκ Μαρίνοβιτς ο Τέιλορ Κιτς ως Κέβιν Κάρτερ , ο Φρανκ Ράουτερμπαζ ως Κεν Όοστερμπρουκ, ο Neels Van Jaarsveld ως Ζοάο Σίλβα και η Μαλίν Έκερμαν ως Robin Comley. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Νότιο Αφρική.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο των Greg Marinovich και João Silva με τίτλο "The Bang-Bang Club: Snapshots from a Hidden War". Η ταινία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινηματογραφική οθόνη στις 21 Απριλίου το 2010, στο Tribeca Film Festival.[6] Στην Ελλάδα έκανε κινηματογραφική πρεμιέρα στις 22 Σεπτεμβρίου το 2011.[7]

Βιβλίο "The Bang-Bang Club: Snapshots from a Hidden War"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο έγραψαν τα δύο επιζώντα μέλη του ομώνυμου γκρουπ, Greg Marinovich και Joaao Silva, που δημοσιεύτηκε το 2000. Δέκα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε και στο κινηματογραφικό πανί. Μέσα σε 300 σελίδες αφηγούνται την ιστορία τους ως μέλη του bang bang club, τις περιπέτειες που πέρασαν καλύπτοντας τα γεγονότα την περίοδο του Απαρτχάιντ και καταγράφοντας αξιομνημόνευτες στιγμές μέσα από τους φωτογραφικούς τους φακούς. Πέρα από συνεργάτες, υπήρξαν στενοί φίλοι και βίωσαν μαζί τα ηθικά διλήμματα που προέκυπταν όσο επιτελούσαν το έργο τους, την καταγραφή αληθινών γεγονότων. Για παράδειγμα, πότε πρέπει να κατεβάσεις τη φωτογραφική μηχανή; Πότε πρέπει να αφήσεις την αμερόληπτη στάση σου εν ώρα δουλειάς και να τρέξεις να βοηθήσεις; Πέρα λοιπόν από τις καθημερινές διαμάχες που είχαν καθήκον να καταγράψουν, έρχονταν αντιμέτωποι καθημερινά με τέτοια ηθικά διλήμματα.[8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία ξεκινά με τη γνωριμία του θαρραλέου freelance φωτορεπόρτερ Greg Marinoch με τα υπόλοιπα θαρραλέα μέλη του γκρουπ, οι οποίοι εργάζονται για καταξιωμένες εφημερίδες. Συνεχίζει με τη σταδιακή ενσωμάτωσή του ενώ παράλληλα εστιάζει στις περιπέτειες που πέρασαν καταγράφοντας καθημερινά τα γεγονότα την περίοδο του Απαρτχάιντ, τα συναισθήματά τους εν ώρα εργασίας, τις φιλοδοξίες και κυρίως τα ηθικά διλήμματα που τους προβλημάτιζαν.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η βράβευση του Kevin Carter με βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία που απεικόνιζε ένα υποσιτισμένο κοριτσάκι λίγο πριν φτάσει στο σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ καθώς κι ένα όρνεο που περίμενε το θάνατό του. Παρόλο που η συγκεκριμένη φωτογραφία έφερε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν, ο Κέβιν κατηγορήθηκε από τον κόσμο που δεν το βοήθησε, γεγονός που του προκάλεσε κατάθλιψη και τελικά τον οδήγησε στην αυτοκτονία με μονοξείδιο του άνθρακα, σε ηλικία 33 ετών τον Ιούλιο του 1994.

Πέρα από τη ρεαλιστικότητα που τη χαρακτηρίζει ως ταινία είναι εξίσου έντονο και το δραματικό στοιχείο.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές.[1] Σε γενικές γραμμές, με βάση πάντα τις κριτικές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μέτρια ταινία.

Οι κριτικές στο IMDb[9] από χρήστες και κριτικούς έχουν δώσει στην ταινία 7/10 αστεράκια. [10]

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Guardian [11] η κριτική[12] για την ταινία επιβεβαιώνει τις αμφιλεγόμενες απόψεις.

Στο site Rotten Tomatoes[13] η δική του κριτική έδωσε στην ταινία ποσοστό 49% και το κοινό που ψήφισε έδωσε 60%.

Στο site Letterboxd[14] από το κοινό που ψήφισε, το μεγαλύτερο ποσοστό (28% συγκεκριμένα) της έδωσε 3,5/5 αστεράκια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt1173687/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 letterboxd.com/film/the-bang-bang-club/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 www.ofdb.de/film/198619,The-Bang-Bang-Club. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  4. Freebase Data Dumps. Google.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1173687/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 20  Αυγούστου 2016.
  6. Marinovich., Joao Silva, Greg. «The Bang Bang Club: Official Film Site». www.thebangbangclub.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
  7. «The Bang Bang Club (2010)». IMDb. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
  8. «The Bang-Bang Club: Snapshots from a Hidden War by Greg Marinovich, Joaao Silva, 2000 | Online Research Library: Questia». www.questia.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. «IMDb». 
  10. «imdb- the bang bang club». 
  11. «The Gurdian». 
  12. «Κριτική-The Gurdian». 
  13. «Rotten Tomatoes- The bang bang club». 
  14. «Κριτική-Letterboxd». 

Διαδικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]