Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tatoeba

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tatoeba.org
URLhttp://tatoeba.org/
ΕμπορικόΌχι
ΕίδοςΑνοιχτό συνεργατικό πολυγλωσσικό λεξικό φράσεων
ΕγγραφήΚατ'επιλογή
ΓλώσσεςΠεριβάλλον εργασίας σε 19 (και ελληνικά) & περιεχόμενο σε 130 γλώσσες (Μάϊος 2013)
Άδεια χρήσηςCreative Commons Attribution 2.0
ΙδιοκτήτηςTrang Ho, Allan Simon
ΔημιουργόςTrang Ho, Allan Simon
Έναρξη λειτουργίας2006
Τωρινή κατάστασηOnline; beta

Tatoeba.org είναι μια ελεύθερη συνεργατική online βάση δεδομένων με παραδείγματα φράσεων που προορίζονται ως εργαλείο για όσους μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Το όνομα της προέρχεται από τον Γιαπωνέζικο όρο «tatoeba» (例えば tatoeba), που σημαίνει «για παράδειγμα». Σε αντίθεση με άλλα online λεξικά, που επικεντρώνονται στις λέξεις, το Tatoeba επικεντρώνει στη μετάφραση ολόκληρων προτάσεων. Επιπλέον, η δομή της βάσης δεδομένων και το περιβάλλον εργασίας δίνει έμφαση στη σχέση ένα-προς-πολλά. Μια πρόταση μπορεί να έχει όχι μόνον πολλές μεταφράσεις μέσα σε μια μοναδική γλώσσα, αλλά οι μεταφράσεις της σε όλες τις γλώσσες είναι άμεσα ορατές, όπως και οι έμμεσες μεταφράσεις που εμπλέκουν μια αλυσίδα από κλιμακωτούς συνδέσμους από τη μια γλώσσα προς την άλλη.

Ο ιστότοπος είναι ανοιχτός στο κοινό. Η εγγραφή είναι υποχρεωτική προκειμένου ένας χρήστης να συνεισφέρει σε προτάσεις, μεταφράσεις, ή σχόλια, χωρίς όμως να τίθενται απαιτήσεις όσον αφορά γλωσσικές ή γλωσσολογικές σπουδές σε αυτούς που επιθυμούν να εγγραφούν.

Το Tatoeba ιδρύθηκε από την Trang Ho το 2006. Αυτή αρχικά φιλοξενούσε το εγχείρημα στο Sourceforge υπό το όνομα «multilangdict».[1] Σήμερα αυτή διαχειρίζεται το εγχείρημα από κοινού με τον Allan Simon, που συνέπραξε το 2009 και είναι ο τωρινός συντηρητής.[2] Το Tatoeba φιλοξενείται και υποστηρίζεται από το Free Software Foundation France.[3] Τα δεδομένα που συλλέγονται από το εγχείρημα είναι ελεύθερα διαθέσιμα με άδεια Creative Commons Attribution.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Trang's dictionary project». sourceforge.net. 
  2. «Tatoeba.org, base de données de phrases d'exemple». linuxfr.org (στα French). 17 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Tatoeba, un dictionnaire de langues pour phrases d'exemples» [Tatoeba, a dictionary of example sentences in several languages]. fsffrance.org (στα French). Paris: FSF France. 24 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tatoeba της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).